Skocz do zawartości

[rower] Jaki rower do xc do 3000?

verul

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

nosze sie niedlugo z zamiarem kupna rowerku MTB do XC.

Ograniczenia to jak zwykle budzet, na rower nie wiecej jak 3000 zika. Mam rabat na Gianta jakies kilkanascie procent wiec moge Gianta XtC ktory kosztuje 3800 miec za 3000.

Do niego licze pedaly SPD jakies 90zl + buty ok 380zl

Generalnie chodzi o to by rower + pedaly + buty nie przekroczylo 3500zl

Moja propozycja

rower: http://www.giant-bicycles.com/pl/030.000.0...asp?model=10335

pedaly: http://www.cyklotur.pl/x_C_I__P_53027411-5...01__PZTA_0.html

buty: http://www.cyklotur.pl/x_C_Sz2.html?PT=53040260&PZTA=8&HNT=T

Co o tym myslicie? Macie moze lepsze propozycje?

Pozdrawiam

Ja również jestem za tym, żeby składać. Za taką kasę możesz mieć naprawdę konkretny sprzęt - np. używana ramka Treka z serii 7xxx/8xxx, GF Tass, Cube LTD czy też wymieniony wcześniej Giant XTC, z nowych np. Merida Matts 700 czy jakiegoś średniego Authora. Do tego osprzęt kompletna grupa Deore LX lub Sram 7.0, hamulce v-ki Avida, amor Rock Shox Pilot XC albo używany Skareb, koła Mavic/DT Swiss/Novatec/Schwalbe i pedały SPD M520 - jak dobrze poszukasz to w twoim przedziale cenowym się zmieścisz, a rower będzie duużo lepszy, i do tego sporo lżejszy - możliwe ok. 11kg, jak dobrze się pokombinuje to nawet mniej.

Ja wolalbym na allegro nie kupowac gdyz nie mam pewnosci ze jakies czesci nie pochodza z ukradzionych rowerow i stad ich niska cena.

A w zasadzie allegro jest idealnym miejscem do sprzedazy takowych.

EDIT:

Tak poza topikiem, dlaczego u mnie sie wyswietla "ostrzezen 0%" a u innych nie?

W czym w takim razie tkwi sekret, ze mozna zlozyc samemu i bedzie lepszy niz oferowany gotowy? Piszac lepszy, mam na mysli ze z lepszych elementow bedzie sie skladal. Glownie mnie to zastanawia, bo przeciez ten XtC "w czesciach" kosztuje wiecej niz 4500zl a w sklepie 3800 gotowy przy czym ja moge miec za 3000. Czyli de facto oszczedzam jakby 1500zl. Wiec zeby rower byl lepszy, musialby byc drozszy.

Ps: No i niewykluczone tez ze kupujac ten rower gotowy zmienilbym w nim kilka rzeczy. Co byscie proponowali zmienic przede wszystkim?

Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanei tematem.

Hmm..nie jest to rower zły. Ale np zamiast tego RS Recona wolałbym cos innego, ma kiepskie piasty obręcze Mavic (model nieznany), kaseta sram (model nieznany), seria komponentów eastona ea30 i ea50 to dość ciężkie rzeczy. Składając rower od podstaw samemu wiesz co masz i co kupujesz. Niektóre części mozna kupic uzywane za pół ceny, inne nowe. Za ta kase wyjdzie calkiem fajny rower. Moim zdaniem jeśli pasują Ci komponenty tego Gianta to go bierz jeśli nie poskładaj cos sam.

Na komponentach sie nie znam na tyle by cos samemu skladac. Po prostu moj znajomy jest zapalonym bikerem i powiedzial mi ze ten rower jest dobry.

A po to zalozylem temat by zaczerpnac tez zdania innych osob :)

Bo ja dotychczas jezdzilem na moim niesmiertelnym victusie i specjalnie mnie nie interesowalo co w nim jest. A w pewnym momencie doszedlem do wniosku ze pora kupic cos porzadnego i zaczac jezdzic mniej amatorsko. Stad nie mam wyrobonego zdania o tym ktory komponent jest lepszy.

Co jest niefajnego w tym amorku? Jego akurat niestety bedzie ciezko zamienic :/

Piasty i obrecze zreszta tez bo by trzeba bylo kola na nowo plesc.

Co do wagi to az takiego znaczenai do niej nie przypisuje. Wole miec lepsza przerzutke/hamulec/cos innego niz zeby jakis element byl lzejszy.

W czym w takim razie tkwi sekret, ze mozna zlozyc samemu i bedzie lepszy niz oferowany gotowy? Piszac lepszy, mam na mysli ze z lepszych elementow bedzie sie skladal. Glownie mnie to zastanawia, bo przeciez ten XtC "w czesciach" kosztuje wiecej niz 4500zl a w sklepie 3800 gotowy przy czym ja moge miec za 3000. Czyli de facto oszczedzam jakby 1500zl. Wiec zeby rower byl lepszy, musialby byc drozszy.

Sekret tkwi w tym, że taki Giant musi przecież na tym zarobić! W branży rowerowej marże są naprawdę wysokie. Giant kupuje części kilkadziesiąt procent taniej niż stoją ceny katalogowe, ale dobija do tego swoją marżę, koszty złożenia, dystrybucji, reklamy, serwisu, marży dla sprzedającego itd. Widzisz już, gdzie oszczędzasz?

Co do wagi to az takiego znaczenai do niej nie przypisuje. Wole miec lepsza przerzutke/hamulec/cos innego niz zeby jakis element byl lzejszy.

Wierz mi na słowo, ale różnica 1.5 kg (a taką myślę że swobodnie osiągniesz między rowerem składanym a tym XTC) jest po prostu ogromna. A lepsze to znaczy właśnie lżejsze przecież :)

Ja wolalbym na allegro nie kupowac gdyz nie mam pewnosci ze jakies czesci nie pochodza z ukradzionych rowerow i stad ich niska cena.

Owszem, jeśli chcesz kupować od gości bez komentów albo z trzema pozytywammi to ryzyko jest spore :P

Ale na Allegro jest pełno sklepów rowerowych, które oferują swój asortyment (nowy, z przeczeny, objęty promocją itd.) czasem w bardzo atrakcyjnych cenach. Na Allegro docierają do dużo większej liczby klientów i sprzedają nawet więcej niż normalnie w sklepie, więć z tego tytułu mogą sobie pozwolić na obniżenie ceny.

Dla mnie opcja "złóż to sam" rządzi :D

Tak czy inaczej sam sobie roweru nie zloze z braku wiedzy.

Wiec jezeli ktos by mial na tyle czasu i checi by pokombinowac jakis zestawik to bylbym wdzieczny. Dopiero wowczas jest nad czym dyskutowac, bo bedzie zywe porownanie do roweru gotowego.

Pozdrawiam

Piasty: DEORE XT 240zł

Obrecze: ACE18 x 2 = 130zł

Szprychy: DT Champion x64 = 64zł

Kiera: KBIX 76zł

Mostek: KBIX 84zł

Klamki: AVID FR-5 65zł

hamulce: AVID SD7 110-150zł

przerzutka przód: SHIMANO LX 70zł

przerzutka tył: SRAM QUARZ - 95zł

manetki: SACHS QUARZ 96zł

kaseta: DEORE XT 160zł

łancuch: DURA-ACE/XTR - 80zł

korba: DEORE LX '04 210zł

suport: DEORE LX - 90zł

siodlo: VELO CARBON - 110zł

opony: MAXXISS 330 x 2 = 180zł

detki: maxxis u/weight 26zł

stery: ok 100zł (w zalezonosci od ramu)

sztyca: 100zł w zaleznosci od ramy

pancerze+linki: 30zł

gripy: author pianka - 12zł

pedaly: shimano spd 520 - 90zł / platformy - 60zł

razem: 2258zł (najdrozszy wariant)

zostaje: 742zł ale wyzej masz duzo lepsze czesci niz w tym XTC

kupujesz jakiegos MANITOU AXEL 250-400zł

i zostaje jeszcze 342-492zł na ramę

Ja bym wzial rame KROSS 1,6-1,7kg za 230zł

A koła mozesz kupic uzywane i bedzie jeszcze taniej.

Ew. szukac tanszych uzywanych okazji na allegro jak mostek/kiera/sztyca/siodlo itp...

Faktycznie gdyby liczyc cene 3800 to moze by starczylo na dobra rame i amora.

Ten RS Recon w XTC jest powietrzno-olejowy? Bo nie chcialbym amora z elastomerem albo sprezyna.

A gdyby sie zastanowic nad zmiana kilku czesci w gotowym rowerze? Moze by nie wyszlo az tak drogo (bo przeciez czesci by zostaly w kompensacie i by sie tylk oroznice doplacilo) a wowczas i osprzet moglby byc sporo lepszy.

Nie sadze bym polamal rame KROSSa w XC. Nie podoba Ci sie ta rama ze wzgledu na markę!

Zapytaj w sklepie,w ktorym chcesz kupic Bike'a ile bys musial doplacic za wymiane niektorych czesci, ale stare neich se zabiora(bedzie taniej)

Recon :

http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goods...did=13&catid=32

Nie sadze bym polamal rame KROSSa w XC. Nie podoba Ci sie ta rama ze wzgledu na markę!

Jak na razie to chwalę Krossy - ale w ofercie nie mają ram odpowiadających klasą Giantowi XTC , a rama Krossa (ze Scandium) na której jeździ Karolona Kozela - nie jest do kupienia.

Dzieki za linka. Wychodzi na to ze to model Recon 351 Solo Air (pozostale dwa sa czarne a tylko ten srebrny) czyli sam amor kosztuje z 1500.

A gdzie mozna znalezc jakies wytlumaczenie opisow ram. Bo piszecie ze ta rama z XTC jest dobra, ale po czym to poznajecie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...