indiheys3 Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Witam, to mój pierwszy post, pisze poniewaz ostatnio kupiłem rower i manetki hamulcowe były po odwrotnej stronie bo jestem w UK, poszedłem na łatwizne i zamieniłem je, są teraz tylni po prawej i przedni po lewej ale są odwrotnie manetki. Zastanawia mnie czy tak mogą być bo to moje pierwsze hydrauliki, jak na razie normalnie działają, rower mam dopiero niecałe dwa tygodnie, dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietia79 Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Jak nie masz odruchu, że tył jest z prawej i nie przelecisz przez kierownicę przy pierwszym mocniejszym hamowaniu, to nie ma przeciwskazań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzemi15 Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Tez kiedyś kupowałem rower w UK z ich hamulcami, odkręciłem przewody przy klamkach,zamieniłem je i zakręciłem.Wydaje mi się że to lepszy sposób niż odwrócenie manetek do góry nogami. No chyba że w w/w hamulcach nie możesz zamienić przewodów. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez dzemi15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indiheys3 Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 na razie zostawie tak jak są i poczytam jak zamienić przewody bo teraz troche to śmiesznie wygląda no ale chociaz nie pomyle sie przy hamowaniu.Dzięki za podpowiedzi :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 W motocyklach prawa dźwignia hamulcowa obsługuje przedni hamulec, lewa tył. W praktyce po kilkunastu latach jazdy rowerem nie odczuwam żadnych trudności w obsłudze hamulców skutera ani też rowerowych po przesiadce na rower. Poniekąd logiczne jest by przód był obsługiwany prawą dłonią - przód jest ważniejszym hamulcem a osoby praworęczne mają bardziej operatywną prawą dłoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzemi15 Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Z roweru na motocykl i odwrotnie tez ogarniam, ale jakbym przesiadał się z roweru na inny rower który ma po prawej przedni hamulec to wydaje mi się że w awaryjnej sytuacji mógłbym się pomylić i poszedłbym na Małysza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indiheys3 Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Zamieniłem hamulce dlatego bo zawsze od dzieciaka miałem tylni po prawej, mój kolega ponad miecha temu, też kupił sobie rower i pewnego dnia zjezdzał z górki w parku, jakiś rowerzysta nie zjechał na bok, kolega na szybko wcisnął hamulec i poszło na małysza. Nic nie połamał ale mocno zdarte ramie, plecy i ogólne potłuczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Nic w tym dziwnego. Po latach przyzwyczajenia ciężko zmienić odruchy. @tobo W motocyklach tylny to raczej nogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 W motocyklach prawa dźwignia hamulcowa obsługuje przedni hamulec, lewa tył. W praktyce po kilkunastu latach jazdy rowerem nie odczuwam żadnych trudności w obsłudze hamulców skutera ani też rowerowych po przesiadce na rower. Poniekąd logiczne jest by przód był obsługiwany prawą dłonią - przód jest ważniejszym hamulcem a osoby praworęczne mają bardziej operatywną prawą dłoń. Tak, ja podobnie zasiadając na jednośladzie silnikowym, jednakże zasiadłem kiedyś na rowerze z wyspiarskim porządkiem ... i nie było to ciekawe doznanie. Jeżli ci to nie rpzeszkadza to nie ruszaj, ale każdy kto zasiądzie podczas jazdy może sie zdziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi