slav4 Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 Witam, Otóż coraz częściej widuję biegaczy "w podkolanówkach"; jako że tuż obok bloku mam "Runners' Shop" - czasem wstępuję pogadać z kumplem który tam sprzedaje. No ale że gość "wierzy w swój towar", to ja zanim wyskoczę z ładnych paru złociszy - wolę zasięgnąć niezależnej opinii. Wiem że istnieją 2 rodzaje skarpet - "w trakcie" i "po" wysiłku. Te drugie koleżanka bardzo sobie chwali jak przyjdzie jej się turlać samochodem z maratonu - miała taką przypadłość że po wysiłku masakrycznie puchły jej łydki i stopy. Ale nie o tym chciałem. Na każdym biegu dłuższym niż 5 km czołówka biega właśnie w tych kompresyjnych, znaczy dla biegacza - coś w tym jest. A dla kolarza ? Pomijam śmieszny wygląd, do tego (chyba) grzanie od kostki po kolano i automatyczne zwiększenie ciężaru biker+reszta jak przyjdzie połazić po wodzie. Pytanie: Jeździ ktoś w tym ?. Daje to coś na maratonie - np brak skurczy, większy power w łydzie, czy tylko dokłada +10 do współczynnika lansu ? Ja od dawna mykam w tzw "stópkach" i bardzo sobie chwalę. Ale może nie wiem co dobre ???
mucher Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 Ja akurat w kompresyjnych biegam (raczej w nogawkach czy jak tam zwać te cosie na łydki) - choć najwięcej dają chyba rzeczywiście po treningu - szybciej mi się nogi zbierają po długich wybieganiach.. Skarpety też testowałem ale gorzej się ubiera i może być dobrać rozmiar do wielkości stopy i obwodu łydy. Na rowerze bardziej mogą przydać się takie właśnie kompresory ale do ud - zwłaszcza po treningu. Coś takiego robi Compressport pod nazwą Forquad.
Darek14 Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 Ja używam od czasu do czasu skarpet kompresyjnych Cepi Recovery (czyli po wysiłku). Czy pomagają? Nie potrafię odpowiedzieć, że na 100% tak.
bliitz Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Jak długo należy używać po treningu kompresji żeby się zregenerować? Posiada ktoś może jakiś link do wiarygodnych źródeł na ten temat?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.