Skocz do zawartości

Które firmy same projektują swoje ramy?

pawelpiwowarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli był już taki temat na forum, przepraszam ale nie znalazłem, a ciekawość popycha mnie do założenia tego wątku.

Jestem ciekaw czy gdzieś w sieci można znaleźć informacje na temat pochodzenia ram w oferowanych przez producentów rowerach. Wiadomo że większość (wszystkie?) popularne rowery mają ramy produkowane na dalekim wschodzie, wiadomo że najważniejsi producenci konstruują swoje ramy samodzielnie, ale zastanawiam się jak to jest z mniej renomowanymi producentami. Tymi wszystkimi masowymi producentami, aspirującymi do miana firmowych, usytuowanymi pomiędzy, na przykład, TREKiem, GIANTem, SPECIALIZEDem a makrokeszem. To że ci mniej firmowi, te wszelkiego rodzaju Eurobajki, Zasady itp. to składaki z gotowych ram projektowanych przez firmy zewnętrzne, nie wątpię. Ale czy taki (przykładowo) KROSS, ROMET, KELLYS, AUTHOR, PELLS samodzielnie konstruują swoje ramy, czy wybierają gotowce z katalogów dalekowschodnich producentów OEM? 

Można dotrzeć do takich informacji, czy to ściśle chronione tajemnice firm?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...