Habibek Napisano 16 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Witam, zauważyłem dzisiaj w dość spory lus na kasecie. Jest to kaseta 8-rzędowa Alivio na piaście Shimano HB-M525 VIAM. Luz pozwala na ruch kasety na boki o ok 1 mm. To sporo. To na pewno świeża sprawa, nie zajeżdżone zaniedbanie. Co mogło być tego przyczyną? Rower przejechał w sumie najwyżej 500km. Jak zabrać się za regulację bądź naprawę. Na co zwrócić uwagę? Dzięki z góry za poradę. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 16 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Ja tez mam taki luz. Też mam kasete Alivio tylko piaste Lx. Miałem taki luz po zrobieniu 1 000km a teraz po 4 000km jest taki sam :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 16 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 ...czyli rozumiem, że jeśli nie uda mi się tej kasety dokręcic, to mam się tym nie martwić, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 16 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Moim zdaniem nie martwić się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 17 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 ...rzeczywiście dziwna sprawa. machnąłem dziś 200km na rowerku i w terenie i na drodze i nic... ten sam luz, ani większy, ani mniejszy, sam nie wiem. czy to normalne? wydawałoby się, że luzów być nie powinno a są... ściągnąłem kasetę i wszystko gra. dokręcona na maks, bembenek w pożądku.. nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 tez mam taki luz ; ) nie zauwazylem zadnego uszczerbku na jakosci pracy napędu. nie ma sie czym przejmować. potraktuj to jako luz roboczy : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 22 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 800 km....a luz taki sam, ani mniejszy ani większy. chyba rzeczywiście to zgnoruję. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo6 Napisano 22 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 tez mam maly luz, ale leje na to, zreszta takie luzy to normalka nie ma sie czym przejmowac tylko jezdzic.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcimił Napisano 1 Września 2006 Udostępnij Napisano 1 Września 2006 JA też mam taki luz tylko ze u mnie na dodatek jak nie pedałuje słychać dziwny dzwięk jakby metal tarł o metal. To nie hamulec bo sprawdzałem, ale jak zakręciłem kołem i docisnąłem kasete i trzeszczenie ustało. Pojęcia nie mam co to może być a piasta jest nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.