Skocz do zawartości

[opony] Geax saguaro

madluki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Temat był poruszamy ale nie został wyczerpany.

Kupiłem komplet saguaro 26" Opony mają oznaczenia: speed \/ , traction /\ ( patrząc od góry ) Zbilo mnie to z tropu bo mam te same gumy w rozmiarze 29" i bieżnik jest ustawiony przeciwnie do 26" i logicznie czyli : /\ speed, \/ traction. To jakiś bład oznaczenia czy chłopaki zdecydowali jednak że ułożenie jodełki "pod włos" daje mniejsze opory ..?

Napisano

Daje daje , ale jak zalozysz ta jak masz  w 29 to nic nie bedzie , ja osobiscie zawsze 2 szt ustawiam na speed i na opory toczenia oraz przyczepnosc nie narzekam , opcja trakcja sprawdza sie ponoc przy blotnistym stromym podjezdzie , 

Napisano

Spoko kumam jak ustawić bieznik żeby uzyskać pożądany efekt, ale dlaczego producent myśli inaczej ?

Jeszcze raz.

Mamy dwie opony o takim samym biezniku. Oznaczenie na oponach wygląda tak:

26" <- »»»»» <- ««««« speed/traction

29" <- ««««« <- »»»»» speed/traction

Jak widać 26 to negatyw 29.

Tak jak mówicie intuicyjnie prawidłowe oznaczenie to te z 29" ale

skąd ta różnica ? Czy nowe serię 29".też mają "negatywne" oznaczenia ?

Napisano

Teraz mam 2 x Gato 2.3 TNT i te gumy trzymają wszędzie jak głupie

Nie za duże opory masz na tyle? Na przodzie też używam Gato 2.3 i trzyma rewelacyjnie. Na tyle Saguaro 2.2. W 29erze przyczepność znakomita, nawet w lekkim błocie. Dobry balon, komfort, a toczenie się niesamowite.

Mamy dwie opony o takim samym biezniku. Oznaczenie na oponach wygląda tak: 26" <- »»»»» <- ««««« speed/traction 29" <- ««««« <- »»»»» speed/traction Jak widać 26 to negatyw 29. Tak jak mówicie intuicyjnie prawidłowe oznaczenie to te z 29" ale skąd ta różnica ? Czy nowe serię 29".też mają "negatywne" oznaczenia ?

Podobna sytuacja była w Nobby Nicach. Ludzie zakładają tak jak na zdjęciu (http://www.uabike.com/gallery.html?album=5&photo=491), tak jak napisał producent na oponie, przez co klocki boczne w oponie na przodzie, zamiast coraz bardziej wgryzać się w ziemię odpuszczały. Zamiana opony o 180 stopni powodowała ogromną poprawę trakcji.

Napisano
Nie za duże opory masz na tyle?

Nie nic takiego nie zauważyłem , kręci się podobnie jak saguaro ale szybciej zużywa się bieżnik i jest bardziej przyczepna .

W 29erze przyczepność znakomita, nawet w lekkim błocie. Dobry balon, komfort, a toczenie się niesamowite.

Niby tak ale ja często jeżdzę w dużym błocie , dla mnie 2 x Gato 2.3 TNT jest idealnym zestawem na cały rok .

Napisano

2.3 TNT jest idealnym zestawem na cały rok .

A różnice in plus na korzyść TNT vs. Kevlar? Zwijana dobrze się uszczelnia i nie widziałem sensu wchodzić w TNT.

Napisano

Plusy względem wersji kevlar to możliwość zejścia niżej z ciśnieniem w oponach .

Śmigam na P - 1.8, T - 2.0 na Kevlarze. Starcza :-)

Ja jeżdzę na 2.3 tnt z dętkami .

Przejdź na tubeless. Wtedy dopiero jest zabawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...