masmisza Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Witam, rozpadł mi się przedni hamulec tarczowy Avid (model konstrukcyjnie tożsamy z BB5/CPS) - dwie czerwone nakrętki po obu stronach i puściła jedna z nich. Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć/napisać/podesłać manual jak teraz wszystko poskładać do kupy. Odpadła cała nakrętka. Pozbierałem to co zostało tj. podkładkę gdzie wkłada się bolec ze sprężyny, podkładkę na śrubę sześciokątną, podkładkę zwykłą, sprężynę i czerwoną nakrętkę. Nie wiem czy czegoś nie brakuje. Dziś walczyłem z tym 2 godziny ale odpadłem i wróciłem z jednym hamulcem. Próbowałem złożyć w ten sposób. klocek maksymalnie przy wsunięty do wewnątrz - podkładka gdzie wkłada się bolec ze sprężyny - podkładka na śrubę (sześciokątna) - mechanizm ze sprężyną - podkładka zwykła i czerwona nakrętka. Wkręcałem nakrętkę gdy trzpień który wysuwa się z korpusu był maksymalnie wysunięty. ale niestety każdorazowo sprężyna odbijała. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slasal Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Może się przyda http://www.forumrowerowe.org/topic/130818-poradnik-serwis-hamulca-avid-bb5/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masmisza Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Czytałem ten poradnik - niestety mój model jest nieco inny. Z dwóch stron są czerwone nakrętki - zamiast śruby trzymającej ramię hamulca jest druga czerwona nakrętka. Do jej środka wachodzi trzpień którym możemy regulować tłoczek do którego przytwierdzone są klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 W takim razie może masz model bb7 http://www.forumrowerowe.org/topic/104640-poradnik-serwis-zacisku-avid-bb7/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masmisza Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Bardzo zbliżony:) ale już chyba wiem... myślałem że znalazłem komplet ale z tego co widzę brakuje mi śruby pomiędzy czerwoną nakrętką a ramieniem... próbowałem złapać wszystko czerwoną nakrętką która jest od środka nagwintowana ale chyba po prostu tak się nie da.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi