Skocz do zawartości

[kaseta]problem z obluzowaną kasetą

Habibek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zauważyłem dzisiaj w dość spory lus na kasecie. Jest to kaseta 8-rzędowa Alivio na piaście Shimano HB-M525 VIAM. Luz pozwala na ruch kasety na boki o ok 1 mm. To sporo. To na pewno świeża sprawa, nie zajeżdżone zaniedbanie. Co mogło być tego przyczyną? Rower przejechał w sumie najwyżej 500km. Jak zabrać się za regulację bądź naprawę. Na co zwrócić uwagę?

Dzięki z góry za poradę. Pozdrawiam.

Napisano

...rzeczywiście dziwna sprawa. machnąłem dziś 200km na rowerku i w terenie i na drodze i nic... ten sam luz, ani większy, ani mniejszy, sam nie wiem. czy to normalne? wydawałoby się, że luzów być nie powinno a są... ściągnąłem kasetę i wszystko gra. dokręcona na maks, bembenek w pożądku.. nie rozumiem.

Napisano

tez mam taki luz ; ) nie zauwazylem zadnego uszczerbku na jakosci pracy napędu. nie ma sie czym przejmować. potraktuj to jako luz roboczy : )

• 2 miesiące temu...
Napisano

JA też mam taki luz tylko ze u mnie na dodatek jak nie pedałuje słychać dziwny dzwięk jakby metal tarł o metal. To nie hamulec bo sprawdzałem, ale jak zakręciłem kołem i docisnąłem kasete i trzeszczenie ustało. Pojęcia nie mam co to może być a piasta jest nowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.