zibra Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 No jest na osce. Odkrecilem nakretke od strony tarczy i wyciagnalem oske ze srodka piasty. Potem juz jest widok jak na zdjeciac.
szybkilopez Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Aha czyli to się zgadza tylko jako to dalej ugryźć... A ciągnąć za bębenek ręką nie zejdzie? w sumie to już go nic nie trzyma oprócz zapadek no chyba, że z nimi coś jest nie tak i wtedy od drugiej strony bębenka można wybić te łożysko.
zibra Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 Dzieki za probe pomocy, ale najwyzej dam do serwisu. Jak to bylo prostsze to moglbym sie pobawic. Tylko czy w serwisie beda ccieli sie zajac serwisem piasty na lozyskac maszynowyc czy tez kaza od razu kupic lozyska...za 100zl do bebenka... Pewnie jest potrzebne cos jak na 1:30 na tym filmiku. Jest taki "scisk" do dostania czy nie?
zibra Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Dalem kolo do serwisu i okazalo sie ze w bebenku sa lozyska kulkowe i wszystko jest skorodowane. Trzeva kupic bebenek ktory kosztuje 30 euro. W tej sytuacji nie wiem czy nie kupic piasty Novateca-widzialem na allegro pod 24 otwory za 150zl. Do tego nowe szprychy i zaplecenie... Ciezka decyzja. Chyba, ze jakas inna pod 24 jest do kupienia?
szybkilopez Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 No to nieźle... to już lepiej może jakieś gotowe koło, bo cenowo wyjdzie podobnie. Można coś ciekawego znaleźć pytanie ile chcesz przeznaczyć.
zibra Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Bez sensu - bebenek z wysylka to bedzie z200zl. Czy w takim razie kolo nadaje sie na smietnik, bo nie bede wkladal tyle kasy za sama czesc do piasty Znalazlem tylko takie pieasty: http://allegro.pl/piasta-novatec-24-otwory-tyl-shimano-i4257082090.html?source=mlt Nie wiem czy pasujaca skoro przeznaczenie szosa. Oraz: http://www.bikestacja.pl/pl/piasta-tylna-dt-swiss-240s-road-campagnolo.html Dziekuje postoje. Poza tym tez szosa. Sa jakies przeciwskazania do zasosowania do kol Fulcrum w tym przypadku? Kupic nowe kolo - ok, ale co ze starym...
szybkilopez Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Z tego koła co masz to w sumie tylko obręcz zostaje to nie dużo to chyba najtańsza część koła. Można je sprzedaż w takim stanie jak jest na części i nie zawracać nim już głowy, bo takie przekładanie, pasowanie .. w końcu i tak wyjdzie, że się wkurzysz i kupisz nowe, i tylko w koszty wejdziesz. Myślę, że lepiej od razu rozejrzeć się za nowym. Np. taki komplet http://allegro.pl/kola-26-alexrims-td24-novatec-041-042-disc-8-9-10s-i4222719702.html
zibra Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Ostatni moj post moze zabrzmial dosc rozpaczliwie, ale traktuje to wszystko z dystansem. Zobaczymy jak po przerwisowaniu bedzie wygladala sprawa i pewnie wykorzystam je ile sie da. Co do nowego kola to moze zaloze osobny temat, bo waga moja i kola ma pewnie znaczenie:) Temat mozna cyba uznac za zamkniety. Dzieki!
zibra Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 Odebralem kolo i w prezencie woreczek ze skorodowanymi kuleczkami:)) Dzis sprawdze jak sie jezdzi po serwisie, ale jest nadzieja na naprawe w miare tanim kosztem. Serwisant w BikeAtelier w KAtowiocac (super gosc - polecam) powiedzial, ze mozna przeszczepic bebenek z tej piasty Novateca: http://allegro.pl/piasta-tylna-novatec-nt-802sb-v-brake-mtb-405g-i4247119336.html Mowi, ze Novatec lubi zmieniac patenty stosowane w swoic piastac dot, lozysk, ale powinno sie udac albo od razu podmienic bebenek z nowymi lozyskami albo ewentualnie wymienic jedno z lozysk. Pisze z pamieci. Jesli to prawda to za 79zl otrzymujemy nowiutki bebenek i nowiutkie lozyska. Jestem bardzo ciekaw czy operacja sie powiedzie i podziele sie informacja - moze przydatna komus kto uzytuje te kola. Prawda jest taka, ze o tym modelu w necie jest cisza:)
zibra Napisano 28 Maja 2014 Autor Napisano 28 Maja 2014 Dzis odebralem kolo po przeszczepie bebenka z piasty Novateca. Wszystko smiga idealnie. Serwisant ccial jeszcze przelozyc oske z Novateca, ktora posiada kolnierze (w tym modelu Fulcruma brak kolnierzy, gorsze "uszczelnienie") - nie udalo sie. Niemniej kolo jest w stanie jak nowe, a koszt operacji to koszt piasty - 79zl. To mniej niz 100zl za 2 lozyska Fulcruma dedykowane do bebenka czy tez "oryginalny" bebenek Fulcruma za 150zl. Dobrze trafilem i mam "nowe" kolo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.