tomekp24 Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 Jakiś czas temu przesiadłem sie na SLX RD-M662? Shadow i tak przy wiosennym serwisie roweru kręciłem sobie korbą regulując heble, przerzutki itp (rower stał do góry kołami). Zauważyłem że na kółkach przerzutki są ogromne opory gdy przerzutka jest napięta, gdy ręką poluźnie wózek przerzutki oporów nie czuć. Dodam że opór jest na tyle duży że po szybkim zakręceniu korbą i puszczeniu jej nie zakręci się nawet o centymetr SLX Shadow to przerzutka z bardzo mocną sprężyną (słyszałem opinie że mocniejszą od ZEE, Sainta itp) tak sobie myśle że przez tą supermocną sprężyne z której sie tak cieszyłem na początku jest mi dużo ciężej jeździć. Dolne kółko przerzutki generuje w końcu najwięcej oporu ze wszystkich łożysk w rowerze bo pracuje pod obciążeniem. Z drugiej strony Shimano nie zorbiło by przecież zmieniarki do XC która "nie chce sie kręcić" Nie wiem co z tym zrobić. Wymieniać kółka na jakieś z łożyskami maszynowymi czy co? Pomóżcie forumowicze PS: łańcuch ma odpowiednią długość
lyndowss Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 Rozkręć, wyczyść, przesmaruj, skręć. Kółeczka od przerzutki z luzem nigdy nie będą się kręcić jak koło od roweru. Mają za małą masę i nie są obciążone jak rower nie ma zamontowanego łańcucha co też może wpływać negatywnie na opory ruchu. Ogólnie przesadzasz i wymyślasz. Nie ma się czym martwić. Kręcenie w tył to jest co innego gdy pedałujesz i kręcisz w przód. Nic nie wymieniać, a łożyska ślizgowe są bardzo fajne do zastosowań w przerzutce. Tutaj można napisać z cztery prace magisterskie na temat smarowania, zalet łożysk tocznych nad kulkowymi, wpływu obciążenia na opory ruchu itd. Panikujesz, bo zapewne to jest pierwszy rower na który zwracasz uwagę i starasz się go utrzymasz w przyzwoitym stanie.
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2014 Dolne kółko przerzutki generuje w końcu najwięcej oporu ze wszystkich łożysk w rowerze bo pracuje pod obciążeniem. WAT?? Co ty pleciesz ... tam jest tyle obciążenia co sprężyny na wózku czyli tyle co nic. Prędzej masz problem z tulejkami, bo w slxie chyba maszyn niema.
tomekp24 Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Napisano 25 Kwietnia 2014 tzn kółka w przerzutce normalnie kręcą sie lekko, dopiero pod naporem przerzutki jakoś ciężko wszystko chodzi Może macie racje że przesadzam. Wieczorem bede miał czas je rozebrać i wyczyścić. Wydaje mi sie po prostu że gdyby sprężyna była miększa czy coś to dużo lżej by wszystko chodziło WAT?? Co ty pleciesz ... tam jest tyle obciążenia co sprężyny na wózku czyli tyle co nic. Prędzej masz problem z tulejkami, bo w slxie chyba maszyn niema. Kilka razy o tym słyszałem w jakiś testach. Tak mam tuleje
Mod Team michuuu Napisano 25 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2014 miększa czy coś to dużo lżej by wszystko chodziło i łańcuch wisiał jak flak.
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2014 Ale czekaj, kreci sie aż tak ciężko zę przy kręceniu do tyłu łańcuch zaczyna zwisać ?
tomekp24 Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Napisano 25 Kwietnia 2014 Ale czekaj, kreci sie aż tak ciężko zę przy kręceniu do tyłu łańcuch zaczyna zwisać ? Nie aż tak to nie. Po prostu chciałem zwrócić uwage że dobra przerzutka generuje więcej oporu niż ta z biedronki za 25 zł i łańcuch wisiał jak flak. I to jest ogromna zaleta SLX Shadow, na dołach muldach nie słychać stukania o tylne widełki, skaczącego radośnie łańcucha, żadnych dźwięków z napędu
lyndowss Napisano 25 Kwietnia 2014 Napisano 25 Kwietnia 2014 Nie aż tak to nie. Po prostu chciałem zwrócić uwage że dobra przerzutka generuje więcej oporu niż ta z biedronki za 25 zł To jest bzdura! Bez takich "mądrości" z piaskownicy proszę. Wcale tak nie jest. Jeżeli masz takie wrażenie to masz uszkodzony mechanizm. Jestem tez ciekaw jakim sposobem pomiaru stwierdzasz, że ma większe opory. Przypuszczam, ze metodą "na oko".
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2014 Jak by tam był opory, to by naciągało wózek i łańcuch by zwisał jak nic takiego sie nie dzieje to wszystko gra.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.