Skocz do zawartości

[rower] Złożenie crossa z posiadanym osprzętem MTB

erde

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć,

to mój pierwszy post, więc witam wszystkich :)

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem jakiegoś crossa na kołach 28 cali, ale naszła mnie myśl, że może sensowniej będzie coś samemu złożyć i przełożyć osprzęt z górskiego. W tej chwili jeżdzę na kilkuletnim ktmie ultra sport (tarcze i korba deore, przerzutki sram 9) i zastanawiam się, czy by nie kupić nowej ramy, obręczy, sztywnego widelca, a resztę przełożyć z mtb.

Co myślicie? To ma sens? Czy w 1000pln uda mi się zamknąć z zakupami? Mam 184cm i 79kg, jazda to 90% asfalt/chodnik, 10% jakieś ścieżki.

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Jakieś propozycje ramy? obręczy? widelca?

2. Czy piasty mogą zostać z mtb? Oczywiście nie planuję sam zaplatać kół, a oddać do serwisu.

3. Czy kierownica i stery mogą być przełożone z mtb?

4. Zakładam, że kasety, korba, suport zostają moje. Zgadza się? Z drobnych rzeczy zakładam jeszcze kupno łańcucha, linek, opon, dętek.

5. O czym zapomniałem? Co jeszcze trzeba będzie kupić?

Jestem rowerowym noobem, więc proszę o wyrozumiałość i z góry dzięki za pomoc :)

Napisano

Możesz zostawić wszystkie części, które będą kompatybilne z nową ramą i rozmiarem kół. Poza oczywistymi rzeczami gryźć mogą się: suport, sztyca, stery.

1. Accent Shanon/Nordkapp?

2. Rozumiem, że zwykłe QR9/10? Mogą.

3, 4. Kierownica na 100%, suport i stery j.w.

5. Być może nie będzie pasowało Ci stopniowanie korby czy kasety, ale to wyjdzie w praniu. I oczywiście pancerze.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Rama accent Shannon wygląda fajnie i jest tania. Z obręczami też nie będzie problemu. Natomiast nie mogę znaleźć taniego stalowego widelca z mocowaniami pod hamulce tarczowe - znacie coś takiego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...