Bmbl80 Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 Witajcie. Szukam roweru, bo chce schudnąć. Mam ok 184 cm wzrostu oraz 115 kg wagi. Kolega dał mi swój rower po czym kazał mi z niego jak najszybciej zejść, bo z tylnego kołą robiła się ósemka, zatem muszę szukać coś innego. Przyznaje uczciwie, że chciałbym wydać max 1000-1500 PLN za używkę. Czy możecie powiedzieć co szukać tzn. korby, piasty i przerzutki, aby rower dał radę i się nie rozpadł? Z tego co czytałem to powinienem szukać co najmniej DEORE XT / SRAM X7 i korby na łożyskach maszynowych (jak takie rozpoznać?) Oczywiście jak ma ktoś coś ciekawego z Warszawy i okolic to chętnie kupię P.S. Jeżeli temat w złym dziale to prosze o przesunięcie.
severian Napisano 19 Kwietnia 2014 Napisano 19 Kwietnia 2014 Od samego roweru nie schudniesz.Nawet od jeżdżenia na nim po 50 km dziennie nie schudniesz.Musisz zacząć od zmiany swoich nawyków żywieniowych czyli od diety.A to jest naprawdę trudne.Z takim budżetem zapomnij o XT i tym podobnych wynalazkach...
wojciecho Napisano 19 Kwietnia 2014 Napisano 19 Kwietnia 2014 Za ta kwotę zapomnij o dobrym,wytrzymałym rowerku...
Baltazaros Napisano 19 Kwietnia 2014 Napisano 19 Kwietnia 2014 XT rozpoznać łatwo po napisach na komponentach. Tylko za tą kwotę to możesz liczyć co najwyżej na jakiegoś altusa. I nie ma opcji aby taki rower był wytrzymały no chyba ze jakaś mega okazja sie trafi.
Burak Napisano 19 Kwietnia 2014 Napisano 19 Kwietnia 2014 Chyba trochę źle zacząłeś. Niepotrzebne Ci przerzutki Deore XT, ani SRAM X7. Te elementy mają znikomy wpływ na trwałość roweru. Potrzebny jest Ci rower na solidnej ramie, z mocnymi kołami, piastami i dobrym suportem. To są akurat elementy, które często nie są specjalnie wyszczególnione w specyfikacji. Nie podałeś jak chciałbyś używać roweru, sportowo, rekreacyjnie czy dojeżdżać do pracy, więc trudno coś zaproponować. Zacznij może od przeszukania serwisów aukcyjnych, na początek szukaj rowerów trekingowych od znanych marek (dla przykladu Gazelle, Batavus, Koga, Sparta, Hercules...) Najlepiej w swojej okolicy tak byś mógł się do roweru przymierzyć i wypróbować. Jak znajdziesz coś co cię zainteresuje to daj znać na forum.
Bmbl80 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Napisano 20 Kwietnia 2014 Dieta już jest. Dzieki niej schudłem już 20 kg, ale się waga zatrzymała, więc potrzebuję ruchu. Rower na przejażdzki w weekendy głownie po ścieżkach rowerowych, czasem do lasu. Może teraz cos łatwiej będzie do znalezienia? Znalazłes coś takiego: http://olx.pl/oferta/rower-mtb-cube-ltd-pro-CID767-ID4vTjH.html#495156cd52
mklos1 Napisano 21 Kwietnia 2014 Napisano 21 Kwietnia 2014 Parcie na XT nie ma sensu. Nie spowoduje, że wiecej schudniesz, tylko, że więcej wydasz. Jeżeli zaczynasz przygodę z rowerami, to na rozgrzewkę weź trekingowy. Wygodniej bedziesz mógł pokonywać długie dystanse, a dopiero potem można zacząć myślec o czymś sportowym. Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka
ernesto Napisano 21 Kwietnia 2014 Napisano 21 Kwietnia 2014 Kumpel ma kandsa maestro męczył go z 118 kg na początku teraz ma 97i rower ma sie bardzo dobrze .
Bmbl80 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Napisano 21 Kwietnia 2014 W taki razie jakie korby, piasty i obręcze kół wybrać? Jakie modele szukać?
jur Napisano 21 Kwietnia 2014 Napisano 21 Kwietnia 2014 Ja w Twoim budżecie szukał Kandsa/lazaro, trekkinga na 28 calowych kołach. Nowy rower z gwarancja bardzo chwalony na forum. Naprawde podobnych tematów było mnóstwo http://allegro.pl/kands-maestro-kola-28-alu-cross-100-alivio-i4132419849.html
Bmbl80 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Napisano 21 Kwietnia 2014 Dziękuję. w takim razie taki zakupię. Podpowiedzcie mi tylko czy takim ułożeniu przerzutek przednich da radę zamontowac fotelik HAMAX Siesta A jeszcze jedno pytanie. A co powiecie o Lazaro Evolution? To jeszcze zapytam o taki: http://allegro.pl/kands-energy-1300-dysk-alivio-26-alu-gratis-i4138838322.html Jakoś cienkie opony w Maestro do mnie nie przemawiają
ernesto Napisano 21 Kwietnia 2014 Napisano 21 Kwietnia 2014 W maestro wchodza opony 29calowe bez problemu. Kumpel zamontował 29x2.1 bo smiga duzo po lasach .
jur Napisano 21 Kwietnia 2014 Napisano 21 Kwietnia 2014 Tak te grubsze opony to moze byc dobre posuniecie. Szczególnie jak bedziesz chcial jechac po troche bardziej wymagajacym terenie. Wezsze opony sa straszne nawet na minimalne piachy strasznie myszkuja i sie irytujaco zapadają. Nawet przy mojej niskiej wadze Na wiekszym balonie będzie tez wiekszy komfort. Ten kands co przesłałes to bedzie fajna opcja do 1500. Dostaniesz jeszcze błotniki w gratisie. Niestety te darmowe czesto srednio pasuja do roweru przynajmniej takie moja dziewczyna dostala do Lazaro trzeba bylo kombinowac dodatkowa srubke bo z zestawu byla za krótka ale jak to sie mówi darowanemu koniowi w zeby sie nie patrzy
Bmbl80 Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Napisano 24 Kwietnia 2014 A jednak Maestro 2014, bo przejechałem się na kolegi 1300 2013 i nie urzekł mnie, a w 2014 nie ma czarno-czerwonego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.