Rocky98 Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 Witam, ostatnio zabrałem się za konserwację sterów typu a-head, wianki przesmarowałem i zabrałem się za składanie http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=8265 (znalazłem w wyszukiwarce), tak samo złożyłem, dałem podkładki dystansowe, kierownicę i top-cap. Zakręciłem go( top-cap) by mnie było luzu, a następnie wyosiowałem kierownicę i dokręciłem dwiema śrubami. Pojawił się problem stukot, gdy zacisnę przedni hamulec czuć na kierownicy przesuwanie. Konserwację sterów robiłem już drugi raz i top-cap lekko się wyszczerbił na brzegach. Ale żadnego luzu nie było. Czy gdybym wymienił kapsel na nowy luz by się skasował ? Jak to zrobić ?
Fenthin Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 Coś mi na tym zdjęciu nie gra. Na pewno stożek jest do góry nogami, a i wianek z łożyskami zdaje się być włożony odwrotnie.
madluki Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 Nie zgubiłes kulki od łożyska w trakcie czyszczenia? Sprawdź czy po złożeniu wszystkiego jest dystans między capem a rurą. Może dodaj jedną podklade pod kapsel i skrec jeszcze raz. Jak nie to źle coś poskladal.
Rocky98 Napisano 18 Kwietnia 2014 Autor Napisano 18 Kwietnia 2014 Kulki nie zgubiłem, dystans jest do skręcenia kapsla, podkładki dystansowe też są w dobrej kolejności. edit: wianek założyłem kulkami do bieżni, ta podkładka stożkowa jest zwężeniem ku wiankowi.
kemot1974 Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 stożek do góry nogami, załóż poprawnie, najpierw dokręć śrubę mocującą z gwiazdką , następnie mostek, powinno być ok
Mod Team michuuu Napisano 18 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2014 Jak wyżej. Stożkowy pierścień w tej pozycji nie dociśnie łożysk po dokręceniu.
Rocky98 Napisano 18 Kwietnia 2014 Autor Napisano 18 Kwietnia 2014 Ten stożkowy pierścień jest zwężeniem do wianka, żeby go dociskał. Gdy obróciłem go na odwrót czyli płaską częścią do wianka to tę cienką podkładkę swobodnie można było podnosić(ta co jest zaraz nad wiankiem). Mam dwa wianki jeden ma grubsze kulki, a drugi cieńsze. Czy jest jakaś różnica który będzie na dole, a który na górze ?
Fenthin Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 Skoro jeden ma takie, a drugi inne, oczywiście.
Rocky98 Napisano 18 Kwietnia 2014 Autor Napisano 18 Kwietnia 2014 Zamieniłem miejscami, ale problem nie ustał.
Rocky98 Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Napisano 19 Kwietnia 2014 Już po problemie, winny był top-cap. Jego obwód był wyszczerbiony i wchodził do środka mostka. Byłem w sklepie sprzedawca nawet nie wiedział co to takiego, więc założyłem zwykłą podkładkę pod śrubę. Stukanie ustało jak to-cap dokręciłem mocniej.
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2014 Ja byłeś u łuka to sie nie dziwie on nigdy nic nie wie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.