Kakadu90 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Na początku tradycyjnie witam , ale przejdźmy do rzeczy chciał bym się dowiedzieć jakie ubezpieczenie byście polecili mi na rok 2014 tak wiem był taki temat,ale został zamknięty przez reklamy i agentów. Co by tu dużo mówić chciał bym ubezpieczenie od kradzieży i ew. wypadku. Jeżdżę MTB więc głownie to las i drogi szutrowe a tam jest wiele osób na crossie czy quadzie którzy jadą "na pałę". Jaką firmę polecacie? Czy poprostu udać się do najbliższej agencji ubezpieczeniowej i zobaczyć co tam mają do zaproponowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 19 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Roweru bezpośrednio od kradzieży nie ubezpieczysz. Jest ona wyłączona z OWU i żaden Ubezpieczyciel się tego nie podejmie. Jedyna ochrona w przypadku kradzieży, to ta w ramach polisy na dom/mieszkanie. Możliwe jest natomiast ubezpieczenie od roweru od rabunku, ale z takim wyjątkiem, że podczas jazdy dochodzi do rabunku, czyli zaboru mienia przy użyciu lub groźbie natychmiastowego użycia przemocy fizycznej wobec ubezpieczonego albo doprowadzeniu go do stanu nieprzytomności lub bezbronności. A i na to musisz mieć pewnie świadków i interwencję policji. Pozostaje więc OC i NNW. Jeśli się nie ścigasz, to w tym przypadku produkt "Bezpieczny Rowerzysta" oferowane przez PZU pozostaje najbardziej "przyjazny" rowerzystom i ich portfelom.Poza tym, pamietaj że jeśli to Tobie ktoś zrobi krzywdę (np. jadący na "pałę" quadowiec), to w pierwszej kolejności "uruchamiana" jest jego polisa, a nie Twoja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasman199 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 też niezupełnie jakis czas temu w pzu wprowadzili ubezpieczenie dla rowerów, w których rower jest ubezpieczony od kradziezy ale tylko w razie napadu z rabunkiem, ale fajna sprawa w tym ubezpieczeniu jest jakby zabezpieczenie przed zniszczeniami roweru, nie pamietam dokładnie szczegułow ale jesli cie to interesuje to dowiedz sie bo ja juz nie pamietam dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToR Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Cześć, Ja ubezpieczyłem się w PZU ale nie jako "bezpieczny rowerzysta" tylko OC i NW w życiu prywatnym z dodatkową klauzurą "użytkowania pojazdów mechanicznych nie podlegających ubezp. obowiązkowemu". Działa jak jestem piechurem, rowerzystą i wiele innych(zależy od wykupionej klauzury). Można dodać diety szpitalne itp. Rozsądnie skalkulowane (OC/NW do 50tysia) kosztowało ~65zł/rok. Podobno Allianz też coś ma ale mi się już nie chciało szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom6 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 A co w przypadku, gdy ktoś startuje w zawodach i chciałby ubezpieczyć nie tylko siebie, ale i sprzęt? Coś na zasadzie AC na rower. Szukałem, ale nie znalazłem nic na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakac93 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 (pomijam rowery... pozwalające jechać ponad 25km/h) Nawet na wigry 3 można jechać szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakadu90 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Dzięki wszystkim za porady i wyjaśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoomek Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 W sumie, gdyby zebrała się odpowiednio duża grupa zainteresowanych na forum, to może udałoby się u któregoś z ubezpieczycieli wynegocjować korzystne warunki ubezpieczenia grupowego. Może ktoś z forum jest agentem i mógłby stworzyć ofertę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filippo1 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Kwestia ubezpieczeni to zawsze indywidualna sprawa - jeśli chodzi o mnie to mam ubezpieczenie w firmie MySafety - Twój bezpieczny rower, które jest zabezpieczeniem na wypadek: złamania kości, pobytu w szpitalu w następstwie nieszczęśliwego wypadku, śmierci w następstwie wypadku komunikacyjnego, utraty roweru w miejscu postojowym albo ogólnodostępnym, a także w lokalu mieszkalnym. Okres ubezpieczenia ustalasz sam. Jeszcze nic złego mi się nie przytrafiło, ale takie ubezpieczenie myślę, że to świetna sprawa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 W Twoim ubezpieczeniu brakuje podstawowej rzeczy, która być powinna - OC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolzaw96 Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 A Ja mam takie pytanko Czy za "takie coś" jak w PZU (65 zł) będą normalnie naliczane zniżki? za każdy bezwypadkowy rok ileś procent itd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 nie sądzę żeby były naliczane jakieś zniżiki. Z tego co czytałem to ubezpieczenie OC+NNW w TU Europa kosztuje coś około 90zl na rok. Suma ubezpieczenia 20 000zł. W PZU raczej podbnie pczy czym tam możesz dodatkowo wykupić CASCO dla roweru, które działa w przypadku rabunku lub wypadku - do 5 000zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.