render Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 Czy wymianiając łańcuch w rowerze obojętnie jakim czy to miejskim bez przerzutek czy też z przerzutkami na wolnobiegu czy kasecie należy wymienić tylko tylne zębatki czy też trzeba wymienić całą korbę z zębatkami by wszystko dobrze współpracowało Jak ewentualnie sprawdzić czy zębatki kwalifikują się do wymiany? Jak w domowych warunkach ocenić stan łańcucha, co ile winno się go wymieniać? czy są spinki do łańcucha 9-10 biegowego, bo z tego co widzą są do 6-7-8 biegowego
dzanas Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 -Nie zawsze trzeba wymieniać cały napęd łącznie z korbą , -o ocenie stanu zużycia są osobne tematy na forum wystarczy użyć opcji .....wyszukiwanie... (zawsze możesz wstawić zdjęcia napędu i zapytać się o ocenę-najlepsze wyjście) -tak są spinki do łańcuchów 9,10 biegowych ( podpytaj wujka google....)
BananaMuffin Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 Mam znajomego, który wymienił sam łańcuch i wolnobieg, zębatki w mechanizmie korbowym zostały (przebieg >10000 km). Znajomy twierdzi, że wszystko jest ok . Jak ewentualnie sprawdzić czy zębatki kwalifikują się do wymiany? Np: zrobić zdjęcie i poprosić o pomoc w ocenie zużycia doświadczonych kolegów z forum tu. Jak w domowych warunkach ocenić stan łańcucha, co ile winno się go wymieniać? Np: używając przyrządu do mierzenia (tu coś na ten temat). Można też samemu mierzyć. Jak będziesz dbał o łańcuch, czyścił go regularnie (wraz z zębatkami) i smarował, to powinien posłużyć Ci w miarę długo . czy są spinki do łańcucha 9-10 biegowego Moja ulubiona (i w sumie jedyna jaką używałem do tej pory do rozpinania łańcucha ) Connex Link.
dzanas Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 Spoko BananaM chyba wszystko co trzeba wiedzieć było już napisane....nie powtarzaj postów
BananaMuffin Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 <offtopic> Spoko dzanas, nie twierdzę, że nie było, i dzięki za "pouczenie", ale wydaje mi się, że żadnego postu nie powtórzyłem... Pozdro </offtopic>
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.