hps Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Wyjaśni mi ktoś konkretniej ilość oleju jaka musi być użyta przy serwisie RS Tory Solo Air? (wersja Turnkey, przynajmniej tak googluję) W serwisie wlali mi 140 ml bo nie mogli znaleźć manuala (#1 link google) i sami nie wiedzieli,ale armor chodzi fatalnie, raz że strasznie niepłynnie i ma praktycznie dwie pozycje - włożony na jakieś 30 mm albo pozycja normalna, statyczna. Z tego co rozumiem, 147 ml jest prawidłową ilością, tak? (patrzymy na tabelkę po lewej, dobrze rozumiem?) Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez hps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4ttle Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 W dolne lagi lejesz po 15 ml oleju 15W (do lewej i prawej). Do tłumika 150ml 5W, do komory powietrza 3ml 5W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Może też zależeć od rocznika. Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Tora z solo air występowała chyba tylko w topowej wersji 318 a tam był tłumik MC czyli 130ml. Do solo air nie leje sie oleju ... to nie ma sensu. Należy uzyć odpowiedniego smaru. W każdym bądź razie ilość oleju ma być taka by tłumik nie żalenie czy TK czy MC był minimalnie zanurzony w oleju. jak będzie za mało będzie lipa z blokada jak za dużo to utnie skok i może uszkodzić tłumik nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4ttle Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 W 302 też jest solo air, ja mam żeby nie zakładać nowego tematu to spytam tutaj. Zablokowany amor dość mocno uderzył no i się trochę ugiął, to normalne, ale blokada działa teraz dużo gorzej, ugina się tylko trochę ciężej niż odblokowany. Co mogło się stać? Olej wyciekł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Faktycznie w 302 także bywały. Tłumik TK jest zrobiony tak by sie otworzył podczas uderzenia, jednak ta wartość jest dość duża i mogła spowodować uszkodzenie. jeżeli na blokadzie ugina sie tylko trochę ciężej, znaczy ze blokada sie nie domyka lub coś sie ułamało bądź wygięło i olej tamtędy przepływa, trzeba to rozebrać niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hps Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) @r4ttle, z tego co napisałeś dla swojego (302) to dla mojej Turnkey wg tej tabelki powinno być: W dolne lagi lejesz po 6 ml oleju 15W (do lewej i prawej). Do tłumika 147ml 5W, do komory powietrza 3ml 5W. Nie, nie mam 318, napisałem jednoznacznie:RS Tora Solo Air (Turnkey), czyli to to ze zdjęcia, rocznik 2010 Update: Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez hps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Budowa goleni raczej standardowa jak na RSa czyli w dolne golenie wejdzie sie ok 10ml oleju, zależnie od skoku widelca. 147 ml oleju to dość sporo ja w revelu mam niewiele ponad 120ml. wlej 140, zakręć tłumik i wciskaj tłoczysko tłumika jak sie nie wciśnie do końca, to wyciągnij strzykawką tyle, żeby trzpień wszedł do końca, weź pod uwagę, że będzie on sprężynował ale powinien to robić lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punk3r Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Witam, Mam taką Torę jak na zdjęciu wyżej, występuje u mnie problem z powrotem do normalnej pozycji. Wygląda to tak, że gdy amortyzator popracuje bardzo wolno wychodzi z tulei. Czym to może być spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Może masz skręcone tłumnie powrotu ma maxa ? to to czerwone z naklejką żółwia. W twoim przypadku czarne, na dole po prawej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punk3r Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Właśnie nie, niezależnie od ustawienia jest tak samo. Obstawiam, że może za mało oleju jest. Bo co 'innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 A ja sie obawiam ze zepsuł sie tłumik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punk3r Napisano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Czyli źle... Jest możliwość samemu to zrobić? Ma ktoś może jakieś schematy tego amora? Bo kiedyś ktoś wrzucił ale linki są nieaktualne. Mam też pytanie, przy okazji tego wszystkiego zmieniłbym uszczelki. Czy będą pasowały od innych amorkow RS. Bo alledrogo nie ma nic poza kurzowymi do Tory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Przede wszystkim trzeba zdiagnozować o co Kaman. Tłumienie działa na iglicy jeżeli kręcenie pokrętłem niż nie zmienia to coś tam sie musiało stać. Mniej prawdopodobne ale możliwe są inne przyczyny. Jak nie rozbierzesz, to sie nie dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punk3r Napisano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Czyli i tak trzeba operować Szukam i szukam jakiś manuali do rozegrania Tory i nic. Ma ktoś może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Tore rozbiera sie tak jak Recona i nowe reby soloair. Nie wiem czy w środku jest tak samo ale chyba tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi