PjeseczeQ Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 podejdzie kilku dobrze zbudowanych osiłków i "poprosi", żebyś "dał się przejechać" Wtedy to się nazywa rozbój i z małą pomocą policji i rysopisem sobie te osiłki odpoczną trochę dłużej od społeczeństwa niż w przypadku kradzieży...
rowerzysta01 Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 @kjubas można używać tego ACHL-55 , ale też można zastanowić się nad czymś innym, lepszym @Familyguy ęsli chodzi o stosunek cena jakośc to b AXA Cherto Compact nie ma sobie rownych. Do nizszej polki zaliczył bym AXA CLINCH 95, MASTERLOCK QUANTUM 8391 lub MAGNUM 3106. Decyzja należy do ciebie
Familyguy Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Napisano 24 Kwietnia 2014 A jak z transportem tego Cherto? Właściwie to tylko o to chodzi, bo nie chcę znów się męczyć z jakimiś uchwytami czy torbami... Stąd wypatrywałem czegoś lżejszego i mniejszego, ale jeśli jest w miarę mobilny to wezmę
Familyguy Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Napisano 25 Kwietnia 2014 Byłem dziś w Decathlonie żeby zobaczyć w ogóle łańcuch. Nie ma szans, żeby spokojnie wozić go na ramie gdzie indziej. Jeśli ktoś może mi polecić jakieś zapięcie w miarę bezpieczne (albo najbezpieczniejsze z możliwych), które można swobodnie transportować to będę bardzo wdzięczny Szczególnie, że ja w zasadzie czasami zostawię rower pod sklepem na 20min. w spokojnym miasteczku (jeszcze nie słyszałem, żeby komuś przecięli coś i ukradli rower) i to wszystko
PjeseczeQ Napisano 25 Kwietnia 2014 Napisano 25 Kwietnia 2014 Już ci pisałem - u-lock w wersji LS, najlepiej Kryptonite z FlexFrame U - u mnie wisi elegenacko na dolnej rurze, nie przeszkadza WCALE.
Familyguy Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Napisano 25 Kwietnia 2014 a te u-locki nie są mniej praktyczne jeśli chodzi o samo zapinanie? W sensie, że nie wszędzie się da, a coś a'la link lub łańcuch zapnie? Bardzo mi zależy na praktyczności, bo okaże się, że 3 razy w tygodniu zapnę gdzieś rower na 10min. a będę woził i się męczył, kombinował z zabezpieczeniem Tak jak wspomniałem, praktyczność na pierwszym miejscu, a w ramach tego jak najlepsze zabezpieczenie za rozsądną cenę
PjeseczeQ Napisano 25 Kwietnia 2014 Napisano 25 Kwietnia 2014 Z LS nie trzeba kombinować, każdy słupek/znak/stojak daje radę.
Familyguy Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Napisano 25 Kwietnia 2014 A nie będzie problemu z mocowaniem na moim rowerze? Zdecydowałem się, tylko pytam żeby nie było Dzięki za pomoc PjeseczeQ
PjeseczeQ Napisano 26 Kwietnia 2014 Napisano 26 Kwietnia 2014 To zależy. OnGuard ma dość lipny uchwyt i ograniczone pole manewru, Kryptonajtowy FlexFrame U wlezie wszędzie (u mnie siedzi na dolnej rurze, polecam sposó.
Familyguy Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Napisano 26 Kwietnia 2014 Wezmę Kryptonite Keeper 12 LS. To optymalne zabezpieczenie dla mnie - stosunkowo lekkie, solidne, znośne do transportu i tanie. Nie wiem czy ma uchwyt FlexFrame U, ale jak nie to może i tak da radę. Wielkie dzięki za pomoc
PjeseczeQ Napisano 26 Kwietnia 2014 Napisano 26 Kwietnia 2014 Nie ma. FlexFrame U jest od Kryptoloka w górę.
Familyguy Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Napisano 26 Kwietnia 2014 A to przy Keeperze też się sprawdzi?
PjeseczeQ Napisano 26 Kwietnia 2014 Napisano 26 Kwietnia 2014 Średnio. Zwyczajna obejma na górną rurę, podsiodłówkę albo sztycę. Ja zdecydowanie wolę FF U. 8)
KrisK Napisano 26 Kwietnia 2014 Napisano 26 Kwietnia 2014 Badziewie nic nie warte. Za mniej niż 120 zł nie ma dobrego zabezpieczenia (120 - OnGuard Pitbull, potem dopiero od 150 Brute i od 180 Kryptonite Evolution series 4). Mam pytanie czemu ten łańcuch to badziewie? Nie bardzo rozumiem w którym miejscu się ta badziewiastość objawia (cena zapięcie łańcuch?) i na jakiej podstawie pada taki krótki ostry osąd. I jak to ma się np do AXA CLINCH 85 ?
PjeseczeQ Napisano 26 Kwietnia 2014 Napisano 26 Kwietnia 2014 Mam pytanie czemu ten łańcuch to badziewie? Nie bardzo rozumiem w którym miejscu się ta badziewiastość objawia W tym, że jedno cięcie byle nożycami z castoramy 24" * i dostęp do roweru już jest. * - Keeper APC bez problemu pada pod 36", a ten szmelc sygnowany logiem Author'a nawet nie jest hartowany...
KrisK Napisano 26 Kwietnia 2014 Napisano 26 Kwietnia 2014 Tylko że jeśli jest hartowany to nie jest to takie proste... AXA o podobnych parametrach chwali się że żeby ją ciachnąć trzeba 35KN 3,5 tony nacisku z nożyc z Castoramy? Albo podlinkowany łańcuch jest badziewny albo AXA kłamie... Miałem okazję ciąć podobny hartowany łańcuch i przyznam że nożyce się "skichały". Na kilka razy trzeba było podejść flexem. I pytanie czy on był taki dobry czy te są kiepskie i które są dobre. Z zasady łańcuch hartowane nawet te 6 i 8mm zamawia się "na wymiar" u producenta. Gdyby łapały je nożyce nikt by się tak nie i sprzedawali by je tak jak zwykle i cieli tyle ile chce klient. Zaczynam myśleć nad inwestycją w nożyce... bo jak inaczej sprawdzić czy ma się dobre zapięcie? Jakie jest twoje zdanie o łańcuchach AXA? Może ktoś miał okazję bawić się nożycami?
rowerzysta01 Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 @KrisK Moje zdanie jest następujące, jest to jedyna firma która podaje jak wytrzymałe są ich produkty na przecinanie.
Familyguy Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Napisano 27 Kwietnia 2014 Ja już się nastawiłem na tego Keepera, ale nie chcę, żeby mi "dyndał" i się "kolibał" przy transporcie. Chciałbym swobodnie z nim jeździć... Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane odnośnie Keepera? Można bez żadnych przeszkód z nim podróżować?
rowerzysta01 Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 @Familyguy w prawdzie keepera nie mam ale z czasem uchwyt w moim się lekko wyrobił i na wybojach go słychać,
Familyguy Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Napisano 27 Kwietnia 2014 To nie dobrze... A czy u-locki są czymś pokryte, żeby nie obić roweru? Łańcuchy zawsze mają jakąś osłonkę, nie ma "metal na metal"...
Rophoe Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 @Familiguy Do OnGuardów masz dołączany skręcany uchwyt. Co prawda więcej zajmuje i może być w niektórych miejscach problem z prowadzeniem linki, a także wymagany jest obrót o 90°, aby zamocować pręt, ale stabilnie trzyma i nie ma mowy o skakaniu nawet na większych wybojach (mimo wszystko odradzam skakanie na hopach z takim żelastwem ;-)) Wymazane na Tetce
Familyguy Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Napisano 27 Kwietnia 2014 Jednak zdecyduję się na Keepera. Po mieście jeżdżę spokojnie, a w razie "terenowych" wycieczek "dla zdrowia" po prostu zostawię go w domu (chyba, że po drodze będzie co zwiedzać) Jednak stosunek jakości do (niskiej) ceny się dla mnie liczy, szczególnie zważywszy na moje potrzeby i rower
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.