Skocz do zawartości

[rower] Jaki rower do xc do 3000?

verul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To wychodzi na to,ze powinienes wziac tego XTC i od razu w sklepie wywalic slabe czesci wsadzić lepsze za to,ze masz taki rabacik :D

Ta ramka to klasyka :)

Sam poluję na XTC pod V-ki za w miare normlana cene(używaną).

Napisano

A ile kosztuje sama taka rama?

Z ta wymiana czesci to nie jest takie glupie rozwiazanie, zwlaszcza ze sklep bierze "stare" czesci w zamian i doplaca sie roznice. Problem jest wlasnie tylko przy amortyzatorze (juz jest dociety do ramy) i rzeczach zwiazanych z kolami, bo wymiana wiaze sie z zapleceniem na nowo kola.

Tylko co byscie proponowali wymienic? Chodzi o takie najpilniejsze rzeczy, wiadomo ze raczej wymiana calego osprzetu na XT bylaby droga :D Bo pieniadze na rower bede mial w polowie sierpnia i jak bede wiedzial ile oprocz samego roweru + pedaly + buty bede musial doplacic to moze jakos je zarobie. A lepiej wymienic teraz niz pozniej bo teraz wyjdzie taniej.

Napisano
Nie ośmieszaj się - to tak jak bym załadował XTR-a do ramy makrokesza za 200 zł zastanów się co piszesz !!!

Rulez - trochę zbyt stanowczo ale masz rację. Głównym atutem tego Gianta jest właśnie rama, a rama to kręgosłup całego roweru. Ale za taką kwotę możemy mieć nową ramę równie dobrą co XTC - a używaną to dopiero....

Wrzucę tu taki przykładowy set:

Rama: Merida Matts Pro V 785zł lub Kellys Blade 749zł

Amor: RS Pilot XC albo używany Skareb

Mostek: Zoom - ale 135g i 45zł! :D

Kiera: Dangerous Mike Marathon XC 69zł

Gripy: Author piankowe 13zł

Sztyca: Accent 31.6 49zł do Meridy + obejma Accent 15zł

Siodło: San Marco SKN 59zł

Kaseta + łańcuch:

Sram 950 + Sram PC59 129zł

Korba + suport: Shimano Deore LX 360zł

Przerzutka przód/ tył: Przednia Deore LX 50zł + tyla Deore XT 130zł

Manetki: Shimano Deore LX 140zł

Klamki: Avidy FR5 58zł

Szczęki hamulcowe: komplet Avidów SD7 108zł

Pedały: Shimano PD-M520 87zł

Koła: np. te - DH19/Novatec/Richman, ale tu można "freestylować" :D

Dętki: Maxxis Ultralight x2 24zł

Opony: Maxxis FlyWeight 334g 178zł

Linki, pancerze: ok. 30zł

To już chyba wszystko....

Wychodzi mi ok. 3270zł (przy Meridzie i założeniu amor za 600zł). Wypadałoby policzyć jeszcze jego wagę, ale już mi się nie chce :D Uważam, że to całkiem przyjemny zestaw - kompletne Deore LX, lekka, fajna rama, porządne hamulce, bardzo lekkie opony itd. I raczej bije na głowę tego Gianta....

Napisano

Z tychn dwóch ram które podałeś lepszy jest Kellys i porównywalny z obecnymi ramami XTC (nie mylić z ramami ze stopu 6013)

używanych ram nie polecam

No i Recon jest lepszy od Pilota , Skareb niezły ale trochę wiotki - raczej dla lekkich osobników (w wersji Comp - mocno pompuje).

Twoja oferta raczej nie przebija Gianta - którego nie jestem fanem !

Ponadto gdy kupi rower w sklepie - nie ma problemu z gwarancją.

Napisano

Nie ma sensu kupowac RS Pilota (ciezkie drogie i malo sztywne) juz ten Recon jest lepszy (chociaz tak samo ciezki...). Bomber lepszy a wagowo bardzo podobny. Ja bym widzial w tej ramce skareba kółka na tanich. lekkich i niezawodnych piastach novateca, szimano wg mnie ostatnio nie cieszy sie dobra opinią więc proponuje triggery x-7 i tył starego srama 9.0 lub nowego x-9 obręcze mogą byc te Alex ACE18 lub Sun rims CR18. Lekkie komponenty Boblight lub Smica. Korba LX 2003. A reszta nie jest juz tak wazna...:D

Napisano

hej.......momencik

Dla uscislenia, zlozylem w zyciu kilkadziesiat jak nie kilkaset rowerow....glownie dla zawodnikow, badz zaawansowanych amatorow. Dla siebie tez zmontowalem 8 maszyn....tylko pierwszy byl kupiony z polki....

......i powiem szczerze, ze rady "najaranych 15-to latkow" mnie nie przekonuja. Aby zlozyc rower odpowiedni do oczekiwan i zastosowan uzytkownika, sam uzytkownik, musi miec jakies tam doswiadczenie i pojecie.

Konfiguracje na slepo, to tylko bezsensowne ukladanie puzli...

Rama jako najistotniejszy el roweru tez kryje wiele niewiadomych. Bo i skatowanie jak i reszta geometrii maja roznych adresatow.

Kupowanie czesci uzywanych do zastosowan mtb to idiotyzm.......i glupota.

Polecam zakup roweru na dobrej ramie i z jak najlepszym amortyzatorem. Reszta w miare zdobywania doswiadczen moze byc wymieniana (wtedy bedziesz wiedzial dlaczego zmieniasz i co ta zmaina chcesz osiagnac).

Nie wydaje mi sie aby 4000 zlotych bylo cena odpowiednia......moze 2500-3000, ale jesli rzeczony giant ma atrakcyjna metke (800 upustu) wart jest rzutu okiem.

A skladanie zostaw sobie na przyszlosc.

Moja odpowiedz? Skladac, tak, ale bedac zaawansowanym, swiadomym i doswiadczonym kolarzem. Wtedy skladanie ma sens.

Napisano

Dzieki za rade. Masz chyba racje. Bo ja nie wiem jak pracuje dany element i czym sie rozni. Ten rower ma dobra rame i pewnie tez dobry amortyzator. Nie ukrywam ze to bylo dla mnie wazne, bo tych czesci sie nei wymienia. No amortyzator sie kiedys tam wymienia ale raczej jest on na koncu listy rzeczy do wymiany.

A korzystajac z okazji jeszcze zapytam: czy wartoby wymienic przed uzytkowaniem roweru jadna badz kilka czesci? Chodzi o sytuacje, kiedy doplacaloby sie nie wiele, a mialo dzieki temu lepszy sprzet. Czy jest tu cos takiego co by bylo warto wymienic, bo np nie pasuje jakoscia do reszty czesci? Albo bo powinno byc dobrej jakosci z racji tego ze ta konkretna czesc jest w rowerze istotna?

Pozdrawiam

Napisano

sprawe mialem bardzo podobna.

jak wiadomo-16 lat jezdze na $$ moich rodzicow.

swoj pierwszy prawdziwy rower kupilem za 3000zl. byl i jest to

gary fisher tassajara disc. i nie zaluje tej decyzji.sprzet jezdzi swietnie.

ciesze sie ze nie pakowalem sie w skladanie. jak mowi wodz riker-

do tego trzeba dojrzec.powoli czuje ze nabieram doswiadczenia.

juz kombinuje co by tu zmienic.byc moize nic nie zmienie-zajezdze ten sprzet

i z czasem cos zloze...........

Napisano

A ja składałem i jestem zadowolony. Ciezko znalesc bike wazacego 10,8kg za 2500zł i na takich komponentach jakich mam! "Kupne" rowery ble.... :/

Napisano

Jak napisal Riker dobra rama i amor to podstawa (sam mam podobny zestaw rama i amor w miare OK a reszta gorsza:P). Ten Giant ma dobra rame. Amortyzator to tez nie jakis bubel. Jednak jako nastepca RS duke'a powinien byc nieco lzejszy...:) Napęd srama x-7 to równiez duzy + wg mnie. Nie ma co...za 3 tys to dobry rower. A części które Ci z czasem nie beda odpowiadać mozna wymienic.

Napisano

Piasty: DEORE XT 240zł

Obrecze: ACE18 x 2 = 130zł

Szprychy: DT Champion x64 = 64zł

Kiera: KBIX 76zł

Mostek: KBIX 84zł

Klamki: AVID FR-5 65zł

hamulce: AVID SD7 110-150zł

przerzutka przód: SHIMANO LX 70zł

przerzutka tył: SRAM QUARZ - 95zł

manetki: SACHS QUARZ 96zł

kaseta: DEORE XT 160zł

łancuch: DURA-ACE/XTR - 80zł

korba: DEORE LX '04 210zł

suport: DEORE LX - 90zł

siodlo: VELO CARBON - 110zł

opony: MAXXISS 330 x 2 = 180zł

detki: maxxis u/weight 26zł

stery: ok 100zł (w zalezonosci od ramu)

sztyca: 100zł w zaleznosci od ramy

pancerze+linki: 30zł

gripy: author pianka - 12zł

pedaly: shimano spd 520 - 90zł / platformy - 60zł

razem: 2258zł (najdrozszy wariant)

konfiguracja w miarę idealna jak za tą cenę również podpinam sie abyś złożył sobie rower a nie kupował w całości :033: I jak to przyjemność jak w swoim garażu powstaje swój mały bike którego sam składasz :wub:

Napisano

No do 3800 zostaje ledwie 1500 czyli mniej wiecej tyle ile kosztuje amor w XTC. A jeszcze trzeba by rame kupic.

Ps: warto kupowac lancuch XTR? Chodzi mi o to czy to jakas znaczna roznica jest, bo w sumie 80zika to nie az tak wiele, a zawsze jest to jakis element XTR :)

Pps: Prawdopodobnie kupie po prostu tego XtC i najwyzej zmienie w nim kilka czesci tak ze doplace moze te 100 czy 300zl w zaleznosci od funduszy. Tylko jeszcze nie wiem co zmieniac i czy warto. Niewiem jakim kryterium sie kierowac, czy wymienic to co sie szybko zuzywa by sie zuzywalo wolniej? Nieiwem jaka jest roznica w dzialaniu np przerzutki DEORE, a DEORE LX czy DEORE XT wiec nie wiem takze czy warto zmieniac. To samo dotyczy innych elementow. Nigdy z takiej jakosci sprzetem nie mialem do czynienia wiec licze na Wasze rady.

Pozdrawiam

Napisano

to i ja trzy grosze wrzuce ..... Fakt faktem rowerek XTC ciekawy ale przydrogawy troszka a co by panowie specjaliści powiedzieli na taka propozycje??

http://www.ghost-bikes.com/2006/bikes.php?...tegory=Hardtail

rowerek jest do wyrwania za 2900 złociszy <_< osprzęt jak najbardziej LX/XT na początek więc nie najgorzej i cena ciekawa właśnie sięnie mogę zdecydować czy takiego gotowca czy skadaka sensownego można wyrwać do 3 k ...a i dokładam się do pytania po czym wnioskujecie że np rama XTC jest super a na ramka tego Ghosta juz nie tak bardzo ?

Napisano

ooo bardzo pozywny temacik:) moim zdaniem jak na pierwszy raz lepiej kupic gotowca i z czasem wymieniac czescoi...

pozdro

Napisano

polecalbym rower z hamulcami tarczowymi. Ewentualne zmiany v-ek na dyski sa niezmiernie drogie, a roznica w osiagach kolosalna,

hm, czasem dziwi mnie to cale aptekarstwo.....ale coz, z perspektywy czasu widze, ze i ja ulegalem manii lekkosci.......do pierwszego polamanie kiery na kamienczyku.....rok 98, jak sadze.....

Dzis nie przeszkadza mi jazda na 14 kiowym enduro, ktore plynie w dol, w gore.......i daje wiele bezpeiczenstwa, radosci i........adrenaliny.

A na szose mam pare kilo mtb cannondale'a, tego z kamienczyka.......ale to inna dziedzina.

Napisano

Nie wiem czy zalezy Ci na tarczach hydraulicznych. Jesli tak to mam dwie ciekawe propozycje:

Mozesz za 3500 miec jeszcze Kone Caldere 2006 z kolkami mavic crossride badz cos na piastach lx/xt. Do tego mialbys butki Adidasa. Masz tu tarcze dobre ale amor nie najlepszy (chociaz jest juz olejowy chyba)

Tu masz konfiga bez zmian:

http://www.skiteam.pl/?off=lato&open=ofert...&id_produktu=64

Ewentualnie jeszcze moze byc wheeler pro 59 rowniez na tarczac.

Amorek bylby zmieniony na duke`a badz tore. Rowniez z butkami i spd

To takie propozycje z seryjnych rowerków.

Napisano

Hamulce hydrauczlicne kuszace, ale w sumie to niepotrzebne przeplacanie. I tak nie jezdze po blocie, a po deszczu niezmiernie zadko.

Wole V-brakei bo tansze i lzejsze.

Aha, i co do moich rozmiarow to 178cm wzrostu i jakies 80kg wagi.

Ps: Rower moge kupic w polowie sierpnia, bo mam wowczas urodziny i bede prawdopodobnie dysponowal 3700zl tylko ze musi mi to wystarczyc na rower, pedaly i buty (buty chcialem SH-M181).

Do tego dobrze zeby mi zostalo jakies 200zl bo bym sobie kupil kask albo spodenki + koszulke, a po miesiacu to na co mi nie starczylo.

Napisano

Ja rowniez dolaczam sie do skladania roweru samodzielnie. Zawsze wiem doklanie z czego sie sklada moj rower. :D

A tak poza tematem to moze mi ktos powiedziec ile by kosztowal rower na uzywanym sprzecie o takim parametrach:

AMORTYZATOR: manitou skareb comp z lockout i TPC

RAMA: author introvert z 2006 roku

HAMULCE: shimano lx (hydrauliczne z center lock)

KOLA: firma taka w miare dobra (mowie o oponach i obreczach - o kolach sie zbytnio pojecia)

CALY NAPED: shimano lx (lancuch i kaseta deore) z klamkomanetkami lx

SZTYCA, MOSTEK, KIEROWNICA: ritchey pro rizer

O siodelku, raczkach nie wspominam bo to bedzie koszt ok. 100zl :P

Czesci moga pochodzic z Allegro - obojetnie, zeby bylo tanio. Aha i wszystkie czesci z 05/06 roku w niezlym stanie. :P

Napisano

Wheeler mi nie za bardzo pasuje jako firma a ta Kona jest dla mnie 800zl drozsza od XtC. gdybym mial za XtC placic 3800 to bym pewnei wybral ta kone, ale ze XtC mam taniej, to wole pienadze przeznaczyc na ubranie i kask.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...