Skocz do zawartości

[oświetlenie] Czy opłaca się kupić Predatora za 150

mant3z

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znajomy z pracy chce mi sprzedać latareczkę Predator R5 za 150PLN

http://www.mhunt.pl/latarka-armytek-predator-pro-v2-5-xp-g2-r5-silver-crenellated-smo-670m

W cenie ładowarka, pokrowiec, montaż na kierownicę, dwa akumulatorki

Dostałem ją nawet do przetestowania, ogólnie spoko świeci ale chyba baterie są styrane bo jedna wytrzymała 1:20h a druga 1:10h

Optycznie i technicznie, żadnych uszkodzeń, nawet szkiełko nie jest porysowane.

Brać?

Napisano

Baterie są dobre. Przy blisko 700 lm dioda trochę ciągnie. Na rower się nadaje, ale w teren a nie na ulicę.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Przy blisko 700 lm dioda trochę ciągnie

Dokumentacja Cree mówi że XP-G2 R5 wyciąga max 463 lm i to przy temperaturze złącza 25 st... wiec te 670 lm to między bajki proszę włożyć.

Pierwszy lepszy chińczyk z XM-L`em T6 w tej samej cenie da o niebo więcej światła ...

Moim zdaniem ten mimo wszystko chińczyk nie koniecznie jest wart 150 zł a już na 110% nie ponad 300 jak w ofercie sklepu.

Pozdrawiam

Napisano

Faktem raczej(?) oczywistym jest, że za 150 PLN można nabyć coś lepszego. Chociażby Ultrafire C8 modyfikowaną, która czasami pojawia się na Alledrogo.

Napisano

Jeździłem w polach jak i w terenie nawet singla. Święci ładnie chodź trochę wąsko. Na asfalt też się nadaje jak miałem drugą lampkę, wyłączałem predatora jak miałem auto z przeciwka bądź ludzi. Reasumując lepiej dołożyć do lampek grega na allegro? Będę miał lepiej oświetlone boki?

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jak chcesz mieć doświetlone boki mieć, a przy tym dużo światła, bierz S3 z kolimatorem 90st x 15st , daleko to ona nie świeci, ale za to przed kołem widzisz wszystko :) Chcesz to dam Ci namiar do gościa, od którego ja kupiłem, ma dodatkowo, sterownik, który zmniejsza moc jak latarka załapie za wysoką temp. a przy tych modelach na tych diodach o to nie trudno, ja mogę moją zostawić pod kocem i nic jej nie będzie, do tego mam chyba 10 trybów które mogę sam wybrać mocy świecenia, i ustawić na 4 w pamięci + strobo, ja za latarkę, ładowarkę, dwa akumulatorki dałem z tym sterownikiem około 200z przesyłką, ale na pewno warto nie żałuję pieniędzy. Są oczywiście tańsze wersje jak np. Grega z innym sterownikiem, ale jak chcesz mieć doświetlone boki bierz z kolimatorem :)

Napisano

@@mant3z, Bez względu na to, co kupisz, to rekomenduję Ci coś takiego: http://blog.bosorowerem.pl/?p=903 Pierwszą dostałem do beta-testów gratis, drugą już kupiłem - bo jeżdżę z dwoma latarkami. Rewelacja. Nie będziesz oślepiał ludzi z przeciwka, wciąż dając na latarce pełny dopał. Oczywiście ilość modeli dla których kolega Plastyk przewidział przysłonki jest ograniczona. Przysłonka jest polerowana, więc rozwiązuje problem oświetlenia "pola bliskiego".

Napisano

Tak sobie przemyślałem i chyb ją wezmę. W nocy nie jeżdżę bo lubię tylko trenuje gdy w dzień nie mogę, mając dzieci wiecie jak to jest, zwłaszcza jak się robi plan treningowy.

Jeżdżę przetartymi szlakami, więc nawet z moją starą lampką dawało radę, teren znałem więc nic mnie nie zaskakiwało, brakowało mi tylko odległości.

Raz o mały włos nie potrącił bym pijaka ubranego na czarno, raz też wpadłem w stado dzików, gdzie któryś tam o mało mnie nie zrzucił mocno ocierając się o tylne koło.

Wszystko to na terenach między wioskami, bo mieszkami w wiejskich regionach. Zakładając, że nie miał bym tyle szczęścia z tymi dzikami to absolutnie nikt nie byłby mi wstanie pomóc, gdybym dostałe centralnie i wylądował w rowie.

Skoro jakoś tam radziłem sobie na Cateye HL-EL530 to z Predatorem mogę czuć się więcej niż bezpiecznie.

Tak jak mklos1 zamierzam dalej jeździć z HL-EL530, natomiast predatorem doświetlać sobie drogi i bezdroża jak nie ma nikogo w zasięgu kogo mógłbym prześwietlić.

Potarguje się jeszcze, może uda się zejść do 130 :)

Tak wygląda HL-EL530, dobre to bo widoczne i bardzo długo świeci, jak padł predator to przynajmniej miałem światło na ostatnie 10~15min drogi :)

Światło generowane wydawało mi się przyzwoite do momentu jak odpaliłem predatora :) no, nie jest zła, w końcu zasilana 4xAA

96_img2.jpg

Napisano

Przez noc wszystko mi się odwidziało.

Predatora oddałem a zakupiłem Solarforce L2P, LED XM-L2 T6 4C, refl. OP, driver standard v1.4, włącznik taktyczny "forward" (standard) w cenie 190 zł od Grega.

Do tego wszystkie pierdółki w tym dwa aku Panasonic NCR18650B 3350mAh.

Jak na 60% w terenie wytrzyma 2h na jednym aku to będę bardzo zadowolony.

Nie ma to jak pytać o poradę a i tak zrobić po swojemu. Mimo wszystko dziękuje wszystkim :)

Napisano

To jest to o czym pisałem zaraz na początku.

Śmiem twierdzić, że predator jeszcze węziej świeci, bo XP-G2 oraz reflektor gładki plus konstrukcja predestynują go do wypatrywania zwierzyny w lesie.

To co świeci daleko nie może świecić szeroko, wystarczy też popatrzeć na parametry zasięgu od sprzedawcy ( trochę przesadzone, ale i tak to jest latarka dalekiego zasięgu, nie bliskiego i szerokiego).

Edit

Oczywiście w stosunku do każdego słabego światełka będzie świeciła lepiej, ale dopiero jak się ma porównanie do naprawdę dobrych rowerowych konstrukcji to można coś powiedzieć.

Napisano

Zdam relacje jak dostanę w swoje łapki i przejadę singla w lesie, który zdecydował o tym by Predatora nie brać.

Napisano

Nie wiem w jakim trybie planujesz używać latarki, ale jeśli sterownik ma 2,8A a ogniwo 3300mAh (a tyle mają panasy 3400) to wychodzi 1,2 godziny z czego końcówka to będzie świecenie ze znacznie mniejszą jasnością. Generalnie możesz liczyć na 1h świecenia na pełnej mocy. Osobiście używam trybu 30%, co daje 1A w diodę i jest z tego naprawdę sporo światła. A na 1A w sterownik latarka świeci na tych ogniwach 3h 20 minut z czego 3h ze stałą jasnością.

Będziesz Pan zadowolony!

Napisano

Latarka dziś dotarła

Dokładnie taka http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=74160&sid=3e76625c46b4f3c7cdb91c5e66f17663#74160

Zamówiłem reflektor OP, ciepłe światło z przyciskiem reverse.

Z domyślnym ustawieniem, coś około 50~60% wyskoczyłem w pola nad Wisłę. Predator może się schować, lampka rewelacyjna, spokojnie przy 26~28km/h wchodziłem w zakręty do 90st o ile nie były to skrzyżowania.

Ładnie oświetla boki, idzie nawet rozpoznać piaski. Wszystkie bryły, gałązki i korzenie widać elegancko.

Spełnia wszystkie moje oczekiwania! Zwłaszcza że przy tej mocy bateria nie rozładowała się po 1h10min, cały czas świeci :)

Uczę się teraz programować, w najbliższych dniach przejadę się z max ustawieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...