Zefirowaty Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Witam, mam takie pytanie czy w okularach Arctica S148 http://www.arctica.pl/p203/sport-arctica-S-148.html ramke na szkła korekcyje mocuje sie na stałe? Oraz jaki jest koszt dorobienia takich szkieł tak mniej więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 wkładka jest wymienna , ja robiąc sobie okulary tego typu ( arctica s 70) płaciłem 100zł za szkła korekcyjne , mam wade -2/-1.5 ale przed kupnem przymierz nie każde będą pasowac każdemu , mnie s148 strasznie uwierały nad uszami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zefirowaty Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Jeszcze takie pytanie mi sie nasunęło czy dostaje sie do tego jakieś wzory do szkieł korekcyjnych od ramki, chodzi o to żeby optyk wiedział jaki kształt mają mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 nie , u mnie optyk je dorabiał do ramek , przynajmniej tak mi się wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nopel Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 A ja mam pytanie, czy są inne tańsze okulary tego typu z możliwością korekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Najtańsze to chyba Rogelli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Alternatywa to kupując okulary korekcyjne do codziennego noszenia wybrać soczewki fotochromowe. W słońcu się ściemnią etc.Idealne rozwiązanie to nie jest ale warte rozważenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamrower Napisano 4 Maja 2014 Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Jakieś sklepiki w sieci, gdzie jest jakiś normalny opis, dostępność tych okularów? Parę godzin szukania, wszędzie wszystko na odpierdziel. Katalogi ładne, a kupić nie ma gdzie. Shimano, Fischer, Accent, Arctica, Rudy, co się dało, to przejrzałem, a później albo nie ma, albo opis szyfrem i strzelaj co kupujesz, albo strony gdzie bym się bał podać mejla, a co dopiero kasę wydawać. Ewentualnie gdzieś w Poznaniu, okolicach, gdzie przymierzę, obejrzę? @Edit Po 300 latach poszukiwań te wyglądają dobrze - http://google.com/najlepsze-okulary-rowerowe.html - jakieś opinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 7 Maja 2014 Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Patrzyłeś na tą stronę? : http://www.mikesport.pl/akcesoria-rowerowe/okulary-rowerowe/korekcja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 7 Maja 2014 Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Zawsze można kupić jakieś tanie ramki o możliwie płaskim profilu (znalazłem takie od Solano) i wstawić przyciemniane szkło korekcyjne (tanie - JZO). Za całość zapłaciłem poniżej 150 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 7 Maja 2014 Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Idealne rozwiązanie to nie jest ale warte rozważenia. Trochę za drogie na rower takie szkiełka? Osobiście uważam, iż najlepszym wyjściem w takiej sytuacji są soczewki kontaktowe. Ogólnie na rowerze okulary, które nie są typowo sportowe nie bardzo się nadają i już nie dlatego, że spadają, ale z powodu wpadających owadów za szkła. Wpadająca osa, albo pszczoła między oko, a okulary korekcyjne to nie jest miłe przeżycie. Wracając do soczewek, jeżeli ktoś nie używał to sztuka polega wyłącznie na zakładaniu i ściąganiu, ale wygoda założonej jednodniówki i możliwość noszenia okularów na jakie ma się akurat ochotę jest nie do przecenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 7 Maja 2014 Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Na "rower" to owszem - drogo. Na codzienny użytek oraz na rower - tu już rozsądniej. Wpadające owady - nie miałem takiej okazji ale pewnie może się zdarzyć. Okulary mi nie spadają acz nie robię akrobacji itd. Zapewne można się wyposażyć w gumkę z tyłu głowy zaczepioną o zauszniki jak już się robi poważniejsze wariacje. Soczewki - super sprawa jak już się założy ale szlag mnie trafia jak to mam robić (brak wprawy; zdjęcie soczewek to już pikuś) stąd wolę okulary. Koszt też spory w perspektywie paru lat. Soczewki okazyjnie... do kina 3d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 7 Maja 2014 Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Ja mam zwykłe bryle korekcyjne Solano z takim "ficzerem" w postaci przeciwsłonecznej nakładki.Trzyma się to na otworku i dwóch magnesach i nie ma siły żeby samo odpadło.Wadą jest to,że takie oprawki dość nisko leżą na nosie i nie chronią oczu tak jak sportowe okulary.Ale chyba można to zaakceptować bo jeżdżę w tych okularach z 7 lat ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 18 Maja 2014 Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Ja podobnie jak mamrower po 301 latach poszukiwań zamówiłem Shimano EQX2 PH wraz z ramką i jest wielce prawdopodobne,że je zwrócę bo przymierzałem S70X tego samego producenta i okazały się za wąskie.Ostatnio sprzedawcy ze sklepów internetowych polecali mi Alpina PSO VL+ ze szkłami Varioflex, na pewno jest to dobra opcja ale o ponad 100wę droższa od Eqinoksów.Warte podkreślenia jest to,że Alpiny podobno są szerokie i pasują dla osób o szerokiej twarzy. Pzdr.Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zefirowaty Napisano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Kupiłem okulary Arctica S-148 z ramkami, szkła kosztowały 85zł, na razie jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.