Skocz do zawartości

[zabezpieczenia] co kupić?

Familyguy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

podejdzie kilku dobrze zbudowanych osiłków i "poprosi", żebyś "dał się przejechać"

Wtedy to się nazywa rozbój i z małą pomocą policji i rysopisem sobie te osiłki odpoczną trochę dłużej od społeczeństwa niż w przypadku kradzieży...

Napisano

@kjubas

można używać tego ACHL-55 , ale też można zastanowić się nad czymś innym, lepszym

@Familyguy

ęsli chodzi o stosunek cena jakośc to b AXA Cherto Compact nie ma sobie rownych.

Do nizszej polki zaliczył bym  AXA CLINCH 95, MASTERLOCK QUANTUM 8391 lub MAGNUM 3106. Decyzja należy do ciebie

Napisano

A jak z transportem tego Cherto? Właściwie to tylko o to chodzi, bo nie chcę znów się męczyć z jakimiś uchwytami czy torbami... Stąd wypatrywałem czegoś lżejszego i mniejszego, ale jeśli jest w miarę mobilny to wezmę :)

Napisano

Byłem dziś w Decathlonie żeby zobaczyć w ogóle łańcuch. Nie ma szans, żeby spokojnie wozić go na ramie gdzie indziej. Jeśli ktoś może mi polecić jakieś zapięcie w miarę bezpieczne (albo najbezpieczniejsze z możliwych), które można swobodnie transportować to będę bardzo wdzięczny :)

Szczególnie, że ja w zasadzie czasami zostawię rower pod sklepem na 20min. w spokojnym miasteczku (jeszcze nie słyszałem, żeby komuś przecięli coś i ukradli rower) i to wszystko :)

Napisano

a te u-locki nie są mniej praktyczne jeśli chodzi o samo zapinanie? W sensie, że nie wszędzie się da, a coś a'la link lub łańcuch zapnie? Bardzo mi zależy na praktyczności, bo okaże się, że 3 razy w tygodniu zapnę gdzieś rower na 10min. a będę woził i się męczył, kombinował z zabezpieczeniem :)

Tak jak wspomniałem, praktyczność na pierwszym miejscu, a w ramach tego jak najlepsze zabezpieczenie za rozsądną cenę :)

Napisano

Wezmę Kryptonite Keeper 12 LS. To optymalne zabezpieczenie dla mnie - stosunkowo lekkie, solidne, znośne do transportu i tanie. Nie wiem czy ma uchwyt FlexFrame U, ale jak nie to może i tak da radę.

Wielkie dzięki za pomoc :)

Napisano

Badziewie nic nie warte. Za mniej niż 120 zł nie ma dobrego zabezpieczenia (120 - OnGuard Pitbull, potem dopiero od 150 Brute i od 180 Kryptonite Evolution series 4).

Mam pytanie czemu ten łańcuch to badziewie?

Nie bardzo rozumiem w którym miejscu się ta badziewiastość  objawia (cena zapięcie łańcuch?) i na jakiej podstawie pada taki krótki ostry osąd.

I jak to ma się np do AXA CLINCH 85 ?

Napisano
Mam pytanie czemu ten łańcuch to badziewie? Nie bardzo rozumiem w którym miejscu się ta badziewiastość  objawia

W tym, że jedno cięcie byle nożycami z castoramy 24" * i dostęp do roweru już jest.  :whistling:

* - Keeper APC bez problemu pada pod 36", a ten szmelc sygnowany logiem Author'a nawet nie jest hartowany...

Napisano

Tylko że jeśli jest hartowany to nie jest to takie proste...

AXA o podobnych parametrach chwali się że żeby ją ciachnąć trzeba 35KN

3,5 tony nacisku z nożyc z Castoramy?  

Albo podlinkowany łańcuch jest badziewny albo AXA kłamie...

Miałem okazję ciąć podobny hartowany łańcuch i przyznam że nożyce się "skichały". Na kilka razy trzeba było podejść flexem.

I pytanie czy on był taki dobry czy te są kiepskie i które są dobre.

Z zasady łańcuch hartowane nawet te 6 i 8mm zamawia się "na wymiar" u producenta.

Gdyby łapały je nożyce nikt by się tak nie i sprzedawali by je tak jak zwykle i cieli tyle ile chce klient.

Zaczynam myśleć nad inwestycją w nożyce...

bo jak inaczej sprawdzić czy ma się dobre zapięcie?

Jakie jest twoje zdanie o łańcuchach AXA?

Może ktoś miał okazję bawić się nożycami?

Napisano

Ja już się nastawiłem na tego Keepera, ale nie chcę, żeby mi "dyndał" i się "kolibał" przy transporcie. Chciałbym swobodnie z nim jeździć...

Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane odnośnie Keepera? Można bez żadnych przeszkód z nim podróżować? :)

Napisano

@Familiguy

Do OnGuardów masz dołączany skręcany uchwyt. Co prawda więcej zajmuje i może być w niektórych miejscach problem z prowadzeniem linki, a także wymagany jest obrót o 90°, aby zamocować pręt, ale stabilnie trzyma i nie ma mowy o skakaniu nawet na większych wybojach (mimo wszystko odradzam skakanie na hopach z takim żelastwem ;-))

Wymazane na Tetce

Napisano

Jednak zdecyduję się na Keepera. Po mieście jeżdżę spokojnie, a w razie "terenowych" wycieczek "dla zdrowia" po prostu zostawię go w domu (chyba, że po drodze będzie co zwiedzać) ;)

Jednak stosunek jakości do (niskiej) ceny się dla mnie liczy, szczególnie zważywszy na moje potrzeby i rower :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...