Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam serdecznie ;-)

Poprzednio jeździłem rowerem mtb, ale wypadów w góry jak były 5 w tygodniu to teraz max 5 na rok ;-/ , zacząłem myśleć o nowym rowerze który będzie bardziej aktualny do moich potrzeb. Jeszcze kilka tygodni temu myślałem o rowerze krosowym, ale po konsultacjach doszedłem do wniosku że (chyba) 29er to będzie to. Z racji że poprzedni rower był na XT nie chciałbym zejść niżej, z drugiej strony budżet nie jest nieograniczony. Zastanawiałem się nad Ghostem SE2990 - mam wzrostu 185 i krok ok 83 - przymierzałem się do wielkości 52 - rower generalnie fajny ale przy skręcie w stronę po której jest kolano w górze - haczę o nie - kolano mam sporo wyżej niż jest kierownica, większej ramy nie było na sklepie- czyli plan Ghost padł.

Przymierzyłem się też do Scotta Aspect(L) i Scale (L)i ten drugi wydawał się chyba najfajniejszy z przymierzanej trójki, niestety Scott w interesującej mnie wersji jest poza zasięgiem.

Szukając dalej trafiłem na GT Zaskar 9R Elite model 2014 - niestety nie mam opcji przymiarki ;-/  .

Moje pytanie jest takie - czy w podobnej cenie znajdę coś lepszego ? czy to rower z którego będę zadowolony ?

dziękuję i pozdrawiam !

Edytowane przez topolejestwymagana
Napisano

Witam

nie wiem jak testowałeś tego Ghosta ale ja mam ok 182cm/84 i posiadam  model SE2930 w rozm 48 i nie zdarzyło mi się żebym gdzieś kolanem uderzał. :icon_cool:

Napisano (edytowane)

Witam serdecznie ;-)

Poprzednio jeździłem rowerem mtb, ale wypadów w góry jak były 5 w tygodniu to teraz max 5 na rok ;-/ , zacząłem myśleć o nowym rowerze który będzie bardziej aktualny do moich potrzeb. Jeszcze kilka tygodni temu myślałem o rowerze krosowym, ale po konsultacjach doszedłem do wniosku że (chyba) 29er to będzie to. Z racji że poprzedni rower był na XT nie chciałbym zejść niżej, z drugiej strony budżet nie jest nieograniczony. Zastanawiałem się nad Ghostem SE2990 - mam wzrostu 185 i krok ok 83 - przymierzałem się do wielkości 52 - rower generalnie fajny ale przy skręcie w stronę po której jest kolano w górze - haczę o nie - kolano mam sporo wyżej niż jest kierownica, większej ramy nie było na sklepie- czyli plan Ghost padł.

Przymierzyłem się też do Scotta Aspect(L) i Scale (L)i ten drugi wydawał się chyba najfajniejszy z przymierzanej trójki, niestety Scott w interesującej mnie wersji jest poza zasięgiem.

Szukając dalej trafiłem na GT Zaskar 9R Elite model 2014 - niestety nie mam opcji przymiarki ;-/  .

Moje pytanie jest takie - czy w podobnej cenie znajdę coś lepszego ? czy to rower z którego będę zadowolony ?

dziękuję i pozdrawiam !

Jeśli chcesz kupić rower z praktycznie niezniszczalną ramą i super wyglądem- to jest to rower jak najbardziej godny polecenia. Wiadomo, resztę i tak prędzej czy później wymienisz. Mnie osobiście (moja subiektywna opinia) GT bardzo odpowiada a Zaskar to legenda. ew przyjrzyj się jeszcze Specialized Crave PRO (w podobnej cenie)- a rama też ok. Oczywiście wszystko zależy na czym Ci bardziej zależy- na ramie czy na osprzęcie :icon_wink: Oczywiście jest wiele rowerów tańszych z podobnymi bebechami- ale to co koledzy ,,wyjadacze" z forum zawsze podkreślali- rama do ,,dusza" dlatego (wykładając było nie było sporą gotówkę) musi Ci ona idealnie przypasować do Twoich preferencji- dlatego tak ważna jest przymiarka. pozdrawiam

Edytowane przez Robin7609
Napisano

Witam

nie wiem jak testowałeś tego Ghosta ale ja mam ok 182cm/84 i posiadam  model SE2930 w rozm 48 i nie zdarzyło mi się żebym gdzieś kolanem uderzał. :icon_cool:

Hej

zgadza się że nic nie uderza/przeszkadza - przy jeździe na wprost i przy powiedzmy przeciętnym skręcaniu, natomiast jeżeli potrzebuję mocniej skręcić kierownicą w stronę po której jest kolano w górze - czuję się i wygląda to tak jakbym pożyczył rower od młodszego brata.

Testowałem to za dużo powiedziane - przymiarka i mała przejażdżka pod sklepem - zjechałem/wjechałem po kilku schodach, zakręciłem kilka ósemek ot całe testowanie.Natomiast to co mi przeszkadza jest na tyle widoczne i zrozumiałe (przynajmniej na żywo) że sprzedawca nie protestował i nie wciskał mi że się przyzwyczaję lub że tak ma być ;-) - tylko zaproponował większą ramę (którą może ściągnie) albo rower z inną geometrią(lecz w owym sklepie nie ma innych interesujących mnie marek)

ps wspomniałem wcześniej o przymiarkach do  Scotta Aspect(L) i Scale (L) - te same wielkości ram ! natomiast moje odczucie było takie że Scale wydawał się zwrotny,szybki i wygodny ;-)  - choć sam nie jestem na 100% pewny bo to jednak tylko pierwsze odczucia/wrażenia po 15minutowej przejażdżce

Napisano

ok, udało mi się przymierzyć do Zaskara i w zasadzie jestem zdecydowany - mam pytanie - czy należało by coś zmienić w osprzęcie na samym początku ? - w sklepie jest możliwość zmodyfikowania sprzętu- więc proszę o pomoc doświadczonych/znających się na rzeczy, chciałbym od razu wymienić powiedzmy słabe/słabsze punkty tego roweru.

dzięki i pozdrówki

Napisano

mam pytanie - czy należało by coś zmienić w osprzęcie na samym początku ?
Pytanie zasadnicze brzmi--jaki masz obecnie osprzęt włożony? Podlinkuj rower ze swoim osprzętem 
Napisano

@derwisz

Nie wiem jak dobre źródła znalazłem, ale internety mówią, że ta w GT waży 360 g, a odpowiadająca jej zębatkami Deore XT (model M771 bodajże) 336. Więc można zaoszczędzić jakieś śmieszne gramy na tym elemencie.

Napisano

:woot: dziękuję za zainteresowanie tematem,

co do gramów to nie priorytet, choć prawda jest taka że lekka waga roweru cieszy - natomiast bardzo zależy mi na niezawodności i wytrzymałości. Myślałem zmienić manetki na xt, ale czy coś jeszcze ?

Napisano

To wszystko zależy czy chcesz się na nim ścigać ( brać udział w maratonach itp) czy tylko poszaleć dla swojego lepszego samopoczucia.Ješli to drugie to na Twoim miejscu nic bym nie wymieniał bo to całkiem przyzwoity osprzęt a jak już zajeździsz to wtedy sobie zamienisz na lepsze :thumbsup:

Napisano

@derwisz

Nie wiem jak dobre źródła znalazłem, ale internety mówią, że ta w GT waży 360 g, a odpowiadająca jej zębatkami Deore XT (model M771 bodajże) 336. Więc można zaoszczędzić jakieś śmieszne gramy na tym elemencie.

http://www.rowerowawaga.pl/images/foto/qw12tb_img_0582.jpg

Moja miała kilka gramów więcej, więc wiem co mówię.

Faktem jest, że najbardziej odczułbyś chyba manetki. Niemniej jeśli można urwać 120g na kasecie, wymieniając już w sklepie, to czemu nie.

Napisano

Nawet nie przypuszczałem że pojawi się wątek tak niszowego roweru jak GT Zaskar 9R elite, którego to jestem szczęśliwym posiadaczem od stycznia tego roku. Rower u mnie przejechał już 2 maratony i 1 zawody XC w tym sezonie a ogólnie ok 2000 tys km. Mój model jest z 2013 ale praktycznie się nie różni od 2014. Po ostatnim maratonie CK Przemyśl zostałem zmuszony do wymiany kół ponieważ zaliczyłem konkretnego dropa i jedną nielichą glebę. Po wymianie kół na ZTR Crest z piastami Novateca 711/712 oraz wymiany kasety i łańcucha na SLX rower jest lżejszy o 1115 g czyli na samych kołach 1kg, teraz waży 11 kg 115 g.

Ale o czym chciałem wspomnieć: otóż mam 178 cm wzrostu a wyboru w rozmiarach ram nie miałem i kupiłem taką jaka była 50 cm i okazała się idealna.

Odnośnie walenia kolanami w ramę to jest taka historia że wszyscy jeżdżący na 26-kach którzy mają poniżej 165 cm wzrostu walą kolanami w ramę i ci którzy jeżdżą na 29-kach i mają do 180 cm wzrostu też będą walić kolanami w ramę - jest to uzależnione od tego na jakiej wysokości od podłoża znajduje się rura pozioma ramy a konkretnie jej początek licząc od główki. Przypadłość ta dotyczy jedynie ludzi którzy jeżdżą nieco ostrzej w turystyce to kompletnie jest niezauważalne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...