Skocz do zawartości

[tarcza] Jaka dobra tarcza do hamulca avid xx?

Darknes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jaką polecacie tarczę centerlock do hamulców avid xx? Myślałem nad shimano xt, ale nie wiem czy będą pasować? Co powiecie na temat avid HS1? Czy 160mm wystarczy na przód i tył? Dość szybka jazda po górach. Czy nie będzie problemu z zamontowaniem np:180mm?

Z czystym sumieniem mogę ci polecić tarcze Avid HS1, sam takie posiadam (przód 180mm, tył 160mm) i bardzo dobrze się sprawują, ja ważę ok. 68kg i tarcza 180mm z przodu jak dla mnie jest idealna, z tyłu myślę, że w zupełności wystarczy ci 160mm, oczywiście jeżeli ważysz w przedziale ok. 65-80kg. :thumbsup:

Akurat jest o starszym bardzo lekkim magnezowym modelu, który rzeczywiście był wadliwy. Nowszy jest z aluminium  i ma swoje zalety, a główną jest waga i nienaganna praca. Mam hamulce Shimano XT i niestety odstawiłem jest na gorszy rower, bo ich praca mi nie odpowiada zostawiając na lepszym XX z jakiegoś powodu. Każdy ma inne preferencje, a mnie jak najbardziej przypadł do gustu XX. Przejechane trochę kilometrów w warunkach płaskiego jak stół Mazowsza i nie dam złego słowa powiedzieć, bo do tych warunków są idealne, a zimą Shimano?  Sorry, ale nie działa.

Odnośnie tarczy to doradzam te sramowskie, bo są bardzo dobre, choć osobiście jeżdżę na XT, gdyż na jednym komplecie kół mam za darmo, a na drugim nową 180 kupiłem w sklepie za 30 zł, a z tyłu mam 160 od Srama i jest znacznie lepsza niż ta z przodu. 

Tarcze Avid HSX . Co to avidów , dla mnie dobre hample z wygodną klamką i nie awaryjne . Miałem wcześniej 596,675 , Hayesa Trail , R1 i jeszcze troche innych hampli , teraz mam E9 Trail i są bardzo fajne, katowane w błocie i w górach i nic sie nie psuje .

Masz XX to je zostaw , nie zmieniaj na shimano .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...