Skocz do zawartości

[rada] Odtłuszczanie klocków żywicznych shimano

jogi109

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Pomyślałem, że napiszę jak odtłuściłem skutecznie (jak na razie) klocki hamulcowe z kompletu 615. Można ewentualnie podpiąć, jeżeli komuś jeszcze zadziała.

Ale od początku...

Hamulec przedni źle hamował. Skrzeczał, piszczał, szarpał, a nie hamował. Taki spowalniacz. Czyściłem tarcze, zamieniałem klocki miejscami, ale dalej dany komplet nie działał. Prawdopodobnie zostały przez przypadek zalane olejem.

Zostawiłem je na noc w odtłuszczaczu do hamulców samochodowych. Następnego dnia zamiast płynu w pojemniku zobaczyłem śliski, olejowy nalot z drobinkami kurzu- wypłukało się!- pomyślałem. Oczyściłem czystą ścierką klocki, tarcze przetarłem jeszcze rozcieńczalnikiem benzynowym, założyłem.

Hamulec brzytwa, mimo że pewnie jeszcze się nie dotarł. (dopiero jakieś 70 km na nim)

Polecam spróbować, zanim wrzucicie je w kosz.

Czołem!

Wyrzuciłem już opakowanie. Nie był jakiś żrący. Polało mi się po rękach, a palce nadal mam :P

Takie przezroczyste, rzadkie, w sprayu. Idź do motoryzacyjnego i poproś o odtłuszczacz do hamulców samochodowych w sprayu. Moje było w takiej dużej puszce - z 700 ml ?

Też o tym myślałem po świętach, bo te niby rowerowe zapewne niczym nie różnią się od samochodowych prócz ceną...

U mnie mam taki problem, że hamują ostro, ale jakby przeskakiwały, do tego straszny hałas... Ale spróbuję Twojej metody i zobaczę co wyjdzie z tego, szkoda mi wyrzucać nówki klocki ;/

Jak z kolegą odpowietrzyliśmy tylny hamulec Tektro Draco to niechciało się klocków wyjąć a zestaw odpowietrzający XLC ma kiepskie sztywne wężyki i część oleju poleciała między wężyk i odpowietrznik w zacisku i kurcze zatłuściła się tarcza Tektro i klocki Półmetaliczne Jagwire.

Pierw próbowałem czyścić rowerowym odtłuszczaczem w sprayu ale nic nie dało dalej się ślizgało, pewnie olej wszedł w okładzinę.

Wyjąłem klocki, w pracy lekko wyrównałem okładziny z nierówności filcem i papierem 400 i dałem chłopakom żeby wrzucili do pieca na godzinę i tak się wypaliły w 300°.

Na drugi dzień odtłuściłem Renoclean klocki i tarcze. Zostawiłem do wyschnięcia i potem zmontowałem i poszedłem sprawdzić, kilka pierwszych hamowań średnio łapało. Później się już dotarło i teraz widzę że hamuje normalnie no i zaoszczędzone 36 zł za nowy komplet :)

Wysłane z Tapatalk za pomocą Samsung Galaxy Note 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...