ceber1 Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 Jestem tu nowy i choć troche już jeżdże po szosie , zacząłem jazde po lesie i mam rower Kellys Scarpe i coś mi nie pasuje w tym amortyzatorze . Nie wiem jak się za to zabrac , bo dopiero czytam to wasze fajne forum ale z niecierpliwosci bym chciał się zabrać za ten amor jak najszybciej . Jest dość twardy ten amor aż mnie bolą nadgarsti , trochę tam regulowałem przy nim tymi pokrętłami , ale to i tak nic nie daje . Dziś był ze mną kolega w tym lesie na jakimś wypasionym rowerku bo tak go ocenia ,zapomniałem nazywy, ale jego pięknie pracuje amor na dziurach . U mnie natomiast chodzi ale bym chciał by był miękciejszy Proszę napiszcie mi co to za firma ze zdjęć ? Przy okazji czy gdzies znajdę opisy np jakie cisnienie powinno być w oponie do lasu na taki teren , bo brat załadował jak napisane na oponie 3,5 atmosfery i jak dla mnie twardo strasznie ?
Fenthin Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 Amortyzator: klik Opona: skoro jest za twardo, znaczy że musi być mniej powietrza. Metoda prób i błędów to w tym przypadku najlepsza metoda.
ceber1 Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Napisano 22 Kwietnia 2014 A co musze zrobić by był miękciejszy , czy znajde jakis opis jesli moge jeszcze o to zapytać ? Chyba sobie sam odpowiem na to pytanie he , musze po czytać o tym amortyzatorze
dawid828828 Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 Jestem tu nowy i choć troche już jeżdże po szosie , zacząłem jazde po lesie i mam rower Kellys Scarpe i coś mi nie pasuje w tym amortyzatorze . Nie wiem jak się za to zabrac , bo dopiero czytam to wasze fajne forum ale z niecierpliwosci bym chciał się zabrać za ten amor jak najszybciej . Jest dość twardy ten amor aż mnie bolą nadgarsti , trochę tam regulowałem przy nim tymi pokrętłami , ale to i tak nic nie daje . Dziś był ze mną kolega w tym lesie na jakimś wypasionym rowerku bo tak go ocenia ,zapomniałem nazywy, ale jego pięknie pracuje amor na dziurach . U mnie natomiast chodzi ale bym chciał by był miękciejszy Proszę napiszcie mi co to za firma ze zdjęć ? Przy okazji czy gdzies znajdę opisy np jakie cisnienie powinno być w oponie do lasu na taki teren , bo brat załadował jak napisane na oponie 3,5 atmosfery i jak dla mnie twardo strasznie ? Wymienic amortyzator. Nic z nim nie zrobisz. To jeden z najprostrzych widelcow Rock Schox. Z cisnieniem w oponach zacznij od 2,5 a pozniej probuj..
ceber1 Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Napisano 23 Kwietnia 2014 No to żeś mnie pocieszył , a co mi polecasz w taki teren ? Jeszcze jedno pytanie bo wychowałem się na ruskim sprzęcie z ramą po dziadku i dla mnie to wszystko czarna magia , ale kto nie pyta ten błądzi . Na dole pod amortyzatorem jest w srubie imbusa taki wciskany kluczyk z imbusem , do czego on służy ?
Jaca911 Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 Koło tego klyczyka powinny być ikony żółwia i zająca. Zajac to szybki powrót po ustąpieniu nacisku, żółw powolny. Teoretycznie trzeba znaleźć balansuje między tymi skrajnymi ustawieniami. Jak dasz zająca to istnieje szansa że rower zacznie skakać jak dasz żółwia to amortyzator może nie wrócić do pozycji wyjściowej przed następną przeszkodą. To teoria, a praktyka jest taka, że jak napisano jest to prosty amortyzator i ta wajha to tylko ozdoba
dawid828828 Napisano 27 Kwietnia 2014 Napisano 27 Kwietnia 2014 Dokladnie, ta regulacja to Rebound, czyli szybkosc cofania amortyzatora. W tym modelu zart. Co bym polecil? Zalezy ile chcesz wydac i jakie jest wyposazenie przy rowerze, zeby to mialo rece i nogi (zeby widelec nie okazal sie drozszy od roweru..)
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2014 Można wymienić sprężynę, do dartów sprężyny z simsonow ludziska wsadzali i ponoć to działa dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.