Skocz do zawartości

[skarpety] Skarpety kompresyjne

slav4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Otóż coraz częściej widuję biegaczy "w podkolanówkach"; jako że tuż obok bloku mam "Runners' Shop" - czasem wstępuję pogadać z kumplem który tam sprzedaje.  No ale że gość "wierzy w swój towar", to ja zanim wyskoczę z ładnych paru złociszy - wolę zasięgnąć niezależnej opinii.

Wiem że istnieją 2 rodzaje skarpet - "w trakcie" i "po" wysiłku. Te drugie koleżanka bardzo sobie chwali jak przyjdzie jej się turlać samochodem z maratonu - miała taką przypadłość że po wysiłku masakrycznie puchły jej łydki i stopy.

Ale nie o tym chciałem. Na każdym biegu dłuższym niż 5 km czołówka biega właśnie w tych kompresyjnych, znaczy dla biegacza - coś w tym jest.

A dla kolarza ?

Pomijam śmieszny wygląd, do tego (chyba) grzanie od kostki po kolano i automatyczne zwiększenie ciężaru biker+reszta jak przyjdzie połazić po wodzie.

Pytanie: Jeździ ktoś w tym ?. Daje to coś na maratonie - np brak skurczy, większy power w łydzie, czy tylko dokłada +10 do współczynnika lansu ?

Ja od dawna mykam w tzw "stópkach" i bardzo sobie chwalę.

Ale może nie wiem co dobre ???

Napisano

Ja akurat w kompresyjnych biegam (raczej w nogawkach czy jak tam zwać te cosie na łydki) - choć najwięcej dają chyba rzeczywiście po treningu - szybciej mi się nogi zbierają po długich wybieganiach.. Skarpety też testowałem ale gorzej się ubiera i może być dobrać rozmiar do wielkości stopy i obwodu łydy.

Na rowerze bardziej mogą przydać się takie właśnie kompresory ale do ud - zwłaszcza po treningu. Coś takiego robi Compressport pod nazwą Forquad. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak długo należy używać po treningu kompresji żeby się zregenerować? Posiada ktoś może jakiś link do wiarygodnych źródeł na ten temat?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...