Skocz do zawartości

[opony] wybór opon do roweru miejskiego

DzagaD92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuję porady czy wybrane przeze mnie części do mojego roweru to dobrej jakości rzeczy i czy się opłaca je kupować.

Zacznę od początku. Złapałam gumę w moim starym rowerze miejskim - stara niemiecka damka HERKULES na kołach 28" (zdjęcie w załączniku). Guma złapana na tylnym kole z powodu przebicia i przetarcia opony ze starości (rozchodzi się również na przodzie).

Nie zależy mi na drogich częściach - max do 40 zł za oponę. W grę wchodzą tylko opony z białym profilem lub całe białe. Rower służy mi do jazdy po mieście na uczelnię i zakupy (max. do 80 km miesięcznie czy aktywnym trybie). Dodam, że parametry na obecnej oponie to 32-622 (700x32C 28 x 1 5/8 x 1 1/4, 28 x 1 1/4 x 1 3/4)
Aktualnie na oku mam opony z Kendy model K193 białą http://kenda.pl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=16&cntnt01returnid=15 Ile może mieć obciążenia ta opona?

waham się też nad Schwalbe Road Criuser z białym profilem, jednak dużo osób na forum pisze ze Kendy są ok i nie różnią sie wiele od Schwalbe za który płacimy nie tylko za jakoś ale i za nazwę.

Którą opone wybrać?

Druga sprawa to dętka - czy do tak rekreacyjnego roweru opłaca się kupować dętki Schwalbe za 19 zł sztuka? Czy wystarczy tańsza wersja za około 11 zł (Kenda, GRL lub CST)?
I czy jeżeli teraz mam dętkę z wentylem rowerowym to czy mogę kupić z wentylem samochodowym czy otwór będzie za maly w obręczy? (adapter z DV na AV mam więc to nie problem, tylko chcę wiedzieć żeby nie popełnić błędu przy kupnie).

Zastanawiam się też nad opaską na obręcz - wystarczy opaska tania w granicach 5 zł z Allegro? Czy te drogie mają coś lepszego w sobie? 

Bardzo dziękuję za pomoc, nie mam nikogo znajomego kto by się znał na sprawach rowerowych więc liczę na Waszą pomoc i wyrozumiałość :)

post-173978-0-82020700-1398181007_thumb.jpg

Napisano

Tanie Kwesty są dobre, bo są dobre i tanie. Dętki wystarczą tańsze, weź wentyl samochodowy - zawsze to łatwiejsze pompowanie, a średnica jest identyczna.

Pytasz o opaskę. Jest uszkodzona? Jeśli nie, szkoda wydawać pieniądze. A jeśli nawet tak, z doświadczenia polecam taśmę - najlepiej duct, ale i zwykła izolacyjna robi robotę :)

Napisano

Opaski na obręczy prawdopodobnie nie ma, gdyż jest to rower z 2 ręki i od momentu jego kupna (2 lata) nic się do tej pory nie działo z oponami więc nie sprawdzałam :)

Taśma izolacyjna - zrobiłabym to gdybym to ja zakładała detki i opony ale idzie to do takiego malego osiedlowego warsztatu rowerowego i tam bedą mi wszystko zakładać.

Jakie dopuszczalne obciążenie może mieć ta opona z Kendy?

Napisano

Gdyby nie było opaski, łapałabyś gumy raz po raz. Nie idź do żadnego serwisu, bo:

a. zmiana opon to czynność banalna

b. wypadałoby się jej nauczyć

Nie znam nośności tej opony, ale nie wiem, co musiałabyś wozić, by zabić jakąkolwiek oponę rowerową.

Napisano

Chetnie bym zaoszczędziła te 20 zł na wymianie opon i dętek, ale tylne koło jest z hamulcem na kontre (hamulec bebnowy) i obawiam sie że moge sobie z tym sama nie poradzic.

jeszcze jedno pytanie mam, do tej opony Kenda 700x32C

to ktora rozmiarowo bedzie lepsza detka

ta http://allegro.pl/detka-700x32-45c-grl-avl-32-47-622-635-fv-krakow-i4102977852.html czy też ten rozmiar http://allegro.pl/detka-700x28-35c-27x1-1-4-grl-fvl-fv-krakow-i4131653559.html ?

Napisano

Nie ma większego znaczenia, wziąłbym po prostu lżejszą. Zwróć jednak uwagę na fakt, że jedna z nich ma wentyl Presta. A to już gryzie się z Twoimi obręczami.

Napisano

Dziękuję za czujność! W takim razie kompletuje sprzęt i czekam na dostawę do domu! :)

Temat uważam za zamknięty - pomogłeś mi we wszystkim co mnie nurtowało :)
Dziękuję!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...