Skocz do zawartości

[Rower]Superfly 9.6/Lapierre Pro Race 529

MMkec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów, bikerów.

Jako że jestem tutaj nowym użytkownikiem, zwracam się z prośbą i poradami odnośnie mojego tematu.

Mój fundusz na nowy rower to maksymalnie 9000 zł.

Jako że to pieniądze zapożyczone z banku na tak zwane lata xD... To chciałbym tą gotówkę wydać z głową i z zadowoleniem.

Temat jest następujący , wypatrzyłem sobie dwa rowery nad którymi się zastanawiam, i teraz prośba do was o ewentualne komentarze do tych rowerów. Może ktoś już użytkuje te rowery , tej marki . Co do stylu mojej jazdy to zróżnicowany styl mam. Górskie tereny, podjazdy, zjazdy, szutry, polanki, długie dystanse po 140km+/- dziennie.

Lapierre Pro Race 529

http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/lapierre/37685/pro_race_529

Trek Superfly 9.6

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_9_6/

Chciałbym się dowiedzieć który rower kupić, obydwie marki są dość solidne z tego co wyczytałem po różnych forach i testach w internecie.

Pomóżcie mi wybrać. Proszę o podanie dlaczego ten ; czym przewyższa , czy warto ;

Napisano

Co wnosi ten artykuł do tematu??? bo nie bardzo rozumiem, oprócz tego by dobrać odpowiedni rozmiar roweru do swoich potrzeb i wzrostu??.

A jeszcze by przeczytać cały ten artykuł muszę chyba zakupić ".BB"

Chodziło mi bardziej o użytkowników tych marek" " , by wypowiedzieli się i posiadacze Treka i Lappiera. A nie o reklamę prenumeraty BB ;) 

PS: Dziękuje za artykuł , zakupię i poczytam bo na pewno dużo ciekawych artykułów można przeczytać. 

Jeśli twierdzisz że rama lapierra jest mało sztywna może jakiś dowód na to?., ;)

Ważę zaledwie 75 kg, więc raczej waga nie będzie aż tak katować ramy, ;) i to przy moim 192 cm xD

Napisano

Imo wydać z głową oznacza przede wszystkim dosiąść i przymierzyć.

Jeżeli nie masz takiej możliwości, "z głową" powinno oznaczać wybór roweru od takiego producenta, który nie robi problemu z ewentualnym zwrotem.

Na tym poziomie ceny wszystkie aluminiowe HT są wyższą półką, wszystkie są dobrze wyposażone i wszystkie będą się nadawać do tego o czym piszesz.

Zatem wybór sprowadza się głównie do kwestii wizualnych i osprzętu - no bo skoro prowadzenia nie masz jak sprawdzić, to nie da się na jego podstawie podjąć decyzji. Ale bez obaw, wszystkie będą jeździć bez zarzutu ;)

Pomyśl nad tym. Już carbon, niezły osprzęt, a do tego firma, dla której zwrot to nie jest problem, tylko zwyczajna rzecz.

http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3282

A z wymienionych przez ciebie sugerowałbym Treka, dłuższa rama i spokojniejsze prowadzenie to lepszy wybór na długie wyprawy.

Napisano

Co do tych podanych dwóch opcji to mam możliwość przymiarki w Krakowie , więc nie ma raczej żadnego problemu. Na przymiarkę Lappiera umówiłem się z gościem w Krakowie zaraz po świętach, a Treka to nawet w Rowmixie też w Krakowie.

Canyon odpada poza moim budżetem, do tego doliczyć przesyłkę , nie wykombinuję dodatkowych 700-800 zł w okresie Świątecznym, tym bardziej że z tych dwóch rowerów może uda mi się wytargować jakiś rabat choćby na 100-200 zł.

Chyba że kupić coś tańszego, zakatować ile się da a pózniej wymienić osprzęt. 

Napisano

No masz rację, w tym przedziale cenowym jest duże pole do popisu, lecz inne marki to może być ryzyko tak jak tutaj kolega wyżej podał Canyona. Raczej możliwości na przymiarkę w rejonie zamieszkania czy do 200 km nie będzie . Jeszcze zastanawiałem się nad Specem, bądz Scott.

Na korzyść Treka przemawia Gwarancja na starcie, lecz Lapierre też jest dość ciekawą propozycją, najbardziej chodzi mi o Ramy w tych rowerach, pal licho tam z osprzętem, na rynku jest tego tyle i takie są możliwości że w razie czego można kupić nowe.

@Rulez ty pisałeś wyżej o Lapierre że ramy tego producenta są mało sztywne bocznie, co mam przez to rozumieć?. Rozwiń to najlepiej jakimś testem, artykułem który to potwierdzi.

Tak przypadkiem wpadłem na te dwa filmiki, niesamowite jest to że rama karbonowa potrafi wytrzymać takie działania sadystyczne , "testowe" jakie są przedstawione na poniższych filmikach ^^.

Napisano

Te filmiki mają długą srebrną brodę i nie są uniwersalne, bo każdy producent stosuje swoje metody budowy ram.  Co nie zmienia faktu, że carbon to bardzo wytrzymały materiał, który spokojnie wystarczy do opisanych zastosowań.

No chyba, że ważysz 150 kg - ale wówczas obawiałbym się także o alu ;)

Jeżeli masz możliwość objechania to sprawa jest w zasadzie załatwiona.  I Trek i Lapierre to dobre rowery, pozostaje wybrać to co bardziej pasuje.

A propos sztywności bocznej - moim zdaniem powinna decydować o wyborze tylko wówczas, gdyby była naprawdę słaba, bo to rzutowałoby na prowadzenie w sposób dostrzegalny nawet dla laika. Ale nie przypuszczam żeby tak było, a poza tym łatwo to zweryfikować objeżdżając rower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...