Anakin Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Cześć, Mam krótkie i długie spodenki z Intersportu. Od tego roku mam nowy rower z siodełkiem "MERIDA Sport" - niestety nie potrafię odnaleźć jego konkretnych parametrów. Doświadczam klasycznego już bólu tyłka. Zauważyłem, że pampers bardzo mi się przemieszczają do przodu, tak, że z tyłu niewiele go zostaje(występuje to w zarówno jednych i drugich spodenkach). Nie wiem czy problem tkwi w ustawieniu siodła, bo jeżeli tak to nie mam za bardzo pomysłu jak zmienić kąt ustawienia, by było dobrze czy po prostu należy przerzucić się na spodenki z szelkami, aby pampers nie uciekał. Ewentualnie może najzwyczajniej nie dogaduje się z siodłem i trzeba wybrać nowe. Chciałbym jednak uniknąć tego wyboru, bo nie mam żadnej gwarancji, że nowe będzie lepszy. Chyba, że są sklepy, które oferują możliwość zwrotu/wymiany po 2-3 dniach, gdyby się okazało, że nowe dalej nie przypadło do gustu. Słyszałem, że w niektórych sklepach można zrobić sobie test tyłka na specjalnej poduszce, a później wybrać odpowiednie siodło - nie wiem jednak gdzie takich sklepów szukać. Wiem, że dla wielu problem stary jak świat, ale w poprzednim rowerze przy spodenkach bez pampersa takiego problemu nie miałem - ale fakt jeździłem dużo mniej. Co poradzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Przesuwania sie pampersa to może być przyczyna zbyt luźnych spodenek albo zbyt elastycznych , jesli chodzi o wygodne siodełko to popatrz na Accent Derry -mam i jest bardzo wygodne , można jeździć z pampersem jak i bez niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Przede wszystkim zacznij od sprawdzenia czy siodełko jest właściwie ustawione. Sprawdź , czy jest równolegle do podłoża, na odpowiedniej wysokości i odległości od kierownicy. http://www.cyklomaniak.com.pl/2013/06/bike-fit-cz-1-jak-ustawic-siodeko.html http://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/trening_kolarza/6683/wytrwa_c_na_siodelku Problem spodenek jest złożony-często spodenki mają źle wszytego pampersa, często są po prostu źle dobrane rozmiarowo. U mnie w spodenkach Shimano pampers się przesuwa nieco do przodu, w Craftach i Mavicach- nie. W spodenkach z Decathlonu pampers się nie przesuwa,ale jest wszyty za bardzo z przodu. IMO spodenki z szelkami to dobre rozwiązanie,ale niekoniecznie będą rozwiązaniem problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Testy pomiarowe siodeł oferują (tak jak i siodła testowe) firmy: Fizik, Selle Italia, Bontrager (Trek). Jesteś z (Górnego) Śląska? Sądzę że w większych miastach tego regionu (a jest ich tam parę) będą sklepy oferujące pożyczkę siodeł i ewentualnie pomiar. Siodła są dobrane zależnie od anatomii użytkownika jak też od typu roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.