Skocz do zawartości

[opony] różnica w jeździe na oponach mtb 26x1.95 a 2.1

rhtm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nadszedł czas, żebym wymienił swoje opony na coś lepszego. Do tej pory jeździłem na nie najlepszej jakości gumach, które były dodane do roweru. Szerokość z przodu 1.95 a z tylu 1.95/2 (o co chodzi z tą podwójną numeracją?). I o ile w terenie radziły sobie w miarę, to jazda po asfalcie to istna udręka. Długo szukałem opon, które by odpowiadały moim potrzebom, przejrzałem mnóstwo tematów na forach i przeczytałem mnóstwo opinii (wiele sprzecznych) i chyba wybrałem - Maxxis Crossmark. (może polecacie coś innego?)

Ale kompletnie nie wiem czy wybrać szerokość 1.95 czy 2.1. Jak duża będzie różnica i ich toczeniu po asfalcie i terenie? Boję się brać więcej niż 1.95 po doświadczeniach z obecnymi oponami, ale jednak profil bieżnika i marka robią swoje, więc porządna opona 2.1 może się lepiej toczyć niż słaba 1.9? 

Rowerem jeżdżę turystycznie, z sakwami i dużym obciążeniem (namiot itd), 50% po asfaltach i 50% po terenie - lasy, piachy, ale też tereny podmokłe. 

Wiem, że dla doświadczonych taki wybór to pewnie błahostka, ale dla mnie, który dopiero niedawno złapał rowerowego bakcyla to nie lada problem;)

Napisano

Będę mało orginalny. Geax Saguaro 2.2 Bieznik jest na tyle specyficzny że szerokość nie przekłada sie zbytnio na opory . Sam użytkuje w rozmiarach 26 i 29 Znajdziesz trylion wątków o tej oponie.

Napisano

Żeby porównać opony o szerokości 1.95 i 2.1 musiałbyś porównać ten sam model opon - porównanie do innych produktów, nawet tego samego producenta często nie jest możliwe, bo bardzo różnie interpretowane są rozmiary przez różnych wytwórców. 

To jak będzie się toczyć dana opona zależy od wielu czynników - konstrukcji, mieszanki gumy, kształtu bieżnika - dlatego kiepska jakościowo opona 1.9 może sprawować się gorzej niż 2.1. 

Napisano

Na szerszych będziesz szybszy, to co stracisz ma asfalcie (o ile stracisz) spokojnie nadrobisz w terenie. Zwłaszcza piaski i szutry czy podmokłe tereny.

Brać szerokie!

Napisano

na waskich oponach Cie wytelepie i bedziesz bardziej zmeczony niz szybszy , 2.2 to najlepszy wybor i to bierz polecane Saguaro . 

Jak chcesz latac na waskich oponach to tylko rower szosowy

Napisano

2.1 to bedzie optymalny wybor. Nie utopisz sie w piachu i po asfalcie pojda przyzwoicie. Sam powinienes sie bardziej zastanowic jaki bieznik jest Ci potrzebny bo to bedzie mialo wieksze znaczenie niz roznica w szerokosci pomiedzy 1.95 a 2.1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...