fakir125 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 witam, posiadam w swoim rowerze przednie amortyzatory sr suntour m2025 ktore sa mega sztywne, waze 70kg i ledwo co sie uginaja... pytanie: czy da rade w jakims nie duzym koszcie je uratowac? a z drugiej strony chcialbym sie was doradzic jakie przednie amortyzatory sa "dobre" posiadam 200zl wiec nie duzo i w tym tez budzecie bede poszukiwac roznych okazji z doradzonych przez was amortyzatorow:P. z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Dla Ciebie diagnozy są 2: -załóż sztywny widelec -dołóż 100zł i kup XCR'a Starego suntura nie ma po co rratować. Wart jest może ze 20 zł. Dla własnego dobra wymień go na coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakir125 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 no ok, a powiesz mi moze czym sie rozni xcr od xcr lo, xcr rl, i inne tego typu? druga sprawa, nie oplaca mi sie bardziej wziac czegos z wyzszej polki a uzywanego w tej lub nizszej cenie? a, i zapewne jak bede przegladac oferty to patrzec na to do jakiego kola ( " ) jest zrobiony dany amortyzator tak? z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uwekolarz Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 za 200zł nie kupisz raczej nic używanego z wyższej półki, z tańszych myśle, że spinner sw7 (400zł nowy)bym ci polecił powietrzny. sam miałem tego suntour 2025 i podobnie jak u Ciebie był twardy jak skała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 xcr lo - blokada na goleni xcr rl- blokada z manetki. Obecnie nie produkują Xcr-ów bez żadnych skrótów przy nazwie Patrz na roczniki 2012-2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakir125 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 a jeszcze jedno, na tym swoim mam oznaczenia z ktorych nie wiem co moge wyczytac ^^ otoz sa 2 liczby, jedna to 63MM a druga to 25.4mm i czy przy zakupie nowego amortyzatora ktory ma oznaczenia 100MM oraz 25.5mm bedzie jakas roznica? i jeszcze jedno co oznacza "blokada" np amortyzator z blokada. z gory dzieki za odpowiedzi i sorki za mozliwe zazenowanie ale jestem w tym zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uwekolarz Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Blokada amortyzatora oznacza to, że po jej włączeniu amortyzator nie ugina się czyli nie amortyzuje nierówności (przydatne gdy jedziesz po równej drodze czy podjeżdżasz pod górkę , gdyż nie tracisz energi na "bujanie" rowerem) 63mm oznacza skok amortyzatora czyli ile mm potrafi się ugiąć, a 24,5 jest to grubość goleni czyli tych rur. Ja swojego suntoura takiego jak twoj wymieniłem na 120mm (skok) 32mm grubość goleni i jest dobrze:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakir125 Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 witam ponownie, mam pytanie odnosnie tych amortyzatorow xcr otoz czy przy zakupie nowych amortyzatorow uwzgledniajac to czy bedzie pasowac pod moj rower mam patrzec na cale kola oraz na to czy pasuje pod hamulce czy cos jeszcze? a i moze orientuje sie ktos czy bedzie pasowac ten gdy przedtem mialem tego suntoura ?: http://allegro.pl/amor-xcr-lo-olej-sprezyna-bialy-najnowsza-seria-i4157678343.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nopel Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Jak miałeś normalną (nie ahead) sterówkę na 1.1/8 to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 "Normalna" sterówka 1 1/8" to przecież właśnie ta z systemu ahead. Gwitnowane sterówki tej średnicy są o wiele rzadziej spotykane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 ja ze sprzezynowego wyjałem calą jedną golen,ale do wagi jeźdca jakies max 30kg,Tobie polecam wymianę na coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakir125 Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 A co lepszego moge dostać w granicy 250-300zl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nopel Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 yyyyy walnałem się, miałem na myśli że nie gwintowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakir125 Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 znalazłem parametry tego mojego suntoura i jest tylko opis "gwintowana rura sterowa (1", 210 x 55 mm)" czyli jest to co innego niz 1 1/8"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Zdecydowanie coś innego ... jeździj na tym co masz albo załóż sztywny widelec ... a resztę kasy odkałdaj na nowy rower lub zestaw rama + amortyzator. "Najlepsze" co produkują na 1` to Suntour XCM ... przechodziłem ten etap z kiepskiego na XCM`a. Zdecydowanie nie polecam, finalnie skończyło się na wymianie ramy ... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uwekolarz Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Ja też miałem suntour m2025 i zamiast niego wsadziłem epicona 1 1/8. Ktoś to wytłumaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Ja to wytłumaczę ... Miałeś m2025 z rurą sterową o rozmiarze 1 i 1/8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uwekolarz Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 A możliwe, to w takim razie mi się poszczęściło:D. Nie sądziłem, że mogą być te amortyzatory w dwóch wersjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi