pawelpiwowarczyk Napisano 26 Kwietnia 2014 Napisano 26 Kwietnia 2014 Jeśli był już taki temat na forum, przepraszam ale nie znalazłem, a ciekawość popycha mnie do założenia tego wątku. Jestem ciekaw czy gdzieś w sieci można znaleźć informacje na temat pochodzenia ram w oferowanych przez producentów rowerach. Wiadomo że większość (wszystkie?) popularne rowery mają ramy produkowane na dalekim wschodzie, wiadomo że najważniejsi producenci konstruują swoje ramy samodzielnie, ale zastanawiam się jak to jest z mniej renomowanymi producentami. Tymi wszystkimi masowymi producentami, aspirującymi do miana firmowych, usytuowanymi pomiędzy, na przykład, TREKiem, GIANTem, SPECIALIZEDem a makrokeszem. To że ci mniej firmowi, te wszelkiego rodzaju Eurobajki, Zasady itp. to składaki z gotowych ram projektowanych przez firmy zewnętrzne, nie wątpię. Ale czy taki (przykładowo) KROSS, ROMET, KELLYS, AUTHOR, PELLS samodzielnie konstruują swoje ramy, czy wybierają gotowce z katalogów dalekowschodnich producentów OEM? Można dotrzeć do takich informacji, czy to ściśle chronione tajemnice firm?
Mod Team durnykot Napisano 26 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 26 Kwietnia 2014 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.