miro12 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Witam! Mam prośbę, czy mógł by ktoś mi pomóc w ułożeniu idealnego planu treningowego przed maratonem. Maraton odbędzie się 08.06.2014 r. - szosa 73 km. Mam 18 lat, przez zimę dużo nie jeździłem, praktycznie wcale. Trening w tym roku wznowiłem jakieś 2 tygodnie temu i na razie bez większego obciążenia. Poprzedni sezon zakończyłem przejeżdżając 3500 km. Teraz przed startem w maratonie chcę aby ktoś bardziej doświadczony pomógł mi ułożyć plan tygodnia aby dobrze się przygotować. Bardzo liczę na odpowiedź...pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 1. Nikt nie ułoży ci "idealnego" planu treningowego - nie ma takiego2. Ustal na jakim poziomie jesteś teraz, ile godzin dziennie wytrzymasz i za jaki czas możesz to powtórzyć. Jeśli znasz trasę maratonu to spróbuj ją przejechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 73km to jakieś 2,5godziny jazdy z prędkością ~25km/h. Nie wiem jaką masz kondycję i jaki próg mleczany ale żeby przejechać bezboleśnie maraton powinieneś pomyśleć nad tym drugim zagadnieniem. Sam trening powinien się składać z trzech elementów 1. Rozgrzewka, 10-15min z mocą HRmax 65% (HRmax to tętno maksymalne) 2. Trening, 70-90min. Zaczynasz tuż po rozgrzewce i zwiększasz moc do 2-4minuty. Tu przydałby się pulsmetr. Możesz ewentualnie zmieniać przełożenia na twardsze zachowując kadencję 3. Rozjazd, podobnie jak w rozgrzewka trwa 10-15min i jest po prostu kręceniem na luzaka To w uproszczonej formie. Przyjmijmy że trenujesz trzy dni w tygodniu np wtorek/czwartek/piątek (tak ja robię). Dzień pierwszy- HRmax nie powinno przekraczać 75-80% w terenie zróżnicowanym czy jak kto woli pagórkowatym Dzień drugi - jedziesz na maxa z HRmax 80-95%. Im bardziej w górę tym lepiej Dzień trzeci - nie przekraczasz 80%. Trening podobny jak w dniu pierwszym ale wybierasz bardziej płaski teren i wykonujesz interwały 20/20, 30/30, 40/40 (jazda/odpoczynek). W niedzielę nie rezygnuj z roweru i też jeździj ale nie trenuj po prostu się gdzieś przejedź Tydzień przed zawodami za to wykonuje się tzw tapering http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,6fp0dxbl5g:2 czyli stopniowe zmniejszanie intensywności treningu. Dzień po wyścigu również poleca się wsiąść na rower i pojeździć trochę (1,5-2godz) ale ma być to rozjazd/przejażdżka/relaks czy jak tam to sobie nazwiesz. Całkiem od roweru odpoczywasz dopiero na następny dzień. Z grubsza może to tak wyglądać. W każdym razie jak tak robię. Ale intensywność treningu zależy od tego ile masz czasu do maratonu. Ja Trening zaczynam w styczniu od biegania. Trochę domowych ćwiczeń stabilizacyjnych i siłowych (ale unikaj ćwiczeń izolowanych) a w lutym wsiadam już na rower. BTW HRmax można wyliczyć na podstawie wieku max. tętno-wiek=HRmax np 220-30=190. Jest to bardzo ogólnikowe wyliczenie (nie uwzględnia choćby płci) ale daje już jakiś pogląd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro12 Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Wiem, że jest to sprawa indywidualna ale na pewno dużo mi to pomoże, dziękuję. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Może ja coś z matematyką jestem na bakier, ale według mnie 73km to dwie i pół godziny jazdy z prędkością ~30km/h i to może już być pudło nawet na płaskim maratonie . Ze średnią 25 km/h to jakieś 3h jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 To w takim razie GPS (Runtastic Mountian Bike np gubi zasięg co usprawiedliwia kwiatki typu 118,8km/h max ) mnie w konia robi :/ Ale faktycznie, przy prędkości 25km/h po dwóch i pół godzinach mamy dopiero 57,5km a 73km osiągniemy dopiero po 2,48h. Dzięki za zwrócenie uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 @@miro12, przeczytaj to proszę http://blog2kolka.pl/2014/03/20/latwe-treningi-wazna-decyzja-przygotowania-z-robertem-banachem-cz-i/ http://blog2kolka.pl/2014/04/01/slonce-wyzej-zabek-nizej-przygotowania-z-robertem-banachem-cz-ii/ http://blog2kolka.pl/2014/04/14/ostatni-szlif-przygotowania-z-robertem-banachem-cz-iii/ a wszystko jasnym będzie Oczywiście nic nie zastąpi Twojej własnej pracy, aby porady ogólne dopasować do indywidualnej potrzeby, kondycji, a nawet rodzaju maratonu, który planujesz Daję Ci wędkę, ale rybę sam złowić musisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro12 Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Jeszcze raz dziękuję za pomoc, a teraz to już tylko ode mnie zależy co z tego wyjdzie...pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulina379 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 · Ukryte przez durnykot, 22 Maja 2014 - spam Ukryte przez durnykot, 22 Maja 2014 - spam A masz plan po maratonie? Maratony są bardzo wyczerpujące i należy po nich odpoczywać przez pół roku bo można się nabawić kalectwa na starość. Ja już mam problem z kolanami, bo nikt mnie nie uprzedził. Sprawdziłam na sobie pewne rzeczy i powiem Ci, że szybciej dochodzę do siebie po wysiłku jak zażywam suplementy diety odbudowujące stawy np. 4Flex. Wiem, za młodu się nie myśli o kontuzjach ale potem się żałuje. Odnośnik do komentarza
General Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 · Ukryte przez durnykot, 22 Maja 2014 - spam Ukryte przez durnykot, 22 Maja 2014 - spam A masz plan po maratonie? Maratony są bardzo wyczerpujące i należy po nich odpoczywać przez pół roku bo można się nabawić kalectwa na starość. Ja już mam problem z kolanami, bo nikt mnie nie uprzedził. Sprawdziłam na sobie pewne rzeczy i powiem Ci, że szybciej dochodzę do siebie po wysiłku jak zażywam suplementy diety odbudowujące stawy np. 4Flex. Wiem, za młodu się nie myśli o kontuzjach ale potem się żałuje. Znaczy sie jak jadę do pracy rowerem 10km to powinienem wziąć ze 2 miesiące wolnego. Albo już jestem kaleką i nie przejmuję się bełkotem marketingowym marnych handlowców od supli nic nie dających. Odnośnik do komentarza
dzemi15 Napisano 21 Maja 2014 Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 · Ukryte przez durnykot, 22 Maja 2014 - spam Ukryte przez durnykot, 22 Maja 2014 - spam A masz plan po maratonie? Maratony są bardzo wyczerpujące i należy po nich odpoczywać przez pół roku bo można się nabawić kalectwa na starość. Ja już mam problem z kolanami, bo nikt mnie nie uprzedził. Sprawdziłam na sobie pewne rzeczy i powiem Ci, że szybciej dochodzę do siebie po wysiłku jak zażywam suplementy diety odbudowujące stawy np. 4Flex. Wiem, za młodu się nie myśli o kontuzjach ale potem się żałuje. "Mistrzowska" reklama.... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.