Skocz do zawartości

[łańcuch] wymiana łańcucha + zębatek

render

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy wymianiając łańcuch w rowerze obojętnie jakim czy to miejskim bez przerzutek czy też z przerzutkami na wolnobiegu czy kasecie należy wymienić tylko tylne zębatki czy też trzeba wymienić całą korbę z zębatkami by wszystko dobrze współpracowało

Jak ewentualnie sprawdzić czy zębatki kwalifikują się do wymiany?

Jak w domowych warunkach ocenić stan łańcucha, co ile winno się go wymieniać?

czy są spinki do łańcucha 9-10 biegowego, bo z tego co widzą są do 6-7-8 biegowego

Napisano

-Nie zawsze trzeba wymieniać cały napęd łącznie z korbą ,

-o ocenie stanu zużycia  są osobne tematy na forum wystarczy użyć opcji .....wyszukiwanie... :whistling: (zawsze możesz wstawić zdjęcia napędu i zapytać się o ocenę-najlepsze wyjście) 

-tak są spinki do łańcuchów 9,10 biegowych ( podpytaj wujka google....)

Napisano

Mam znajomego, który wymienił sam łańcuch i wolnobieg, zębatki w mechanizmie korbowym zostały (przebieg >10000 km). Znajomy twierdzi, że wszystko jest ok ;).

Jak ewentualnie sprawdzić czy zębatki kwalifikują się do wymiany?

Np: zrobić zdjęcie i poprosić o pomoc w ocenie zużycia doświadczonych kolegów z forum tu.

Jak w domowych warunkach ocenić stan łańcucha, co ile winno się go wymieniać?

Np: używając przyrządu do mierzenia (tu coś na ten temat). Można też samemu mierzyć.

Jak będziesz dbał o łańcuch, czyścił go regularnie (wraz z zębatkami) i smarował, to powinien posłużyć Ci w miarę długo ;).

czy są spinki do łańcucha 9-10 biegowego

Moja ulubiona (i w sumie jedyna jaką używałem do tej pory do rozpinania łańcucha :P) Connex Link.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...