inzblacha Napisano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Witam. Rozważam zakup bagażnika do przewozu rowerów mocowanego na tylnej klapie samochodu. W tym rozwiązaniu jak wiadomo mocuje się rower za górną rurę. Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem Scotta Sparka i naszły mnie wątpliwości, czy w związku z damperem umieszczonym pod górną rurą właśnie, jest możliwość zapięcia tego roweru do bagażnika. Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Bagazniki na klapę przeważnie "łapią" ramę od spodu(najgorszy typ bagaznika podobno)tak że tutaj zawiesisz rower jakoś zamocujesz,uchwyty będą przed i za damperem.Wystarczy jakiekolwiek zdjęcie bagażnika i juz widzać o co biega.Nie wydaje mi się aby był dobry na fulla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Można prawie wszystko zamocować. Czasem jak się nie da posadzić górnej rury na obydwu rurkach to można pokombinować i np złapać za tylny widelec. Daj najlepiej zdjęcie roweru i bagażnika to ci powiem. Tak na marginesie to nie są to takie złe bagazniki po pierwsze są tanie i do większości aut je zamontujemy,po założeniu rowerów można jechać bez ograniczeń prędkości bo rowery są schowane za samochód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 9 Maja 2014 Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 http://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductMobileDisplay?catalogId=10151&storeId=10001&productId=251011&categoryId=165477&langId=-1 A taki rodzaj nadaje sie do przewozki 2 duzych I jednego malego roweru? Sent from my Lumia using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Widzialem ostatnio jak ktos wiózł na takim bagażniku trzy duze rowery i stabilnie to wyglądało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
python25 Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Miałem kiedyś taki wynalazek, niestety strasznie niszczy to karoserię samochodu. To już lepiej na dach rowery założyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 droge rowerowa na ktoraa chce sie dostawac mam tylko 10 mil od domu wiec moze nie bedzie tragedii a na dachu nie mam relingow wiec troche kombinacji by bylo http://www.sustrans.org.uk/ncn/map/route/route-27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
python25 Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Na 10 mil to wolał bym zdjąć koła od roweru i wrzucić do bagażnika w samochodzie cały rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 3 rowery do c4 z kompletem ludzi w srodku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 niestety strasznie niszczy to karoserię samochodu Potwierdzam - znajomy sprzedał to w p...zdu po 1 jeżdzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
python25 Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 3 rowery do c4 z kompletem ludzi w srodku . Masz zamiar na ten wynalazek założyć 3 rowery? No to ja aż tak odważny nie byłem, a może rower za drogi miałem, nie wiem. 3 rowery to masz bite 30 kg w najlepszym wypadku, jak znam życie to zaważą wam te rowery 40 kg nie wiem czy producent przewidział w ogóle na tym bagażniku takie obciążenie. Tym że jest możliwość zainstalowania tam 3 rowerów się nie sugeruj bo to mało istotne, możliwość zamontowania 3 rowerów marketingowo dobrze wygląda. Bardzo poważnie się zastanów nad tym co chcesz zrobić żebyś później nie pluł sobie w brodę. 3 rowery w bagażniku na hak to już dużo i jest to mocno odczuwalne. Trzech rowerów nie założysz nawet na dach bo tam też producent takich obciążeń nie przewidział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Na 10 mil to wolał bym zdjąć koła od roweru i wrzucić do bagażnika w samochodzie cały rower. Po takim czymś trzeba za każdym razem odkurzać. W wykładzinę piach włazi nieziemsko głęboko Co kto lubi. Trzech rowerów nie założysz nawet na dach bo tam też producent takich obciążeń nie przewidział. To co to za samochód ? Fiat 500 ? A tak z ciekawości do autora tematu: po co chcesz dojeżdżać te 10 mil ? Przecież to jakieś 45 minut roboty na rowerze mtb po asfalcie. Wystarczy policzyć sobie ile czasu zajmuje założenie bagażnika i rowerów, a na miejscu zdjęcie tego wszystkiego i ponowne założenie na drogę powrotną. Zysk iluzoryczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
python25 Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 To co to za samochód ? Fiat 500 ? Zapewniam Cię że nie mam Fiata 500 tylko dość duży samochód z konstrukcji raczej pancerny w porównaniu do dzisiejszych aut i na bagażniku dachowym producent zaleca maksymalnie 75 kg i to w zależności od producenta bagażnika. Trzy rowery plus uchwyty na nie to już dobre 55 kg z bardzo wysokim środkiem ciężkości, na zakrętach przy przeciążeniach waga na pewno przekroczy 75 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Po to chce dojezdzac 10 mil ze mam 5 -letniego syna I bardzo ruchliwa droge bez sciezki rowerowej w tym kierunku.a dalej po 10 milach droge rowerowa bez ruchu samochodow bagaznik ma max obciazenie 40kg wiec raczej klopotu nie bedzie chyba Sent from my Lumia using Tapatalk Cala konstrukcja najwiecej bedzie cisnac Na zderzak wiec nie ma styku z karoseriom Sent from my Lumia using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Trzy rowery plus uchwyty na nie to już dobre 55 kg z bardzo wysokim środkiem ciężkości, na zakrętach przy przeciążeniach waga na pewno przekroczy 75 kg. A obręcze rowerowe z limitem wagi pękają na dołkach, bo przeciążenia, wiesz Trochę pokrętna logika. Jak jest podane 75 kg, to znaczy że producent wytrzepał ostro ten bagażnik na wszelkie sposoby przy tym obciążeniu i można spokojnie wozić 3 rowery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
python25 Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Woziłeś tak rowery? Bo widzisz ja woziłem i coś na ten temat mogę powiedzieć. Teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Producent samochodu pisze swoje producent bagażnika swoje a producent uchwytu rowerowego dorzuca swoje 5 groszy. Wiem że nie założył bym na uchwyt na klapę trzech rowerów bo przy nie równości na drodze trzeba będzie zbierać rowery na drodze, chyba że poprzypinasz to super mocno do klapy auta, ale w ten sposób to nawet ten pseudo bagażnik jest niepotrzebny po będzie tyle zarysowań że równie dobrze można przypiąć do klapy te trzy rowery samym pasem i na jedno wyjdzie. Być może klapa i blachy w robionym z żyletek Citroenie c4 wytrzyma to obciążenie. Można założyć trzy rowery na dach, o ile taki ciężar jest dopuszczony przez producenta i powoli pokonać tę odległość 10 mil to niedaleko więc można się spokojnie przejechać. Jechałem z dwoma rowerami na dachu 600 km i więcej już tego głupstwa nie zrobię. Można kupić bagażnik na rowery na hak i w miarę komfortowo przejechać każdą odległość. Już za 450 złotych można kupić solidną platformę która spokojnie posłuży lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Wiesz aż tak bardzo się nie lamie zawsze mogę go oddać jak nie przypasuje.haka nie mam wiec ten sposób odpada.moze w nowym samochodzie będzie a na razie za tydzień zaryzykuje ta przejażdżkę i zdam relacje chyba ze to naprawde takie ryzykowne żeby wrzucić tam rower miejski.gorala i dziecinny Sent from my Lumia using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
python25 Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Spróbujesz będziesz wiedział. Ludzie przewożą w taki sposób rowery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Zakladam ze najcięższy rower bliżej samochodu najlżejszy dalej? Sent from my Lumia using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 11 Maja 2014 Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Myślałem jeszcze o tym ale ma tylko 5kg więcej i nisko rowery wiec musialbym tablice dokladac. http://www.thule.com/pl-pl/pl/products/carriers-and-racks/bike-carriers/rear-door-mounted-bike-carriers/thule-clipon-9103-_-910301 Sent from my Lumia using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Woziłeś tak rowery? Bo widzisz ja woziłem i coś na ten temat mogę powiedzieć. Teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. (..) Wiem że nie założył bym na uchwyt na klapę trzech rowerów bo przy nie równości na drodze trzeba będzie zbierać rowery na drodze, chyba że poprzypinasz to super mocno do klapy auta, ale w ten sposób to nawet ten pseudo bagażnik jest niepotrzebny po będzie tyle zarysowań że równie dobrze można przypiąć do klapy te trzy rowery samym pasem i na jedno wyjdzie. Być może klapa i blachy w robionym z żyletek Citroenie c4 wytrzyma to obciążenie. No kolego, moment. Wygłosiłeś teorię, że na dachu nie można przewozić 3 rowerów. Ja Ci uświadomiłem, że jednak można i to bezpiecznie. Teraz przekręcasz, że ja twierdzę iż to na klapie można spokojnie wozić 3 rowery, a pod spodem dodajesz stwierdzenie że 3 rowery to można wozić na dachu. Ciekawe manewry wykonujesz w dyskusji Co takiego złego spotkało Cię podczas przewozu dla odmiany 2 rowerów na dachu ? Rzucasz jakąś tezę i ani słowa wyjaśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
python25 Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Samochód mój nie jest wyposażony w relingi anie w rynienki jak to bywało w latach 80. Bagażnik montowany jest do otworów które producent samochodu wykonał pod uszczelkami w drzwiach z przodu i z tyłu. Rzecz jasna otwory te służą tylko do przymocowania uchwytów na belki a uchwyty te opierają się w większości na dachu nad drzwiami. O ile przy wożeniu boxu dość dużego solidnie załadowanego gdzie waga na pewno przekraczała 50 kg nie było widać żadnych śladów to po przewiezieniu dwóch rowerów które w sumie nie ważyły więcej niż 30 kg w miejscach gdzie uchwyty na belki opierają się widać wgniecenia. Trudno więc nie uznać tego za coś "złego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 19 Maja 2014 Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 A jednak sie zaladowaly i dojechaly nic sie nie poluzowalo takze nadaje sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 19 Maja 2014 Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 To ja wtrące tu swoje trzy grosze. Jak bagażnik na tył to tylko na hak i taki który sie uchyla, czyli można otworzyć klapę bez zdejmowania rowerów. Koszt takiego bagażnika jest dość wysoki. Dodatkowo przy brzydkiej pogodzie rowery nadają sie do czyszczenia o ile nie ma się dobrych pokrowców. Bagażnik na dach, przy dość niskim aucie jest jak najbardziej ok. Na swoim przykładzie: Nissan primera bez relingow. Bagażnik thula. Dwa unibike w sumie ponad 30kg, trasa 1400km, prędkość 120-140km/h i wszystko jest ok. Obecnie nadal stosuje dachowy mimo ze mam suva. Napisane na podstawie doświadczenia a nie wiedzy internetowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 19 Maja 2014 Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Następny kupie na hak bo takie tylko 4 rowery zabiorą Sent from my Lumia using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.