Olszes Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 Witam, mam taki problem, ze koło nie jest pośrodku tylnich widełek, jest mocno w lewo ( jeśli rower stoi na kołach). Nie idzie z tym nic zrobic, nie da sie cofnac go ani nic, na osce jest rowno z jednej jak i z drugiej strony, oska tylnia nowa jest zalzona, wiec niemozliwe zeby byla krzywa. Jak wsadze mlotek z tej strony co prawie, ze przylega do ramy to jest wtedy prosto. wiec w czym problem? Poniżej załaczam zdjęcia Dodam, ze da sie tym jezdzic, po zrobieniu zdjec koło troche poprawiłem, lecz to nadal nie to co bym chciał
4Shatan Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 hmmmm kolega rozkręcał piastę w kole??. na ostatnim zdjęciu widać jak z lewej strony wystaje ci chyba oś piasty, jest tam niezłe 2 cm.
Olszes Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Napisano 23 Kwietnia 2014 Zmieniałem ośke, wiec siła woli musiałem to wykrecic i wkrecic na nowo . Po dwóch stronach musi byc tyle samo cm gwintu? Czy wlasnie od strony piasty mniej?
4Shatan Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 wydaje mi się że zle skręciłeś piastę kolego sympatyczny, dlatego takie coś występuje , swego czasu miałem podobny problem. Co to za piaste masz?
Olszes Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Napisano 23 Kwietnia 2014 Czekaj, czekaj. Wydawalo mi sie ze nie jestem takim laikiem w temacie naprawy rowerow. Piasta czyli co? Ja tylko wykrecilem stara oske i wkrecilem nowa. Na starej bylo tak samo, ale była krzywa. I jeszcze jedno pytanie, mozliwe ze krzywa rama? Czy raczej po prostu cos z kołem
4Shatan Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 w piastę właśnie wkręcałeś tą oś . Nie rama na pewno nie jest krzywa tylko zle skręcone . wyciągnij oś i zakręć ją odwrotnie , po prostu odwróć miejscami.
Olszes Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Napisano 23 Kwietnia 2014 Poprzednia os byla tak samo wkrecona, to z jednej strony jest dluzszy gwint a z drugiej krótszy czy jak to działa?
4Shatan Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 A powiedz mi , jak ściągniesz koło, to czy możesz ruszać kasetą ? czy ona pływa.??
Olszes Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Napisano 23 Kwietnia 2014 W przod i w tyl normalnie moge krecic, na boki ma leciutkie luzy, na poprzedniej osi one tez byly, ale mysle, ze to kwestia zuzycia juz.
fw66 Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 Załóz koło odwrotnie (wolnobieg z lewej) i zobaczysz czy to koło, czy rama jest krzywa.
Olszes Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Napisano 25 Kwietnia 2014 Panowie, wydaje mi sie, ze znalazlem przyczyne. Albo zle wkrecilem oske tak jak Kolega wyzej mówił, albo cos jest nie tak z piasta, bo oske wsadzilem nowa. Patrze dziś a ona krzywa jest i dlatego mi te kolo tak przekrzywia, najlepszym rozwiazaniem bedzie chyba kupno nowego koła, a póżniej dokupienia oski i na nowo spleść szprzychy w starym kole. Dzięki za rady
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2014 Wyjmij koło i zmierz odległość między hakami, ile tam jest?
Olszes Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Napisano 28 Kwietnia 2014 Witam witam. Miedzy hakami jest 13,5 cm lcizac od stron wewnetrznych Czy to xle? czy tyle powinno być? Poniżej zamieszczam 2 filmiki, bedzie latwiej stwierdzic wam przyczyne, ale jestem pewnien, ze chodzi o koło
4Shatan Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 o kur.... xD ono pływa. xD musisz je wycentrować, idz do jakiegoś serwisu xD
Olszes Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Napisano 28 Kwietnia 2014 Czyli, ze to jendak koło jest przyczyna tego? Z rama jest wszystko okej? ten roztaw haków jest okej? Tam jest ewidentnie krzywa oś
Rocky98 Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 Masz luzy, przez źle założoną oś, dokręć konusy.
Olszes Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Napisano 28 Kwietnia 2014 Chyba, liczba w nicku mówi sama za siebie Rocky Dzięki, ale nie pomogłeś
4Shatan Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 To że jest skrzywiona oś to przecież o tym wiesz, ale widać na pierwszym filmiku że koło jest strasznie scentrowane, zobacz każdą szprychę po kolei. musza być napięte, wszystkie.
stefan2810 Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 Zobaczcie na ostatni filmik, cały wolnobieg/kaseta ostro pływa. Krzywa ośka + centrowanie bo bije na lewo i prawo (pierwszy filmik).
Olszes Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Napisano 28 Kwietnia 2014 Dobra chłopaki, takich jaj to jeszcze nie było ^^ Przykreciłem te koło, krece a tu zong O_o Poniżej umieszczam filmik, jade na krótka przejazdzke i potem zobaczymy co i jak, ale kolo i tka wymienie. Jedno pytanie jeszcze ważne, wiecc licze an odpowiedz Mozna wykluczyc skrzywienie ramy? CO JEST NIE TAK? Koło widac pływa jeszcze do gory do dołu, ale na boki to minimalnie
owurac Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 Koło raczej nie jest scentrowane. Bicie na pierwszym filmie wynika z krzywej osi, niedokręcona obraca się razem z kołem. Oś natychmiast do wymiany.
4Shatan Napisano 28 Kwietnia 2014 Napisano 28 Kwietnia 2014 Wykrzywienie ramy można spokojnie wykluczyć , bo skoro z tak przesuniętego koła udało ci się otrzymać już taki efekt to raczej jakby rama była krzywa sama by się nie wyprostowała naglę i koło by ci się nie kręciło tak jak na ostatnim filmiku. Tak jak wyżej kup ośkę , wymień ją i w razie czego jak będzie jeszcze latać na boki wycentrować. POzdro.
Olszes Napisano 28 Kwietnia 2014 Autor Napisano 28 Kwietnia 2014 No dzięki chłopaki za pomoc, pomogliście naprawde Pozdrawiam
Rocky98 Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Chyba, liczba w nicku mówi sama za siebie Rocky Dzięki, ale nie pomogłeś Wiek nie ma tu nic do rzeczy
Mod Team Puklus Napisano 29 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2014 135mm tyle powinno być, oś widac była krzywa, mniej lub bardziej. Ktoś to koło źle złożył wstawiając dystanse nie tam gdzie mają być. Ja bym je profilaktycznie rozebrał i rzucił okiem na łożyska konusy itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.