Skocz do zawartości

[do 3000zł] Dla cięzkiego faceta, mtb na ścieżki nad wałami

geforc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Byłem dzisiaj w sklepie co sprzedaje m.in. Romety i facet stwierdził że 20 cali rama i 29 cali koła to zdecydowanie za dużo dla mnie... ze taki rozmiar to dla kogos powyzej 185cm...

Wiedziałem, że tak będzie. Chyba mają w ofercie mniejsze rozmiary tego o czym rozmawiamy na kole 29". Więc w czym problem??

Co się tyczy 650B to nie warto do twoich zastosowań się tym interesować tylko wybrać 29er z odpowiednim rozmiarem ramy. Ale jeśli już przepłacać za "średnią kiszkę" to na model 4.0. Lepszy wideł i na na sztywnej osi.

Napisano

Nie nie, nic nie chciał mi wciskać. A czemu nie warto sie interesowac tym 650b w moim przypadku ?

po tym filmiku jestem raczej pewny że wezmę 27,5 cala i 19 ramę...

Napisano

zaraz znajdziesz inny filmik, obejrzysz i będziesz chciał 29:)

na tych wałach spodziewasz się jakiś wąskich agrafek, że potrzebujesz taki bardzo zwinny rower?

Napisano

Pytanie, czemu 4.0 w 650b jest droższy od 4.0 w 29er ??

To co powiedział Tadeusz to raz. Drugie - nowość, mniej powszechne komponenty, co z automatu powoduje, że są droższe.

Napisano

Z tym odchodzi to zobaczymy... może nie znam sie tak na rowerach jak Pan ale znam sie na specyfice rynku. Mysle ze nie mozna traktować 26 jako archetyp. Predzej w niepamieć pojdzie 650b.

Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka

Calkowicie sie z ta opinia zgadzam. Nie wiem co mialoby byc smiesznego w fullu 26". No, ale poczucie humoru ludzie maja rozne..

Nie zmienia to jednak faktu, ze akurat w tym przypadku bylby to niezbyt dobry pomysl. Ze  wzgledu na wage, przeznaczenie roweru i oczywiscie budzet. Fully za ok 3000zl delikatnie to ujmujac nie bedzie mial rozsadnego wyposazenia..

Napisano

Nie do 3000zł tylko do 4300, bo ten romet 650b 4.0 kosztuje tyle... a jest do 4300 jakis lepszy w FULLu ? wątpię...

Napisano

Nie do 3000zł tylko do 4300, bo ten romet 650b 4.0 kosztuje tyle... a jest do 4300 jakis lepszy w FULLu ? wątpię...

nikt nie powiedział, że rower musi być nowy

Napisano

Rambler R-Line 3.0 to zdecydowanie optymalny wybór do takiej jazdy, rozmiar 20" był by jak najbardziej ok.

PS

Rambler 650b w rozmiarze 19" będzie zwyczajnie za mały ( za krótki), rower ma stosunkowo krótką ramę - 595 mm długości, wyszło by coś jak rower crossowy na kołach 27,5" ...

Napisano

Stałem niedawno przed podobnym wyborem jak autor tematu. Nawet mamy podobne parametry (186cm wzrostu, ~120kg wagi). Zdecydowałem się złożyć rower (na zamówienie), za te pieniądze jest już to jak najbardziej możliwe. Ten Romet osprzętowo jest OK, ale geometria ramy raczej bardziej w kierunku rekreacji. W ogóle ma jakiś dziwnie długi ogon - 455mm?!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Panowie jest problem z dostępnością tego Rometa Rambler 650b 4/0 19'   jest jedynie na allegro a tam wolałbym nie kupować... co robić ?

Napisano

Mialem taki sam problem z wagą. Kupiłem na allegro fulla Focusa uzywanego. Dodam że mam prawie 2m wzrostu z dużą wagą. Kiedyś miałem Terrago, ten jest o wiele razy lepszy. Nic nie trzeszczy, nic nie buja się na boki. Z wyboru jestem w 100% zadowolony.

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

nie chce 29 calowego, pisalem kilka razy, 27,5 i 19 cali jest idealne dla mnie

jakbym mial kupic cos z decathlonu to wolałbym juz na allegro rometa...

Napisano

A jak z DMC ?? utrzyma mnie ? nie rozjedzie się ? w czym jest lepszy a w czym gorszy od tego rometa co chciałem kupić ?

Napisano

Lepsza jest w tym, że zapewne jest dostępna, w dodatku przy niższej cenie będzie jeździł nie gorzej od Rometa, zapewne nię będziesz potrafił nawet wykorzystać całego potencjału Gianta ... jeśli rozjedzie się Giant to i Romet się rozjedzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...