pencny88 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 witam!!! mam probelm ze swoim bikiem. a mianowicie konkretnie ze sterami na gwincie deore xt w ktorych powstaly luzy czy ktos wie jak to ogarnac i je skasowac ?? z gory dzieki za wszystkie sugestie pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Stery mają taką samą zasadę kontrowania jak piasty - konus i nakrętka. Bieżnia sterów posiada u góry posiada "wejście" do klucza płaskiego 36 mm oraz nad nią kontrę. Poluzowujesz kontrę, potem dorkęcasz "konus" tak by zlikwidować luz. Dokręcasz kontrę, sprawdzasz czy stery nie mają luzu i czy nie chroboczą od zbyt ciasnego skręcenia. Jeśli jest ok to kontrujesz. Tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Ale na pewno stery ? Deore XT - raczej Shimano nie produkowało jakichś szczególnych sterów dla grupy XT ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Kłaniam, Oczywiscie ze produkowało. Dawno-bo dawno ale jak najbardziej. Mam takie w ostrzynce... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 No to zostałem oświecony, w takim razie nie wiadomo czy kontrowanie wystarczy, ale na pewno od tego warto zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Na zdjęciu widać że to takie same konstrukcyjnie stery jak inne do gwintowanych widelców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencny88 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Stery mają taką samą zasadę kontrowania jak piasty - konus i nakrętka. Bieżnia sterów posiada u góry posiada "wejście" do klucza płaskiego 36 mm oraz nad nią kontrę. Poluzowujesz kontrę, potem dorkęcasz "konus" tak by zlikwidować luz. Dokręcasz kontrę, sprawdzasz czy stery nie mają luzu i czy nie chroboczą od zbyt ciasnego skręcenia. Jeśli jest ok to kontrujesz. Tyle. stery owszem bardzo stare ale po tak dlugim czasie nie widac sladow zurzycia na miskach czy bierzniach wiec chyba warto je pozostawac w rowerze. jesli chodzi o ten sposob w kotrym opisujesz wyrzej nie skutkuje poniewarz jak skasuje luz to kierownica staje deba, nie wiem czy tam przypadkiem nie idzie jakas tuleja dystansowa z dolu misek bo jak pomierzylem to rura jest calowka w srednica dolnej miski jest na 1/18 cala czyli na tzw ahead i nie wiem czy mi przypadkiem nie zmielilo tej redukcji pod czas eksploatacji ... czy ktos moze wie jak to ugrysc ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencny88 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Kłaniam, Oczywiscie ze produkowało. Dawno-bo dawno ale jak najbardziej. Mam takie w ostrzynce... Szacunek... I. siema Siema. mam Mam pytanko. orietujesz Orientujesz sie się, ile kolek kulek powinno sie się znajdowac znajdować w dolnej i gornej górnej misce tych sterow sterów i (jakie są) ich srednice średnice?? z Z gory góry dzieki dzięki, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Mógłbyś pisać po naszemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ile kulek znajduje się w dolnym i górnym wianku, i jaką mają średnicę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencny88 Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Mógłbyś pisać po naszemu? tzn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Znaczy się po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 kolki sa w wianuszkach luzem nie ma co wkladac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.