Skocz do zawartości
  • 0

Szukam prostego MTB dla 11-latka

Gość Witek

Pytanie

Napisano

Szukam roweru dla mojego syna. Chce koniecznie MTB, bo takie mu się podobają. Syn ma 11 lat, waży 50 kg, jeździ mało (50 może 70 km MIESIĘCZNIE), głównie po ścieżkach rowerowych, troszkę po łagodnym terenie, lesie. Nie potrzebuje więc wyszukanego sprzętu, jak mniemam. Na pewno jednak chce przednie amortyzatory, a tylny byłby mile widziany. Najtańsze "rowery" tego typu można kupić nawet za 400 zł. Co ciekawe, robi to Arkus, na którego rowerze mój syn przejeździł ostatnie 4 lata i NIC ZŁEGO się z rowerem nie działo (model FUN, bez amortyzacji). Najtańszego nie chcę kupować, ale ze względu na to ile i po czym mój syn będzie jeździł, nie sądzę, że wydawanie powyżej 1500 zł na rower z dwoma amortyzatorami ma sens. Syn po prostu prędzej wyrośnie z roweru niż zdąży go zużyć.

Aha, ważne, nie chcę zbyt ciężkiego roweru. Chciałbym coś w okolicach 14-16 kg. Da się coś takiego znaleźć do 1500 zł? Z nóżką i błotnikami licząc.

Dzięki z góry za sugestie.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mtb z nóżką błotnikami,ścieżki rowerowe 50km....

1.lepiej kupić sztywny,ew tylko przedni amotyzator(po co komu na 50km miesiecznie amortyzator) na 2km odcinku dziennie ręce mu nie odpadną

2-Tylny amortyzator działa i wogóle można go tak nazwać w rowerach przynajmiej po 5-6 tysięcy.

3.Przedni w rowerach do nawet 3 000 to szajs.

4.Lepiej kupić uzywany w dobrym stanie-mniejszy wydatek,lepszy osprzet.

5.Proszę zastanowić się nad rowerami typu cross.

Napisano

Tylko, ze jak sie dziecku w tym wieku rower nie spodoba to nie bedzie jezdzil wogole. Takze jesli koniecznie ma byc mtb to niech taki bedzie. Przy tych przebiegach niewiele straci na uzytecznosci a przynajmniej bedzie uzywany przez dzieciaka. A o to chodzi. Niezaleznie jak dobrze bedzie dobrany rower do stylu jazdy to za chwie bedzie za maly i trzeba bedzie myslec o kolejnym. Moim zdaniem na dopasowanie roweru do stylu jazdy przyjdzie czas. A przynajmniej bedzie mial doswiadczenie, ze "full" malo sie sprawdza na sciezkach rowerowych (albo nawet tego nie zauwazy). ;)

Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Ten pseudo full to po prostu cała energia wkładana w pedałowanie i rozruszanie roweru,zamiast do przodu idzie w górę i w dół,więc zamiast się rozpędzać zaczyna się bujać.

Ale co tu dyskutować.Niech kowalski kupi za 500zl rower na osprzecie shimano aluminiowych kołach i ramie oraz 2 amortyzatorami.

koła-0 sztywności

rama-kupa złomu

osprzęt-do śmieci

amortyzatory-chyba pseudo uginacze.

Ja proponuję ze swojej strony kupić rower tylko z przednim amorkiem,osprzęt minimum altus/acera-zeby jakos to działało amortyzator xcm przynajmiej.....

I jeżeli już hamulce tarczowe to tylko hydrauliczne,tarczowe na linke to jeden wielki bezsens

Napisano

W pseudo fullach nie ma strat energii, gdyż zawieszenie prawie zawsze ma źle dobraną (za twardą) sprężynę i nie ugina się. 

Kupując markowy rower nie ryzykujesz że będzie ważył więcej niż podany limit, powiedziałbym że nawet bliżej 14 niż 16. Ramy w nawet budżetowych są wykonane z aluminium i nie są ciężkie. Bardzo często kowadłami w takich rowerach są tanie i ciężkie opony - tu poszukałbym oszczędności wagowych, które mogą być znaczące (np ja wymieniając seryjne w rowerze żony oskubałem go o prawie kilogram). 

Tanie rowery miewają też często stalowe kierownice - to też można zmienić niewielkim nakładem, podobnie jak sztycę.

Napisano

Dzięki wszystkim za sugestie. Będę się jeszcze zastanawiał. Na razie mam pytanie o jakiś ranking przerzutek. Nie mam o tym bladego pojęcia. Sam mam rowet, który ma UWAGA 20 lat i tam są jakieś przerzutki Shimano, ale bez żadnego "klikania" - po prostu mam JEDNĄ wajchę, którą przekręcam stopniowo, aż mi łańcuch przeskoczy z zębatki na zębatkę. Żona w 5-letnim mam Shimano Alivio, takie klikające, ale nie wszystkie biegi zawsze dobrze wchodzą. Ja wolę moje rozwiązanie, bo jak coś się poluzuje, to po prostu o kilka stopni dalej przekręcam manetkę i po kłopocie. U żony trzeba to gdzieś śrubokrętem regulować - upierdliwe.

No ale pewnie takich beznadziejnych jak moja przerzutek już się nie robi. Byłbym więc wdzięczny o jakieś uszeregowanie ich pod względem jakości/bezobsługowości. Takie mi się rzuciły w oczy:

Acera

Alivio

Altus

Deore

Deore XT

SLX

Tourney

XTR

Sram

Napisano

llancer Dobrze gada! :)

1.lepiej kupić sztywny,ew tylko przedni amotyzator(po co komu na 50km miesiecznie amortyzator) na 2km odcinku dziennie ręce mu nie odpadną 2-Tylny amortyzator działa i wogóle można go tak nazwać w rowerach przynajmiej po 5-6 tysięcy. 3.Przedni w rowerach do nawet 3 000 to szajs. 4.Lepiej kupić uzywany w dobrym stanie-mniejszy wydatek,lepszy osprzet. 5.Proszę zastanowić się nad rowerami typu cross.
Dokładnie tak.
Napisano

A mój młodszy (za zaoszczędzone pieniądze) zakupił Authorka Phantoma,na kółkach 24 cale,amortyzator RST Capa działa bardzo fajnie i wykorzystuje te 6 cm skoku,wbrew opiniom że taki to wcale nie działa.Hydrauliczne hample Tektro Draco oraz reszta osprzętu w postaci Shimano i SR Suntour daję radę a przede wszystkim frajdę młodemu człowiekowi.I wcale to nie jest tak że nie wart kupowac droższego sprzetu bo i tak wyrośnie...poprzedni Felt na 20 poszedł za 6 stów i też były pytania po co taki drogi??

A mój młodszy (za zaoszczędzone pieniądze) zakupił Authorka Phantoma,na kółkach 24 cale,amortyzator RST Capa działa bardzo fajnie i wykorzystuje te 6 cm skoku,wbrew opiniom że taki to wcale nie działa.Hydrauliczne hample Tektro Draco oraz reszta osprzętu w postaci Shimano i SR Suntour daję radę a przede wszystkim frajdę młodemu człowiekowi.I wcale to nie jest tak że nie wart kupowac droższego sprzetu bo i tak wyrośnie...poprzedni Felt na 20 poszedł za 6 stów i też były pytania po co taki drogi??

Napisano

Ja proponuje złożyć samemu z części używanych hard tail. Amortyzator przedni powietrzny, żeby mógł go dopasować pod siebie. Sprzęt nie musi być wysokiej klasy bo robiąc 50-70km miesięcznie nie jest w stanie go zajechać. Jak się chłopak "zajara"  jazdą na rowerze to wtedy można inwestować w coś droższego

Napisano

Noo ten suntour M3010AL raczej nie będzie się wcale uginał pod 11- latkiem, ja ważąć 90kg musiałem nieźle skoczyc na M2025 żeby się ugiął, a pewnie konstrukcja taka sama. Nie polecam

Napisano

A ten drugi amortyzator SR Suntour SFI I XCT V3 100mm ma jaką regulację czy coś? Syn waży około 50 kg. Poczuje w ogóle amortyzację? Skok niby dość długi...

Napisano

ludzie,nie ma co się oszukiwać,niech chłopakowi kupi jakiegośkandsa maestro czy jakieś inne lazaro coś tam.... Podobno tanie,i miały w miare osprzet...

Pewnie, 11-latek na 28" i ramie 17" bo mniejszej nie ma. Co tam, będzie na zapas...  :bye2:  Wątpię, żeby dziecko w tym wieku miało 170 cm.  :teehee:

Ten Hexagon o ile będzie jakaś mała rama dobra na dzieciaka to jest ok, przy takich małych przebiegach w zupełności wystarczy.

Co do zawieszenia niższej klasy : pre-load ustawić na minimum i nawet sprężyna będzie działać po 50 kg, ale to trzeba sprawdzić gdziekolwiek żeby wiedzieć, a nie pieprzyć 3po3, bo raz jakiś hejter tak napisał.  :whistling:

Napisano

"Co do zawieszenia niższej klasy : pre-load ustawić na minimum i nawet sprężyna będzie działać po 50 kg, ale to trzeba sprawdzić gdziekolwiek żeby wiedzieć, a nie pieprzyć 3po3, bo raz jakiś hejter tak napisał.   :whistling:"   człowieku ty pieprzysz, (mam suntour 2025m z 63mm skoku) ten m3025 to zapewne ta sama konstrukcja i nie posiada takiego czegoś jak preload. I nie będzie dobrze chodził pod chłopakiem, który waży 50kg, bo nie chodził praktycznie wcale pod 90kg osobnikiem

Napisano

Dzięki wszystkim. Ostatecznie zdecydowałem się kupić Kellys Viper 10, model z 2013 roku. Szału nie ma, ale kosztował (wraz z wysyłką) 995 zł. Dziś w tym samym sklepie ten sam model kosztuje już 1070 zł. W normalnym sklepie cena wynosiła około 1200 zł, a za model z 2014 roku (różni się chyba tylko widelcem) chcieli 1300. Sądzę więc, że to nie był taki zły interes.

Amortyzator SR Suntour M3020-A, 63mm daje radę. Ładnie, płynnie się ugina, nie musiałem nawet regulować. Przerzutki TY10 i Altus M280 trochę ciężko chodzą, zdaniem mojego 11-latka, ale mnie żadnych problemów nie sprawiały. Rower jest na styk (17,5 cala) więc jak chłopak podrośnie, to i siły w palcach nabierze i przestanie mu to przeszkadzać. Zresztą pewnie linki się lepiej ułożą. Liczę, że ze 3 sezony mu rower posłuży.

Aha, założyłem mu amortyzowaną sztycę z poprzedniego roweru (jednym z drobnych powodów kupna tego modelu była właśnie średnica sztycy - choć to głupio dopasowywać rower do sztycy :) ) i chłopak ma resorowanie na tył, które tak chciał.

I na koniec ciekawostka z karty gwarancyjnej firmy Kellys:

GWARANCJA TRACI SWOJĄ WAŻNOŚĆ W PRZYPADKU:

- ...

- ...

- ...

- wydania przez sprzedawcę i dobioru przez kupującego roweru nieprzygotowanego do natychmiastowej jazdy

Wynika z tego, że sprzedaż wysyłkowa jest równoznaczna z utratą gwarancji na rower.... Nie wiem czy to legalne. W razie czego będę domagał się naprawy nie od producenta, ale od sprzedawcy. Ale, sądząc po zawrotnych rocznych odległościach pokonywanych przez mojego syna, rzędu 200 km, chyba nic z rowerem stać się nie powinno.

Gość kate
Napisano

witam

pomozcie wybrac mi rower dla chlopca na komunie, budzet max 800zl. wiem ze nie moge oczekiwac zbyt duzo, ale cos przyzwoitego moge za te pieniadze kupic???? ie mam zielonego pojecia co wybrac, czym sie kierowa, prosze pomozcie, znalazlam pare rowerow na allegro, marki merida albo romet albo author.. kola mają byc 26-cio calowe, kolor ulubiony zielony. Rama nie mam pojecia.. ogladalam kilka rowerow w markecie, ale chyba to nie bedzie dobry wybor.

http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=s0-spt-0423&buyNew=1&department=wszystkie+dzia%C5%82y&limit=180&order=p&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&string=rower+author

http://allegro.pl/merida-drakar-speed-5-v-wysylka-gratis-i4172511699.html

http://allegro.pl/rowery-mtb-gorskie-16483?order=p&string=rower+26&bmatch=s0-spt-0423&buyNew=1&offerTypeBuyNow=1

podpowiedzcie cos 

dzieki z gory..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...