klopot8888 Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Witam Mam pytanie wiem, że w Sram głównie pracuje na systemie 2:1 a shimano 1:1 na czym to jednak polega w praktyce bardziej obrazowo? P.S. Jeżeli był podobny temat to przepraszam ja niestety nie znalazłem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janooch Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Jest trochę odwrotnie to Sram pracuje w 1:1 a Shimano w 2:1 z wyjątkiem Dyna Sys to coś podobnego do 1:1. W praktyce oznacza to stosunek ruchu linki do ruchu jaki wykonuje przerzutka. SRAM 9s (1:1) - 35,5 mm Shimano 8s - 22 mmShimano 9s - 23 mmShimano 10 Dyna Sys - 36 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Pokręciłeś. To SRAM ma przełożenie 1:1 (ESP) a Shimano 2:1 (SIS) lub 1:1 (DynaSys). Ogóle polega to na tym, że w systemie 1:1 aby przesunąć przerzutkę o 1 zębatkę, manetka musi wyciągnąć około 2x więcej linki niż w systemie 2:1. Dzięki temu cały system teoretycznie pracuje bardziej precyzyjnie. Teoretycznie pracuje też lżej, ale jak to jest w praktyce to jeszcze nie sprawdziłem. PS. około 2x, bo to nie jest dokładnie 2, a zwykle mniej niż 2x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klopot8888 Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 A rzeczywiście ja akurat demontowałem Srama sx4 przy czym manetka ma nazwę trx- ale to jest odpowiednik sx4 i tam jest napisane 2:1 więc zacząłem się zastanawiać dokładnie o co chodzi. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.