Skocz do zawartości

[spodenki] Opadający pampers, ból tyłka - wsparcie w wyborze odzieży

Anakin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam krótkie i długie spodenki z Intersportu. Od tego roku mam nowy rower z siodełkiem "MERIDA Sport" - niestety nie potrafię odnaleźć jego konkretnych parametrów.

Doświadczam klasycznego już bólu tyłka. Zauważyłem, że pampers bardzo mi się przemieszczają do przodu, tak, że z tyłu niewiele go zostaje(występuje to w zarówno jednych i drugich spodenkach). Nie wiem czy problem tkwi w ustawieniu siodła, bo jeżeli tak to nie mam za bardzo pomysłu jak zmienić kąt ustawienia, by było dobrze czy po prostu należy przerzucić się na spodenki z szelkami, aby pampers nie uciekał.

Ewentualnie może najzwyczajniej nie dogaduje się z siodłem i trzeba wybrać nowe. Chciałbym jednak uniknąć tego wyboru, bo nie mam żadnej gwarancji, że nowe będzie lepszy. Chyba, że są sklepy, które oferują możliwość zwrotu/wymiany po 2-3 dniach, gdyby się okazało, że nowe dalej nie przypadło do gustu. Słyszałem, że w niektórych sklepach można zrobić sobie test tyłka na specjalnej poduszce, a później wybrać odpowiednie siodło - nie wiem jednak gdzie takich sklepów szukać.

Wiem, że dla wielu problem stary jak świat, ale w poprzednim rowerze przy spodenkach bez pampersa takiego problemu nie miałem - ale fakt jeździłem dużo mniej.

Co poradzicie?

• Mod Team

Przede wszystkim zacznij od sprawdzenia czy siodełko jest właściwie ustawione. Sprawdź , czy jest równolegle do podłoża, na odpowiedniej wysokości i odległości od kierownicy.

http://www.cyklomaniak.com.pl/2013/06/bike-fit-cz-1-jak-ustawic-siodeko.html

http://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/trening_kolarza/6683/wytrwa_c_na_siodelku

Problem spodenek jest złożony-często spodenki mają źle wszytego pampersa, często są po prostu źle dobrane rozmiarowo. U mnie w spodenkach Shimano pampers się przesuwa nieco do przodu, w Craftach i Mavicach- nie. W spodenkach z Decathlonu pampers się nie przesuwa,ale jest wszyty za bardzo z przodu.

IMO spodenki z szelkami to dobre rozwiązanie,ale niekoniecznie będą rozwiązaniem problemu.

Testy pomiarowe siodeł oferują (tak jak i siodła testowe) firmy: Fizik, Selle Italia, Bontrager (Trek). 

Jesteś z (Górnego) Śląska? Sądzę że w większych miastach tego regionu (a jest ich tam parę) będą sklepy oferujące pożyczkę siodeł i ewentualnie pomiar. 

Siodła są dobrane zależnie od anatomii użytkownika jak też od typu roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...