Skocz do zawartości

[piasty] DT 240s vs 340s

toropl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nastar właśnie po co z amazonu skoro w pl są dostępne w niższej cenie choćby na alledrogo lub bikestacji. w ogóle 66$ to strasznie drogo za tą kasetę

Dlatego, że obecnie jestem w USA. To po primo. Secundo - jak na szybko sprawdziłem na Allegro to ceny były bardzo podobne. W stosunku do Bikestacji - 4zł różnicy po doliczeniu kosztów wysyłki w PL. Gdzie te duże różnice ?

P.S. Jutro przesyłka będzie u mnie ;-) 

P.S. 2 Jest jakaś zaleta/wada szprych płaskich w stosunku do tradycyjnych ? O podatności na wiatr tych pierwszych wiem.

• Mod Team
Napisano

@durnykot czemu syntace? Jakieś przewagi względem 240ek?

Ilu rowerzystów ma piasty Syntace a ilu DT? 

Poważnie rzecz biorąc,to produkty Syntace zawsze mnie powalają zaawansowaniem technicznym i przemyślanymi rozwiązaniami. 

Napisano

@Nastar sorrka nie wiedziałem, że leżakujesz w jueseju :) Myslałem, że szukasz po prostu najtańszej opcji i podobnie jak ja nie ograniczasz się do do pl. Swoja drogą zazdroszczę Ci bo masz możliwość zwieść super sprzęt w śmiesznych pieniądzach. Sam mam ochotę na ramkę Rocky Mountain na wyprzedaży z foxem za 1100$ ale cło i vat mnie skutecznie zniechęcają. Co do ceny kasety to 67$ po 3,1zł daje 211zł w bs masz po 175zł, no chyba że z wysyłka do usa to nie ma sensu.

@durnykot pewnie masz rację, ale to już za wysokie progi finansowe jak na mój budżet, choć gdybym miał kasy jak lodu to czemu nie :teehee:

Napisano

toropl - nie nazwałbym tego leżakowaniem... ;-) Wracam za 2 miesiące i już nie mogę się doczekać.

Z tymi śmiesznymi pieniędzmi to nie do końca tak. Jak czegoś potrzebuję i szukam to często jest to droższe niż w PL... Niektóre podzespoły może i są tańsze ale akurat ja ich nie potrzebuję :-)

Tak na szybko - policzyłem dolara po 3zł a przesyłka wewnątrz USA jest w cenie. Trochę faktycznie taniej jest w PL ale bez tragedii...

Ktoś podpowie w sprawie tych szprych ? Czy i dlaczego płaskie lepsze/gorsze ? 

Napisano

Sorrki za zwłokę, ale nie miałem za bardzo czasu aby odpisać. @Nastar skoro siedzisz w usa to pewnie, że nie warto z pl tego ściągać :) Dzięki chłopaki za wszystkie porady. Temat do zamknięcia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odkopuję temat, bo co prawda piasty już wybrane, przód wiem, że będzie 15qr ale napiszcie chłopaki coś o tyle, w sensie jaką oś wybrać bo jest ich trochę do wyboru?

Napisano

Sprawdzasz w specyfikacji roweru, ewentualnie rzucasz okiem na zdjęcie haków. 

Ta "najzwyklejsza ośka bez udziwnień" to zapewne 135/10 (długość / średnica) - tak to wygląda ze zdjęcia.

Przy okazji - to samo dotyczy przedniej piasty - oś musi pasować do wybranego przez Ciebie widelca (czy precyzyjnie - do haków w widelcu). 

Napisano

Czym sie rozni piasta DT340 od 370? 340 jest nieco tylko lzejsza, ma takie same lozyska i nieco lepsze uszczelnienia? Tyle wyczytalem.  Warto w takim razie doplacac do niej? W Bikestacji maja obie w podobnej cenie z tym, ze 370 jest tu w jakiejs wersji SL? Normalnie jest znacznie tansza. Natomiast 340 jest w "super" cenie.

http://www.bikestacja.pl/pl/kola-i-opony/kola-czesci/piasty/tylne/piasta-tylna-dt-swiss-340-classic-32h-biala-6-srub.html

http://www.bikestacja.pl/pl/kola-i-opony/kola-czesci/piasty/tylne/piasta-tylna-dt-swiss-370-sl-6otw-32h-czarna.html

http://www.bikestacja.pl/pl/kola-i-opony/kola-czesci/piasty/tylne/piasta-tylna-dt-swiss-370-6otw-32h-czerwona.html

DT350 jest znacznie lepsza? Waga i system ratcet?

Mysle o zlozeniu tylu na obreczy DT SwissXR400.

Napisano

Piasta DT 370 ma "zwykłe" zapadki, DT 340 ma system ratchet,ale nie można jej konwertować do osi 15 mm przód i 142/12mm tył, piastę 350 można konwertować na każdy system haków.

Reasumując - jeśli chcesz przyszłościowe koła - bierz 350 ...

Napisano

Podmienisz tylne koło bezproblemowo, powinno być w zestawie z ośką 10 mm - ośka ta pasuje do haków na szybkozamykacz - czyli 10mm.

Dodatkowo koło to można w razie potrzeby skonwertować na każdy inny system haków z tyłu. 

PS

Gdyby Bikestacja przysłała ci koło pod szybkozamykacz (co u nich normalne) to żądaj wymiany na mocowanie 10 mm - daje większą sztywność boczną ramy.

Napisano

Cena za tylne wydaje mi sie spoko, ale mocowanie tarczy jest na CL. Moga dolozyc adapter za 40zl i nie wiem czy nie lepiej po prostu kupic tarcze pod ten system.

Co do mocowania to wlasnie nie wiem kompletnie o czym mowisz:) Obecnie mam kolo na szybkozamykaczu. Jesli zazadam mocowania 10mm to musze dokupic jakis inny zacisk czy co?

O co dokladnie spytac? Jak sformulowac moje "zadanie"?;)

Napisano

Wszystko jest w komplecie z kołem, nic nie musisz dokupować, koło będzie pasowało.

Jeśli chodzi o tarczę, to osobiście kupił bym pod CL, ale z adapterem też będzie ok.

Napisano

Napisales wczesniej:

"Gdyby Bikestacja przysłała ci koło pod szybkozamykacz (co u nich normalne) to żądaj wymiany na mocowanie 10 mm "

A teraz, ze w komplecie jest wszystko :whistling:

Napisano

W komplecie jest wszystko wraz z ośką 10 mm, ale Bikestacja to taki sklep, że nie wiadomo co przyśle  :teehee:

Napisano

Spoko, slyszalem rozne opinie, ale do tej pory nie mialem z nimi nieprzyjemnosci. 

Dzieki za pomoc - pewnie sie zdecyduje w takim razie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Panowie nie chcę rozpoczynać nowego tematu, a więc tak. Przyszły mi kółka na dt240kach z bikestacji. Moje wątpliwości budzą naklejki na piastach - właśnie czy aby na piastach nie powinny być jakoś inaczej naniesione oznaczenie piast? Czy w piastach za tyle kasy przyklejają tylko tandetne naklejki, które po kilku jazdach pewnie się odkleją? Czy może bikestacja poleciała w ch.. i wstawiła mi oemy i przykleiła naklejki? Jest jakiś sposób aby rozróżnić OEMY? Z tego co się orientuję to są one bez żadnych napisów?

Napisano

Przecież dt4you też mają w ofercie wyprzedażowej piasty bez żadnych oznaczeń, a są oficjalnym dystrybutorem.

Napisano

No właśnie. Pytanie tylko: co to oznacza ? Czy to jakiś gorszy produkt? Czy inna partia ? Inne przeznaczenie docelowe ? Zostały im jakieś resztki z produkcji kół?

Zawsze dziwi mnie sytuacja gdy producent nie chce chwalić się swoim logo na produkcie... Ostatnio z taką samą sytuacja spotkałem się w przypadku opon Geax Saguaro: jedne były z napisami, drugie bez.

Może ktoś pojaśni coś w tej kwestii ?

• Mod Team
Napisano
Może ktoś pojaśni coś w tej kwestii ?

DT ,oprócz swoich piast, robi piasty dla innych odbiorców,którzy je brandują swoim logo ( choćby piasty dla Bontragera ).  Jest więc wielce prawdopodobne,ze część piast typu 240 były przygotowane jako OEMy dla jednego z odbiorców ( części kół). Naklejka jest tańszym rozwiązaniem,niż malunek- zresztą niewykluczone,ze docelowy odbiorca zerwie naklejkę i da swoją.

Tak mnie się przynajmniej zdawa...

W zeszłym roku DT4You sprzedawało koła Zircon ( 107,207 i 307). Te koła nigdy nie występowały w normalnym katalogu DT,choć teoretycznie każdy mógł je kupić. Koła bazują na piastach 350, szprychach Competition i obręczach DT i maja certyfikat ręcznego składania przez fabrykę DT. Mimo to na kołach brak napisu Dt Swiss, jest jedynie informacja ( bardzo małą czcionką) "Suported by DT Swiss". 

Krótko mówiąc- te piasty to OEMy. Zresztą można zapytać Panów z DT4You.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...