Skocz do zawartości

[kaseta] Zablokowana kaseta

homik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy a więc prosze sie nie czepiać że coś jest źle napisane :P

A więc mam problem moja kaseta nie obraca sie w drugą strone pedałować moge normalnie ale w drugą strone jak chce zakręcić to nie idzie :D co sie stało ? odkręciłem koło :) próbowałem na siłe ale też nie moge o co chodzi

w takim razie najłatwiej najtaniej i najszybciej jest go wymienić.

mozesz też go rozkecić i sprawidzić łopatki co sioę z nimi dzieje, ale uwaga: duzo liźnych kulek!!!

wszystko jeszcze zależy od przebieu jaki ma za sobą ten wielotryb

oże być tak, że coś sie ukruszyło i zablokowało łopatki.

Rozkręciłem wielotryb i te dwie łopatki co są wogóle nie odbijały same sie zapadały ale to nie to mam pytanie te dwie łopatki są przymocowany takim metalowym drucikiem :blink: i to u mnie jest chyba pęknięte można zdjąć normalnie czy tak ma być i dlatego to sie chyba blokuje może mi ktoś by dał jakieś coś jak to powinno wyglądać prosze o pomoc

ten drucik to sprężyna, która odpowiada za wychylenie łopatek.

kręcąc kołem do przdu łopatki uginają się i wielotryb stoi w miejscu, wówczas łychać przeskakiwanie.

kręcąc kołęm do tyłu łopatki trfiajaw dopowiednie miejsca i wszystko kreci się razem.

łopatki muszą luźno sie poruszać w swoich gniazdkach, a sprężyna powinna być założona tak, aby łopatki szybko odbijały.

niestey niemam zdjęć ani rysunków.

• 2 tygodnie później...

Kiedyś miałem też problem z tym, ale u mnie nie blokował się wolnobieg tylko przepuszczał, tzn. jak koło stało w miejscu to można było kręcić w obie strony i kupiłem taki komplet: dwie te łopatki/zapadki i sprężyne za 5 PLN, trochę drogo :D ale nie musiałem od razu wymieniać całego wolnobiegu B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...