Skocz do zawartości

[hamulec v-brake] Jaki do streetu?

Frank24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie co do kupna hamulca typu v-brake do roweru streetowego. Posiadam ns holy 2 z 2013 na kołach Kenda Small Block 8 ( 24x2,1). Do tego hamulec v-brake alhonga. Chciałbym go wymienić na jakiś lepszy i lżejszy hamulec. Czy wszystkie hamulce wejdą na tak szeroką oponę? Może polecicie jakieś? Cena nie gra roli.

Te avoidy czytałem, że bardzo dobre i bardzo agresywnie hamują i wydają się bardzo fajne ale te shimano xtr są specjalne dla mtb i jestem pewien,że opony się zmieszczą w szczękach. i niewiem czy do streetu potrzebuję tak ostre hamulce bo sobie zedrę opony. 

hehe miałem na myśli to, że przy agresywnym hamowaniu np. po wyskoku na ograniczonej przestrzeni, koła się blokują i jadą w poślizgu. A to niszczy opony :)

Poczytałem i stwierdzam, że te xtr'y (400g) są strasznie ciężkie w porównaniu do sd7 (170g), a waga w takim rowerze jest bardzo istotna. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości co do tego, czy takie hamulce spasują do kół  24x2,1????????

Witam mam pytanie co do kupna hamulca typu v-brake do roweru streetowego. Posiadam ns holy 2 z 2013 na kołach Kenda Small Block 8 ( 24x2,1). Do tego hamulec v-brake alhonga. Chciałbym go wymienić na jakiś lepszy i lżejszy hamulec. Czy wszystkie hamulce wejdą na tak szeroką oponę? Może polecicie jakieś? Cena nie gra roli.

szeroką oponę?? Szeroka to jest opona 2.25 albo 2.4. Bez problemu podejdzie każdy normalny hamulec vbrake. Ja wybrałbym SD7, ze względu na małą wagę i mniej potencjalnych problemów w przyszłości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...