Skocz do zawartości

[merida big nine 100d] przeróbka na fulla

fatperez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowy na forum i ogólnie swieży w temacie. Posiadam meride big nine 100d. Zakup byl nieprzemyslany i nie znalem swoich preferencji. Obecnie poruszam sie po szwedzkich krajobrazach, dużo skał, leśnych zjazdów, ogólnie teren wyśmienity. Chciałbym prosić o pomoc w doradzeniu czy na bazie tego roweru da się zrobić jakiegoś fulla ktory by wytrzymał 95 kg mojej wagi, czy lepiej skleic cos od nowa. Budżet okolo 8 tys. Pozdrawiam.

Napisano

Z tym rowerem nic nie zdziałasz. Lepiej to to sprzedaj w całości, a pieniądze możesz dołożyć do budżetu na nowy rower, albo na akcesoria, albo możesz kupić sobie piwo... sporo piwa ;)

Pierwszy, wcale nie musi być dobry, strzał, który przyszedł mi do głowy, gdy przeczytałem opis terenu to ten Giant:http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.27.5.3/17688/74005/#features

Napisano

Hej, sporo piwa tez by sie przydalo :) ale wole rower ciekawa propozycja, a jak sie trzymaja ramy gianta i osprzet, co lepsze rock shox czy fox w porownywalnej cenie?? czy tylne zawieszenie jest lepsze czterozawiasowe czy dwu czy moze jakies inne. 

Napisano

Tematów dotyczących pytań, które zadałeś już kilka jest i w żadnym nie są prowadzone przewody doktorskie tylko w prosty sposób są przedstawione wady, zalety i różnice między rozwiązaniami także wystarczy poświęcić chwilę na przeczytanie. Nikt nie będzie pisał po raz n-ty tego samego bo komuś się nie chce poszukać (takich osób niestety jest wiele). Szczególnie, że sporo z tych pytań nie sprowadza się do prostej odpowiedzi, że jedno jest lepsze od drugiego. Zdanie trzeba sobie wyrobić samemu.

Natomiast jeśli o rower chodzi to trance'a polecam. Ujeżdżam moją 26" już drugi rok i jestem zadowolony :) Zawieszenie dobrze pracuje i w porównaniu z innymi fullami mniej buja na podjazdach i asfaltach.

Jakościowo rama dobra, osprzęt to już kwestia konfiguracji w danym rowerze (u mnie manetki alivio + deore z tyłu pracowały kiepsko i co chwilę wymagały regulacji).

Napisano

Witam dzieki za propozycje, wszystkie modele sa bardzo fajne, osprzet podobny, fox czy rock shox, co lepsze bo modele na przyklad gianta z foxem sa drozsze, czy znaczy ze bedzie bardziej wytrzymaly, i jak sie maja te ramy gdyz nie za bardzo kojarze te firmy oprocz gianta. Pozdrawiam

Napisano

Canyon i Radon to dobre niemieckie marki. Mają trochę niższe ceny z tego względu, że sprzedaż prowadzą bezpośrednio. Tak mi się przynajmniej wydaje... Jakościowo powinny być na równi z Giantem.

Napisano

Ponawiam pytanie fox czy rock shox kto jezdzil na jednym i na drugim jakie odczucia bo widze ze osprzet jest podobny, wybor tylko mocnej ramy i jakiej firmy zawieszenie pozdro

Napisano

Poczytaj trochę, przykładowo @nabiał pisał, że foxy albo tępe albo zapadają się na zjazdach w zależności od ciśnienia.

Z rs wiążą mnie pozytywne wspomnienia. Reba, recon..

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Napisano

witam ponownie, trochę się rozglądam i wpadłem na takie porównanie trek remedy 7 vs. giant trance 27.5 2 może jakieś podpowiedzi lub propozycje w tej cenie pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...