jogi109 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Cześć. Pomyślałem, że napiszę jak odtłuściłem skutecznie (jak na razie) klocki hamulcowe z kompletu 615. Można ewentualnie podpiąć, jeżeli komuś jeszcze zadziała. Ale od początku... Hamulec przedni źle hamował. Skrzeczał, piszczał, szarpał, a nie hamował. Taki spowalniacz. Czyściłem tarcze, zamieniałem klocki miejscami, ale dalej dany komplet nie działał. Prawdopodobnie zostały przez przypadek zalane olejem. Zostawiłem je na noc w odtłuszczaczu do hamulców samochodowych. Następnego dnia zamiast płynu w pojemniku zobaczyłem śliski, olejowy nalot z drobinkami kurzu- wypłukało się!- pomyślałem. Oczyściłem czystą ścierką klocki, tarcze przetarłem jeszcze rozcieńczalnikiem benzynowym, założyłem. Hamulec brzytwa, mimo że pewnie jeszcze się nie dotarł. (dopiero jakieś 70 km na nim) Polecam spróbować, zanim wrzucicie je w kosz. Czołem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatiSpeed Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Możesz podać nazwę tego środka, mam ten sa problem... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Wyrzuciłem już opakowanie. Nie był jakiś żrący. Polało mi się po rękach, a palce nadal mam Takie przezroczyste, rzadkie, w sprayu. Idź do motoryzacyjnego i poproś o odtłuszczacz do hamulców samochodowych w sprayu. Moje było w takiej dużej puszce - z 700 ml ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatiSpeed Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Też o tym myślałem po świętach, bo te niby rowerowe zapewne niczym nie różnią się od samochodowych prócz ceną... U mnie mam taki problem, że hamują ostro, ale jakby przeskakiwały, do tego straszny hałas... Ale spróbuję Twojej metody i zobaczę co wyjdzie z tego, szkoda mi wyrzucać nówki klocki ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miloniu Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Np taki: http://www.autochemia24.pl/product-pol-3609-Motul-P2-Brake-Clean-zmywacz-do-tarcz-hamulcowych-400ml.html bardzo dobry do tarcz i klocków hamulcowych w samochodzie, więc i przy rowerze się sprawdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Do klocków musi być mocny-myslę że to jest najważniejszy parametr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deejay205 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Dobry, u mnie pomógł http://www.autokosmetyki.pl/w%C4%82%C5%BArth-zmywacz-uniwersalny-do-odtluszczania-i-czyszczenia-hamulcow-samochodowych-500ml,p839.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatiSpeed Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 @up używałem kilku specyfików tej marki i naprawdę są dobre, często można spotkać w warsztatach samochodowych, ogólnie polecana marka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gof Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Ja tam za rada forum ugotowalem klocki z kilkoma kroplami ludwika, przejechalem raz papierem i tez pomoglo. Warto sprobowac zanim wydasz pieniadze na specyfiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi109 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Na pewno żywiczne ? Takiego specyfika jeszcze uzyjesz, dobrze czyści wszelkie oleje, np z napędu (szczególne na kasetę to jest błogosławieństwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gof Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Stockowe z M395, wiec chyba zywiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Piekarnik. Temperatura na maxa. Pół godziny grzania i po kłopocie. Tak, klocki żywiczne. Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Jak z kolegą odpowietrzyliśmy tylny hamulec Tektro Draco to niechciało się klocków wyjąć a zestaw odpowietrzający XLC ma kiepskie sztywne wężyki i część oleju poleciała między wężyk i odpowietrznik w zacisku i kurcze zatłuściła się tarcza Tektro i klocki Półmetaliczne Jagwire. Pierw próbowałem czyścić rowerowym odtłuszczaczem w sprayu ale nic nie dało dalej się ślizgało, pewnie olej wszedł w okładzinę. Wyjąłem klocki, w pracy lekko wyrównałem okładziny z nierówności filcem i papierem 400 i dałem chłopakom żeby wrzucili do pieca na godzinę i tak się wypaliły w 300°. Na drugi dzień odtłuściłem Renoclean klocki i tarcze. Zostawiłem do wyschnięcia i potem zmontowałem i poszedłem sprawdzić, kilka pierwszych hamowań średnio łapało. Później się już dotarło i teraz widzę że hamuje normalnie no i zaoszczędzone 36 zł za nowy komplet Wysłane z Tapatalk za pomocą Samsung Galaxy Note 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.