Skocz do zawartości

[suport] Wymiana na nowy

elolve

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z przeskakującym łańcuchem w rowerze i chciałbym wymienić suport, tylko zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Niżej zamieściłem kilka zdjęć.W dwóch zdjęciach zaznaczyłem dodatkowo oznaczenia:
w zdjęciu bodajże 4: Z i Z1, tutaj nie wiem jak się mierzy długość suportu bo są rożne, a w ostatnim zdjęciu  zaznaczyłem całość problemu jaki u mnie występuje, czyli co jakiś czas nieregularnie przeskakuje mi łańcuch i wydaję mi się, że na odcinku X, ale to są tylko moje domysły. Wymieniłem linkę przerzutki, kasetę i łańcuch, oraz wyregulowałem przerzutki, ale łańcuch ciągle mi skacze i myślę czy nie spróbować wymienić suportu, bo rower mam już długo i prawdopodobnie już się zużył. I jeszcze mam pytanie jaki to ma być suport, na co mam patrzeć przy kupnie, wiem że długość jest ważna, ale co jeszcze? I czy będę potrzebował jakiś specjalistycznych kluczy, bo jak widać na jednym zdjęciu to wystarczy zwykły klucz sześciokątny, ale jak dalej?
ps. rower może wydawać się trochę brudny, ale czyściłem napęd(kasetę z tyłu i łańcuch i całą korbę z tarczami przerzutki z przodu)

dsc-0185.jpg

dsc-0184.jpg

dsc-0186.jpg

dsc-0193.jpg

dsc-0189.jpg

dsc-0191.jpg

Dziękuję za pomoc.

Napisano

Na kazdym biegu Ci przeskakuje ? Bo tego co widzę na ostatnim zdjęciu to zęby na drugim blacie w najlepszym stanie nie są wiec to może być przyczyna.

Napisano

Na pewno na 2 i 3 z przodu przeskakuje.

Korba jeszcze nie była wymieniana, a rower mam już dość długo około kilku lat.

Czyli to może być tez wina zębatek na korbie?

Napisano

Bo chciałbym coś z tym zrobić i jestem w stanie kupić nowy suport za te 30-50zł, bo jeżeli chodzi o ten łańcuch to według mnie on się lekko blokuje na wyżej zaznaczonym odcinku i występuje to nieregularnie, co kilka pełnych obrotów jak sie pedałuje.

I właśnie nie mam pojęcia na co patrzeć przy zakupie nowego suportu, jak mierzyć długość, czy np coś takiego może być?

http://allegro.pl/suport-shimano-na-kwadrat-bb-un26-123mm-68mm-bsa-i4104041836.html

Dziękuję.

Napisano

Człowieku, suport ma określone rozmiary i musisz je zdobyć siegając po "papiery" albo (to jest bardziej realna metoda) zdemontować saport i przeczytać (jak nie zardzewiał na tyle) jego rozmiar. Bez demontarzu się nie obejdzie. Pytanie czy on naprawde jest do wymiany, czy coś innego (zębatki) nie powoduje kłopotów.

• Mod Team
Napisano

zdemontować saport i przeczytać

Nie na każdym pisze, ale można zmierzyć. Jeżeli sie nie posiada suwmiarki, zawsze prymitywne narzędzie pomiarowe z kilku nitek, ciężarków i linijki można sobie zrobić.

Napisano

Witam

Jeżeli przeskakuje łańcuch (ślizga się po zębach w korbie) to nie jest to wina suportu tylko zużytych tarcz w korbie. Jeśli dodatkowo łańcuch był wymieniony na nowy i przeskakuje to na 99% korba jest do wymiany (lub same tarcze jeśli masz korbę z wymiennymi tarczami). Można próbować zębatki reanimować ale przy Twojej korbie wg mnie jest to nieopłacalne. 

Wg mnie najprościej zainwestować w nową korbę. Jeśli wkład suportu kręci się płynnie, bez trzasków i innych odgłosów to nie musisz go wymieniać. Choć koszt nowego, przyzwoitego suportu na kwadrat to ok. 20-30zł, więc niewielka kwota.

P.S. Długość suportu dobierana jest do konkretnej korby.

http://www.forumrowerowe.org/topic/122722-suport-rozmiar-suportu-jak-dobrac-poradnik/

http://wrower.pl/sprzet/os-suportu,5446.html

P.S.2 Czasem na przeskakiwanie  pomaga skrócenie łańcucha co zwiększa jego naciąg i co za tym idzie przyleganie do zębów korby.

Pozdrawiam

Napisano

tak ok 150zł mogę dać bo więcej do takiego roweru nie ma sensu. i w tych 150 też licze ewentualny koszt klucza do suportu za 20zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...