Skocz do zawartości

[Maratony] Pytania amatora o podstawy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Bardzo chcę wziąć udział w maratonie. Dlaczego?

Otóż i opowiem wam jak wygląda moja przygoda rowerowa:

Codziennie jeżdżę sobie jakieś 2h po lesie, raz na 2 tygodnie idę na ostrzejsze trasy, podchodzące pod FR.

No i co z tego wynika - Przyjemność z jazdy jest, wiadomo, dlatego to robię.
Ale... brakuje mi czegoś. Mianowicie brakuje mi jazd na profesjonalnych imprezach.

Powiecie - Jest JoyRide, Beskida Downhill, itd.
Ale nie. To nie to. Chcę zwykłe maratony XC - no chyba, że jest coś takiego jak maratony enduro.

W związku z tym, zacznę od prostego pytania - czy w łódzkim na 2014 rok są zapowiedziane jakieś maraotny?

Drugie pytanie: Czy mam jakąkolwiek szansę zająć jakieś normalne miejsce w klasie hobby czy co tam jest dla amatorów, startując na 16.8kg fullu o skoku 160/160 :D?

Jak chodzi o moje zdrowie - z tym jest ok (bieganie i rower codziennie daje efekty)

Proszę o sugestie i porady.

Pozdrower ;>

Napisano

Www.bikecalendar.pl

Tam wszystko znajdziesz. Jest mapka.

Chyba dobry adres podałem, najwyżej Google poprawi.

Jeśli jeździsz tyle ile napisałeś to wynik będzie przyzwoity.

Pokaż tego fulla. Powinien ci trochę wynik zaniżyć.

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

Napisano
startując na 16.8kg fullu o skoku 160/160

XC z natury dynamiczne jest, dużo w nim podjazdów, zmian prędkości itp. Obawiam się, że waga rzędu 17 kg może bardzo ciążyć na tego rodzaju zawodach i nawet pełne zawieszenie na zjazdach tego nie wyrówna. Dodatkowo trochę pary na podjazdach pójdzie w zawiechę, o ile nie ma takiego sprytnego systemu jak w Specu.

Tym niemniej startować warto zawsze i wszędzie :) Zabawa jest świetna :) O to przede wszystkim chodzi.

Napisano

fullu o skoku 160/160

160 skoku do XC to za dużo. Jeśli liczysz na naprawdę dobry wynik - nie ten rower, jeśli na zabawę - czemu nie!  :002:

Napisano

Witam.

Bardzo chcę wziąć udział w maratonie. Dlaczego?

Otóż i opowiem wam jak wygląda moja przygoda rowerowa:

Codziennie jeżdżę sobie jakieś 2h po lesie, raz na 2 tygodnie idę na ostrzejsze trasy, podchodzące pod FR.

No i co z tego wynika - Przyjemność z jazdy jest, wiadomo, dlatego to robię.

Ale... brakuje mi czegoś. Mianowicie brakuje mi jazd na profesjonalnych imprezach.

Powiecie - Jest JoyRide, Beskida Downhill, itd.

Ale nie. To nie to. Chcę zwykłe maratony XC - no chyba, że jest coś takiego jak maratony enduro.

W związku z tym, zacznę od prostego pytania - czy w łódzkim na 2014 rok są zapowiedziane jakieś maraotny?

Drugie pytanie: Czy mam jakąkolwiek szansę zająć jakieś normalne miejsce w klasie hobby czy co tam jest dla amatorów, startując na 16.8kg fullu o skoku 160/160 :D?

Jak chodzi o moje zdrowie - z tym jest ok (bieganie i rower codziennie daje efekty)

Proszę o sugestie i porady.

Pozdrower ;>

Masz szansę i to duże o ile wprowadzisz sobie dzień na regeneracje.

Jeździsz codziennie, jak lubisz to spoko ale na maraton czy XC potrzebujesz dużo energii który dostarczy Ci wypoczęty i zregenerowany organizm.

Polecam czasopisma i biblię kolarstwa górskiego.

Mi to bardzo pomogło w tym roku. Nie dość, że uleczyłem się z wielu dolegliwości to jeszcze lepiej mam zorganizowany czas prowadząc kalendarz.

Napisano

Na tym fullu lepiej byłoby wystartować w typowym maratonie, miałbyś sporą wygodę. Jednak w typowych zawodach XC - krótka trudna pętla do przejechania kilka razy, to nie bardzo, bo sporo stracisz z tym zawieszeniem ;)

Napisano

Maratonów enduro nie ma ale są zawody enduro :D

Na rowerze 160/160 to raczej bym startował w rzeczonych enduro aniżeli xc ale jeżeli masz parcie na xc to czemu by nie , w końcu to nie xtry napędzają rowery ;)

Napisano

Niby da się z tyłu propedala skręcić na maxa, i nabić komorę wysokim ciśnieniem, wtedy się utwardzi.

Dzięki za odpowiedzi ;>

Napisano

Jak go utwardzisz to moc z nóg przełoży się na prędkość a nie zmarnuje się na amortyzację.

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...