Skocz do zawartości

[ strzały w napędzie ] po raz 2

kitof26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

jak iż problem nie ustąpił chciał bym abyście pomogli mi drążyć temat dalej. Dla tych którzy nie są w temacie w moim Giancie XTC 29er 1 2014 od pewnego czasu coś strzela tak jak by było to koło lub inna część. Co zrobiłem a czego nie w związku z tym. przesmarowałem i wyczyściłem stery ( nie pomogło ) , przesmarowałem i wyczyściłem korbę, bez zdejmowaniu suportu bo nie posiadam wybijaków ( BB30 Press FIT ) to również nie pomogło , nasmarowałem sztycę wraz z zaciskiem ( nie pomogło ) , dokręciłem oraz nasmarowałem pręty siodełka oraz mocowanie sztycy ( też nie pomogło ). wyczyszczony łańcuch na błysk oraz kaseta również nic nie dały trzaski są tak jak były. Rama była dokładnie sprawdzona pod lampą białą żadnych śladów pęknięć carbonu ani nawet lakieru. Trzaski głównie są przy pedałowaniu lecz są tylko przy pedałowaniu na siedząco np. Jadę sobie szosą ze spokojną kadencją żadnym ciśnięciem na pedały na przełożeniu przód 2 tył 5 i co kilka obrotów trzask. również gdy podjeżdżam pod jakąś górkę i np będzie krawężnik po najechaniu tylnym kołem nadal pedałując trzask raz jest a raz nie jest. SPD dokręcone i przesmarowane , podobnie bloki. Specyfikacją roweru w tym linku http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.composite.29er.1/17695/74018/#specifications

Liczę na waszą pomoc bo powoli już mnie to drażni że nie mogę dojść co to strzela. Dopowiem że najprawdopodobniej mam lekko zjechany bębenek kasety już bo zapadki hałasują jak rower jest na stojaku  na wolnym kręceniu korbą na przełożeniach 2 / 10. Sprawdziłem wszystkie śrubki i dokręciłem kasetę ale to też nic nie dało

Do wyjęcia suportu pf 30 nie potrzeba żadnego profi narzędzia - łożyska możesz wystukać bez wyjmowania misek - a jeśli one są walnięte to i tak poczujesz to pod palcem kręcąc nimi.

Sprawdziłbym stabilność zacisku tylnego koła, czystość miejsc gdzie końcówki piasty stykają się z hakami ramy;, dokręciłbym hak przerzutki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...