homik Napisano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Witam jestem tu nowy a więc prosze sie nie czepiać że coś jest źle napisane A więc mam problem moja kaseta nie obraca sie w drugą strone pedałować moge normalnie ale w drugą strone jak chce zakręcić to nie idzie co sie stało ? odkręciłem koło próbowałem na siłe ale też nie moge o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 zablokowany bebenek. Njaprawdopobniej łopatki sie zakleszczyły. To jest kaseta, czy wielotryb nakręacy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano 17 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Wielotryb nakręcany to jest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 w takim razie najłatwiej najtaniej i najszybciej jest go wymienić. mozesz też go rozkecić i sprawidzić łopatki co sioę z nimi dzieje, ale uwaga: duzo liźnych kulek!!! wszystko jeszcze zależy od przebieu jaki ma za sobą ten wielotryb oże być tak, że coś sie ukruszyło i zablokowało łopatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano 17 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Rozkręciłem wielotryb i te dwie łopatki co są wogóle nie odbijały same sie zapadały ale to nie to mam pytanie te dwie łopatki są przymocowany takim metalowym drucikiem i to u mnie jest chyba pęknięte można zdjąć normalnie czy tak ma być i dlatego to sie chyba blokuje może mi ktoś by dał jakieś coś jak to powinno wyglądać prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 ten drucik to sprężyna, która odpowiada za wychylenie łopatek. kręcąc kołem do przdu łopatki uginają się i wielotryb stoi w miejscu, wówczas łychać przeskakiwanie. kręcąc kołęm do tyłu łopatki trfiajaw dopowiednie miejsca i wszystko kreci się razem. łopatki muszą luźno sie poruszać w swoich gniazdkach, a sprężyna powinna być założona tak, aby łopatki szybko odbijały. niestey niemam zdjęć ani rysunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano 17 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Wiem o co ci chodzi. jak chodzi o pyk to u mnie bardzo cicho pyka. aha jeszcze jedno to blokuje sie w tym samy miejscu. Może to na wielotrybie ?? na tych ząbkach ?? Można tą sprężyne bardziej zgiąć ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 blokuje sie łopatkami. sprężynę można delikatnie zgiąć, ale uwaga jest krucha i łatwo ja złamać, a po zatym jak się skrzywi, to nie będzie równo odginac listków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Kiedyś miałem też problem z tym, ale u mnie nie blokował się wolnobieg tylko przepuszczał, tzn. jak koło stało w miejscu to można było kręcić w obie strony i kupiłem taki komplet: dwie te łopatki/zapadki i sprężyne za 5 PLN, trochę drogo ale nie musiałem od razu wymieniać całego wolnobiegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.