Skocz do zawartości

[rama] MTB do ok 600zł

rozbujnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozglądam się za nową ramą, aktualna (z roweru Schwinn mesa gs) jest trochę za krótka dla mnie...

Mam ok 178-180 wzrostu, odległość od podłogi do przyrodzenia to ok 80cm, więc z obliczeń wynika mi, że rama powinna być 18".

Rama którą posiadam, ma rurę podsiodłową długości ok 48cm, natomiast rurę górną ok 55,5cm.

Kwota, którą chcę przeznaczyć może nie jest wygórowana, ale niestety więcej nie dam rady uzbierać :/ Z tego co patrzyłem na allegro, to najwięcej mogę przeznaczyć na ramę w cenie w okolicy accent peak czyli ok 630zł.

Patrząć wizualnie (allegro) podobają mi się dwie ramy accenta - el norte i peak. El norte jest zdecydowanie tańsza i wg mnie ładniejsza...czytałem o niej i dobre i złe opinie, natomiast peak'a sporo osób poleca. Czy ewentualnie coś jeszcze brać pod uwagę? Wiadomo, że można czekać na używaną okazję...ale pytanie, ile czasu i czy jest sens, skoro sezon się zaczał...

Jeżdżę głównie po mieście, sporo podjazdów i lubię się ścigać ;), jednak zależy mi, żeby w weekendowych wypadach do lasu też dawała sobie radę. Wiadomo, dużo wymagań i niska cena...jednak szukam czegoś najodpowiedniejszego w danym przedziale cenowym.

Mam nadzieję, że coś znajdę ;)

EDIT:

Rama powinna mieć mocowania pod hamulce tarczowe.

W sumie to nie zadałem pytania ;)...a więc, czy mógłby ktoś bardziej doświadczony, z większą wiedzą...doradzić mi jaką ramę wybrać ?

Napisano

a czy masz już jakieś graty, czy zaczynasz od ramy, a później bedziesz kompletował?

Nie lepiej  kupić jakiś używany rower zniezłą ramą a potem wymienić kilka komponentów?

Pozdrawiam

Napisano

A czy nie myślisz o zbudowaniu roweru na większych kołach - 27.5 lub 29? Jesteś dosyć wysoki i jeśli jeździsz bardziej sportowo to warto się nad tym zastanowić. Tu jest fajna rama 29: http://allegro.pl/rama-scott-scale-29-z-aluminium-6061-mtb-lekka-i4165629762.html . A z ram 27.5 tanio można kupić czeską ramę Force Tron: http://www.force-components.pl/index.php?p2579,kod-146540-force-tron-27-5-rama-biala-l. Sam się nią zainteresowałem ale nie znalazłem w necie żadnych opinii chociaż wygląda ciekawie...

Napisano

Graty chcę przełożyć, ponieważ oprócz amorka, wszystko zmieniałem w zeszłym roku. Koła również, także druga propozycja też odpada niestety.

Natomiast tak jak pisałem na początku, budżet mam dość okrojony :/.

jeżeli chodzi o te ramy accenta, które podałem, to ktoś mógłby się wypowiedzieć? Ewentualnie inne propozycje w podobnym przedziale cenowym.

Dzięki za pomoc.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Hamulce mam tarczowe hydrauliki, przewody nie skracane, ponieważ planowałem wymianę ramy. Widelec ma być docelowo nowy. Stery czasem widziałem w komplecie z ramą. Suport to już pewnie gorzej będzie dopasować, a sztyca to też nie jest taki duży kłopot.

Wracając do wyboru ram, to ktoś coś doradzi, ewentualnie wypowie się na temat tych dwóch co podałem?

Napisano

Nic lepszego niż Peak w tej cenie nie znajdziesz. Tylko kup najnowszy model czyli 2014. Mają mieć dokładniejsze malowanie, lakier lepszej jakości i bardziej przemyślane mocowanie pancerzy.

Napisano

Ok, to pewnie kupię tego Peak'a. W takim razie, co jeszcze potrzebowałbym dokupić do tej ramy - jaki suport i stery ? Hak jest w zestawie, czy oddzielnie się go kupuje ?

Ewentualnie jak sprawdzić, czy nie będzie pasował ten, który jest w mojej ramie - jest praktycznie nowy...

Edit:

Jeżeli chodzi o widelec (kupuje nowy), to będzie rozumiem, że np. Epicon LOD o skoku 100m będzie pasował?

Ramę będę pewnie zamawiał tu - http://allegro.pl/rama-accent-peak-26-2014-krakow-chrzanow-l-i4181235709.html

Rozmiar mam wziąć "L" jak rozumiem?

Napisano

Prosiłbym o pomoc w doborze suportu itp... będę coś zamawiał z kupkolo.cz i przy okazji, może bym dokupił to co będzie potrzebne, żeby taniej wyszło ;).

Z góry dzięki.

Edit:

W tej ramie stery są pół zintegrowane taper. Z tego co się orientuję, to potrzebne będą stery z jakąś redukcją, skoro widelec będzie "zwykły"?

Napisano

To zależy jakie masz korby lub jakie chcesz kupić. Jeśli masz już korby na kwadrat lub octalink to będzie pasował ten suport który już masz. Jeśli chcesz kupić hollowtech to suport, a raczej łożyska suportu dostaniesz z korbami.

Napisano

Korbę z tego co kojarzę, to mam na octalnik.

Martwią mnie bardziej te stery z tą "redukcją" z tapera, czy jakoś tak ;). Nie ukrywam, że chciałbym zamówić je ze względu na cenę, od razu z amorkiem ze sklepu kupkolo.cz, ale nie wiem które będą ok :/.

Ta rama accenta, nie ma opcji zamontowania bagaznika pod sakwy?

Napisano

Stery tapered nowe kosztują ok.100-150 zł. Możesz też kupić redukcję za ok. 20-30 zł i przełożyć stery ze starego roweru. Co do sakw to musiał byś zakupić bagażnik i do niego zamocować sakwy, ale jakie są opcje to najlepiej zadzwonić do velo.

Napisano

Bagażnik mam, chodzi mi o to, czy rama ma otwory na zamocowanie bagażnika ;)?

Napisano
Rama którą posiadam, ma rurę podsiodłową długości ok 48cm, natomiast rurę górną ok 55,5cm.

Liczy się efektywna długość górnej rury. Czyli ta mierzona od środka główki do środka rury podsiodłowej. Długość mierzyszrównolegle do podłoża.

Rama może być 19" o ile przekrok (10 cm do od ramy do kroku) i długość górniej rury będą odpowiednio dobrane.

Napisano

Co do ramy tour de france, to jakoś nie przemawia do mnie, ale dzięki za propozycję.

Ten Peak nie ma na 100% otworów pod bagażnik. W takim razie, czy jest jakaś inna możliwość montażu tylnego bagażnika, żeby dało radę założyć sakwy ?

(Hamulce tarczowe mam).

Edit:

Co sądzicie o ramie Kellys Oxygen Expert - http://allegro.pl/rama-13-kellys-oxygen-quartz-i4179965512.html ? Rozmawiałem ze sprzedawcą i ma ona otwory na górze pod bagażnik, natomiast nie ma tych na dole. Czy montując jakieś obejmy z otworami lub adaptery, dałoby radę na niej zamontować jakoś sensownie bagażnik ?

Niby wolałbym chyba peaka...ale potrzebuję koniecznie mieć zamontowany bagażnik :/.

Doradzcie coś ;). Budżet mogę ewentualnie zwiększyć do 700zł (tak jak ten kellys kosztuje) ;)...

Napisano

Pomysł ok, tylko wolałbym dla bezpieczeństwa przymocować gdzieś na dole bagażnik, żeby miał jakaś podporę ;).

Edit:

Jeżeli chodzi o te dwie ramy Accent Peak i ten Kellys, to czy któraś będzie pod jakimś względem "lepsza" ?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Kupiłem w końcu ramę kellys oxygen expert. Powiedzcie mi jeszcze tylko jakie stery, gwiazdkę itp kupić do niej, tzn które byście polecili, tak żeby nie kupować najdroższych, a były dobre ;).

Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...