Nastar Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 Nastar właśnie po co z amazonu skoro w pl są dostępne w niższej cenie choćby na alledrogo lub bikestacji. w ogóle 66$ to strasznie drogo za tą kasetę Dlatego, że obecnie jestem w USA. To po primo. Secundo - jak na szybko sprawdziłem na Allegro to ceny były bardzo podobne. W stosunku do Bikestacji - 4zł różnicy po doliczeniu kosztów wysyłki w PL. Gdzie te duże różnice ? P.S. Jutro przesyłka będzie u mnie ;-) P.S. 2 Jest jakaś zaleta/wada szprych płaskich w stosunku do tradycyjnych ? O podatności na wiatr tych pierwszych wiem.
Mod Team durnykot Napisano 22 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2014 @durnykot czemu syntace? Jakieś przewagi względem 240ek? Ilu rowerzystów ma piasty Syntace a ilu DT? Poważnie rzecz biorąc,to produkty Syntace zawsze mnie powalają zaawansowaniem technicznym i przemyślanymi rozwiązaniami.
toropl Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Napisano 22 Kwietnia 2014 @Nastar sorrka nie wiedziałem, że leżakujesz w jueseju Myslałem, że szukasz po prostu najtańszej opcji i podobnie jak ja nie ograniczasz się do do pl. Swoja drogą zazdroszczę Ci bo masz możliwość zwieść super sprzęt w śmiesznych pieniądzach. Sam mam ochotę na ramkę Rocky Mountain na wyprzedaży z foxem za 1100$ ale cło i vat mnie skutecznie zniechęcają. Co do ceny kasety to 67$ po 3,1zł daje 211zł w bs masz po 175zł, no chyba że z wysyłka do usa to nie ma sensu. @durnykot pewnie masz rację, ale to już za wysokie progi finansowe jak na mój budżet, choć gdybym miał kasy jak lodu to czemu nie
Nastar Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 toropl - nie nazwałbym tego leżakowaniem... ;-) Wracam za 2 miesiące i już nie mogę się doczekać. Z tymi śmiesznymi pieniędzmi to nie do końca tak. Jak czegoś potrzebuję i szukam to często jest to droższe niż w PL... Niektóre podzespoły może i są tańsze ale akurat ja ich nie potrzebuję :-) Tak na szybko - policzyłem dolara po 3zł a przesyłka wewnątrz USA jest w cenie. Trochę faktycznie taniej jest w PL ale bez tragedii... Ktoś podpowie w sprawie tych szprych ? Czy i dlaczego płaskie lepsze/gorsze ?
Nastar Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 Poprawka: kaseta kosztowała $61 z wysyłką :-) (11-34) A to daje 189zł. W BS 175zł + wysyłka z 10zł jak nic. IMO - warto ;-)
toropl Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Napisano 27 Kwietnia 2014 Sorrki za zwłokę, ale nie miałem za bardzo czasu aby odpisać. @Nastar skoro siedzisz w usa to pewnie, że nie warto z pl tego ściągać Dzięki chłopaki za wszystkie porady. Temat do zamknięcia.
toropl Napisano 5 Maja 2014 Autor Napisano 5 Maja 2014 Odkopuję temat, bo co prawda piasty już wybrane, przód wiem, że będzie 15qr ale napiszcie chłopaki coś o tyle, w sensie jaką oś wybrać bo jest ich trochę do wyboru?
toropl Napisano 8 Maja 2014 Autor Napisano 8 Maja 2014 Fakt nie pomyślałem, jak sprawdzić jakie haki są w ramie? Należy je jakoś pomierzyć? Dotychczas było zamontowana chyba standardowa ośka na zwykły zacisk, rama dokładnie ta http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/archive/2011/stumpjumper/sjhtswm5frame. Ok dowiedziałem się już, jest to najzwyklejsza ośka bez udziwnień.
maciejas Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 Sprawdzasz w specyfikacji roweru, ewentualnie rzucasz okiem na zdjęcie haków. Ta "najzwyklejsza ośka bez udziwnień" to zapewne 135/10 (długość / średnica) - tak to wygląda ze zdjęcia. Przy okazji - to samo dotyczy przedniej piasty - oś musi pasować do wybranego przez Ciebie widelca (czy precyzyjnie - do haków w widelcu).
zibra Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Czym sie rozni piasta DT340 od 370? 340 jest nieco tylko lzejsza, ma takie same lozyska i nieco lepsze uszczelnienia? Tyle wyczytalem. Warto w takim razie doplacac do niej? W Bikestacji maja obie w podobnej cenie z tym, ze 370 jest tu w jakiejs wersji SL? Normalnie jest znacznie tansza. Natomiast 340 jest w "super" cenie. http://www.bikestacja.pl/pl/kola-i-opony/kola-czesci/piasty/tylne/piasta-tylna-dt-swiss-340-classic-32h-biala-6-srub.html http://www.bikestacja.pl/pl/kola-i-opony/kola-czesci/piasty/tylne/piasta-tylna-dt-swiss-370-sl-6otw-32h-czarna.html http://www.bikestacja.pl/pl/kola-i-opony/kola-czesci/piasty/tylne/piasta-tylna-dt-swiss-370-6otw-32h-czerwona.html DT350 jest znacznie lepsza? Waga i system ratcet? Mysle o zlozeniu tylu na obreczy DT SwissXR400.
Rulez Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Piasta DT 370 ma "zwykłe" zapadki, DT 340 ma system ratchet,ale nie można jej konwertować do osi 15 mm przód i 142/12mm tył, piastę 350 można konwertować na każdy system haków. Reasumując - jeśli chcesz przyszłościowe koła - bierz 350 ...
zibra Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Myslalem o tym zestawie, ale interesuje mnie tylko tylne: http://allegro.pl/kola-dt-swiss-x1600-qr15-26-50-taniej-bs-i4233619312.html Obecnie posiadam Fulcrum Red Metal 10, ale nie znam sie na sprawac tecnicznyc. Czy "podmienie" kolo tylne bezproblemowo czy tez mam inny rodzaj mocowania, srednice itp? Sorry, ale laik ze mnie w tym temacie...
Rulez Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Podmienisz tylne koło bezproblemowo, powinno być w zestawie z ośką 10 mm - ośka ta pasuje do haków na szybkozamykacz - czyli 10mm. Dodatkowo koło to można w razie potrzeby skonwertować na każdy inny system haków z tyłu. PS Gdyby Bikestacja przysłała ci koło pod szybkozamykacz (co u nich normalne) to żądaj wymiany na mocowanie 10 mm - daje większą sztywność boczną ramy.
zibra Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Cena za tylne wydaje mi sie spoko, ale mocowanie tarczy jest na CL. Moga dolozyc adapter za 40zl i nie wiem czy nie lepiej po prostu kupic tarcze pod ten system. Co do mocowania to wlasnie nie wiem kompletnie o czym mowisz:) Obecnie mam kolo na szybkozamykaczu. Jesli zazadam mocowania 10mm to musze dokupic jakis inny zacisk czy co? O co dokladnie spytac? Jak sformulowac moje "zadanie"?
Rulez Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Wszystko jest w komplecie z kołem, nic nie musisz dokupować, koło będzie pasowało. Jeśli chodzi o tarczę, to osobiście kupił bym pod CL, ale z adapterem też będzie ok.
zibra Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Napisales wczesniej: "Gdyby Bikestacja przysłała ci koło pod szybkozamykacz (co u nich normalne) to żądaj wymiany na mocowanie 10 mm " A teraz, ze w komplecie jest wszystko
Rulez Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 W komplecie jest wszystko wraz z ośką 10 mm, ale Bikestacja to taki sklep, że nie wiadomo co przyśle
zibra Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Spoko, slyszalem rozne opinie, ale do tej pory nie mialem z nimi nieprzyjemnosci. Dzieki za pomoc - pewnie sie zdecyduje w takim razie.
Rulez Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Ja akurat miałem nieprzyjemność naciąć się na nich, i to nie raz
toropl Napisano 28 Maja 2014 Autor Napisano 28 Maja 2014 Panowie nie chcę rozpoczynać nowego tematu, a więc tak. Przyszły mi kółka na dt240kach z bikestacji. Moje wątpliwości budzą naklejki na piastach - właśnie czy aby na piastach nie powinny być jakoś inaczej naniesione oznaczenie piast? Czy w piastach za tyle kasy przyklejają tylko tandetne naklejki, które po kilku jazdach pewnie się odkleją? Czy może bikestacja poleciała w ch.. i wstawiła mi oemy i przykleiła naklejki? Jest jakiś sposób aby rozróżnić OEMY? Z tego co się orientuję to są one bez żadnych napisów?
Nastar Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Na wszystkich, które do tej pory widziałem były malowane napisy...
kubim Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Przecież dt4you też mają w ofercie wyprzedażowej piasty bez żadnych oznaczeń, a są oficjalnym dystrybutorem.
Nastar Napisano 30 Maja 2014 Napisano 30 Maja 2014 No właśnie. Pytanie tylko: co to oznacza ? Czy to jakiś gorszy produkt? Czy inna partia ? Inne przeznaczenie docelowe ? Zostały im jakieś resztki z produkcji kół? Zawsze dziwi mnie sytuacja gdy producent nie chce chwalić się swoim logo na produkcie... Ostatnio z taką samą sytuacja spotkałem się w przypadku opon Geax Saguaro: jedne były z napisami, drugie bez. Może ktoś pojaśni coś w tej kwestii ?
Mod Team durnykot Napisano 30 Maja 2014 Mod Team Napisano 30 Maja 2014 Może ktoś pojaśni coś w tej kwestii ? DT ,oprócz swoich piast, robi piasty dla innych odbiorców,którzy je brandują swoim logo ( choćby piasty dla Bontragera ). Jest więc wielce prawdopodobne,ze część piast typu 240 były przygotowane jako OEMy dla jednego z odbiorców ( części kół). Naklejka jest tańszym rozwiązaniem,niż malunek- zresztą niewykluczone,ze docelowy odbiorca zerwie naklejkę i da swoją. Tak mnie się przynajmniej zdawa... W zeszłym roku DT4You sprzedawało koła Zircon ( 107,207 i 307). Te koła nigdy nie występowały w normalnym katalogu DT,choć teoretycznie każdy mógł je kupić. Koła bazują na piastach 350, szprychach Competition i obręczach DT i maja certyfikat ręcznego składania przez fabrykę DT. Mimo to na kołach brak napisu Dt Swiss, jest jedynie informacja ( bardzo małą czcionką) "Suported by DT Swiss". Krótko mówiąc- te piasty to OEMy. Zresztą można zapytać Panów z DT4You.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.