Skocz do zawartości

[Ubezpieczenie] Co polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku tradycyjnie witam ;), ale przejdźmy do rzeczy chciał bym się dowiedzieć jakie ubezpieczenie byście polecili mi na rok 2014 tak wiem był taki temat,ale został zamknięty przez reklamy i agentów. Co by tu dużo mówić chciał bym ubezpieczenie od kradzieży i ew. wypadku. Jeżdżę MTB więc głownie to las i drogi szutrowe a tam jest wiele osób na crossie czy quadzie którzy jadą "na pałę".  Jaką firmę polecacie? Czy poprostu udać się do najbliższej agencji ubezpieczeniowej i zobaczyć co tam mają do zaproponowania?

• Mod Team

Roweru bezpośrednio od kradzieży nie ubezpieczysz. Jest ona wyłączona z OWU i żaden Ubezpieczyciel się tego nie podejmie. Jedyna ochrona w przypadku kradzieży, to ta w ramach polisy na dom/mieszkanie. Możliwe jest natomiast ubezpieczenie od roweru od rabunku, ale z takim wyjątkiem, że podczas jazdy dochodzi do rabunku, czyli zaboru mienia przy użyciu lub groźbie natychmiastowego użycia przemocy fizycznej wobec ubezpieczonego albo doprowadzeniu go do stanu nieprzytomności lub bezbronności. A i na to musisz mieć pewnie świadków i interwencję policji. :)

Pozostaje więc OC i NNW. Jeśli się nie ścigasz, to w tym przypadku produkt "Bezpieczny Rowerzysta" oferowane przez PZU pozostaje najbardziej "przyjazny" rowerzystom i ich portfelom.
Poza tym, pamietaj że jeśli to Tobie ktoś zrobi krzywdę (np. jadący na "pałę" quadowiec), to w pierwszej kolejności "uruchamiana" jest jego polisa, a nie Twoja.

też niezupełnie jakis czas temu w pzu wprowadzili ubezpieczenie dla rowerów, w których rower jest ubezpieczony od kradziezy ale tylko w razie napadu z rabunkiem, ale fajna sprawa w tym ubezpieczeniu jest jakby zabezpieczenie przed zniszczeniami roweru, nie pamietam dokładnie szczegułow ale jesli cie to interesuje to dowiedz sie bo ja juz nie pamietam dokładnie

Cześć,

Ja ubezpieczyłem się w PZU ale nie jako "bezpieczny rowerzysta" tylko OC i NW w życiu prywatnym z dodatkową  klauzurą "użytkowania pojazdów mechanicznych nie podlegających ubezp. obowiązkowemu". Działa jak jestem piechurem, rowerzystą i wiele innych(zależy od wykupionej klauzury). Można dodać diety szpitalne itp. Rozsądnie skalkulowane (OC/NW do 50tysia) kosztowało ~65zł/rok. Podobno Allianz też coś ma ale mi się już nie chciało szukać;)

• 3 miesiące temu...

Kwestia ubezpieczeni to zawsze indywidualna sprawa - jeśli chodzi o mnie to mam ubezpieczenie w firmie MySafety - Twój bezpieczny rower, które jest zabezpieczeniem na wypadek: złamania kości,  pobytu w szpitalu w następstwie nieszczęśliwego wypadku, śmierci w następstwie wypadku komunikacyjnego,  utraty roweru w miejscu postojowym albo ogólnodostępnym, a także w lokalu mieszkalnym. Okres ubezpieczenia ustalasz sam. Jeszcze nic złego mi się nie przytrafiło, ale takie ubezpieczenie myślę, że to świetna sprawa. Pozdrawiam

nie sądzę żeby były naliczane jakieś zniżiki. Z tego co czytałem to ubezpieczenie OC+NNW w TU Europa kosztuje coś około 90zl na rok. Suma ubezpieczenia 20 000zł. W PZU raczej podbnie pczy czym tam możesz dodatkowo wykupić CASCO dla roweru, które działa w przypadku rabunku lub wypadku - do 5 000zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...