Skocz do zawartości

[Stery]-stukanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio zabrałem się za konserwację sterów typu a-head, wianki przesmarowałem i zabrałem się za składanie http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=8265 (znalazłem w wyszukiwarce), tak samo złożyłem, dałem podkładki dystansowe, kierownicę i top-cap. Zakręciłem go( top-cap) by mnie było luzu, a następnie wyosiowałem kierownicę i dokręciłem dwiema śrubami. Pojawił się problem stukot, gdy zacisnę przedni hamulec czuć na kierownicy przesuwanie. Konserwację sterów robiłem już drugi raz i top-cap lekko się wyszczerbił na brzegach. Ale żadnego luzu nie było.

Czy gdybym wymienił kapsel na nowy luz by się skasował ? Jak to zrobić ?

Napisano

Nie zgubiłes kulki od łożyska w trakcie czyszczenia? Sprawdź czy po złożeniu wszystkiego jest dystans między capem a rurą. Może dodaj jedną podklade pod kapsel i skrec jeszcze raz. Jak nie to źle coś poskladal.

Napisano

Kulki nie zgubiłem, dystans jest do skręcenia kapsla, podkładki dystansowe też są w dobrej kolejności.

edit: wianek założyłem kulkami do bieżni, ta podkładka stożkowa jest zwężeniem ku wiankowi.

Napisano

Ten stożkowy pierścień jest zwężeniem do wianka, żeby go dociskał. Gdy obróciłem go na odwrót czyli płaską częścią do wianka to tę cienką podkładkę swobodnie można było podnosić(ta co jest zaraz nad wiankiem). Mam dwa wianki jeden ma grubsze kulki, a drugi cieńsze. Czy jest jakaś różnica który będzie na dole, a który na górze ?

Napisano

Już po problemie, winny był top-cap. Jego obwód był wyszczerbiony i wchodził do środka mostka. Byłem w sklepie sprzedawca nawet nie wiedział co to takiego, więc założyłem zwykłą podkładkę pod śrubę. Stukanie ustało jak to-cap dokręciłem mocniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...