freestyle01 Napisano 17 Kwietnia 2014 Napisano 17 Kwietnia 2014 Witajcie, znalazłem w domu stary bezprzewodowy licznik, który jak się okazało jeszcze działa (po wymianie baterii i zamontowaniu) model to: TCM 215505. Nie mogę zidentyfikować wszystkich funkcji licznika. Prosiłbym o pomoc w rozpoznaniu i objaśnienie poszczególnych funkcji. Jest to tak stary model, że w internecie trudno cokolwiek znaleźć na jego temat.Poniżej przedstawiam zdjęcia każdego z ekranów licznika wraz z objaśnieniem funkcji, które udało mi się zidentyfikować - proszę o poprawienie mnie jeśli coś pomyliłem: 1. MXS - prędkość maksymalna jaką kiedykolwiek udało się osiągnąć, kasowana przyciskiem AC z tyłu licznika lub poprzez wyjęcie baterii, czy można skasować w inny sposób?CLK- godzina 2. SPD - aktualna prędkośćATM - nie wiem, proszę o wyjaśnienie co to za funkcja, jak się ją obsługuje i czemu ma służyć3. SPD - jak wyżejDST - dystans dzienny kasowany przyciskiem AC z tyłu licznika lub poprzez wyjęcie baterii, czy można skasować w inny sposób?4. AVS - prędkość średnia, ktoś wyjaśni dokładnie czemu to służy i na podstawie jakich prędkości z jakiego przedziału czasu jest wyznaczana ta prędkość średnia? Kasowana tak jak dst?ODO - dystans całkowity - łączna ilość kilometrów jakie zostały zrobione od ostatniego resetu licznika (przycisk AC lub wyjęcie baterii) 5. ODO - ta opcja pojawia się po przytrzymaniu prawego przycisku będąc przy opcji ODO w menu - wydaje mi się, że to tutaj podaje się obwód koła w [mm], mam racje? Nie na pierwszej pozycji nie da się wybrać więcej wartości niż 2.6.Kolejne ODO - pojawia się zaraz po przejściu dalej z ekranu nr 5. Czyli po ustawieniu domniemanego obwodu kół. Nie wiem do czego ta funkcja i czemu ma służyć.Dodatkowo:-po przytrzymaniu prawego przycisku będąc w menu na clk można ustawić godzinę - to akurat normalne-po przytrzymaniu lewego przycisku na danej pozycji w menu zaczyna ona migać po czym przestaje po ponownym naciśnięciu lewego - czemu to służy? Prawym przyciskiem przechodzimy dalej miedzy pozycjami w menu.- po przyrzynaniu obu przycisków pojawia się podświetlenie ekranu na zielono na 3 sekundy Ogólnie warty jest coś ten licznik? Z tego co się orientuje to teraz najprostszy przewodowy model Sigmy kosztuje 50zł.
kamil99 Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 · Ukryte przez Maniak, 18 Kwietnia 2014 - spam Ukryte przez Maniak, 18 Kwietnia 2014 - spam Tragiczny wypadek na rowerze : http://xurl.pl/58C3 <-- wydarzenia z teraz "(
BikoBiko Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 ATM - nie wiem, proszę o wyjaśnienie co to za funkcja, jak się ją obsługuje i czemu ma służyć To prawdopodobnie licznik sumaryczny czasu - All Time. AVS - prędkość średnia, ktoś wyjaśni dokładnie czemu to służy i na podstawie jakich prędkości z jakiego przedziału czasu jest wyznaczana ta prędkość średnia? Kasowana tak jak dst? Prędkość średnia z 1 przejazdu wyliczana na podstawie dystansu i czasu. ODO - ta opcja pojawia się po przytrzymaniu prawego przycisku będąc przy opcji ODO w menu - wydaje mi się, że to tutaj podaje się obwód koła w [mm], mam racje? Nie na pierwszej pozycji nie da się wybrać więcej wartości niż 2. Tak tutaj obwód koła w mmm. Kolejne ODO - pojawia się zaraz po przejściu dalej z ekranu nr 5. Czyli po ustawieniu domniemanego obwodu kół. Nie wiem do czego ta funkcja i czemu ma służyć. Odometr czyli licznik całkowitego sumarycznego dystansu nie kasowany tak jak licznik pojedynczej wyprawy/jazdy.
freestyle01 Napisano 18 Kwietnia 2014 Autor Napisano 18 Kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedź z tym ATM jest tak jak mówisz., teraz nie wiem jak mogę kasować poszczególne funkcje. Np. jak skasować dystans dzienny, prędkość max, prędkość średnia nie kasując dystansu całkowitego i odwrotnie. Mam jeszcze jeden problem licznik ma duże opóźnienie - przykładowo jeśli jadę i się zatrzymam nagle to prędkość równa zero pojawia się dopiero po 3 sekundach. Ktoś wie jak temu zaradzić? Pamiętam jeszcze jak kiedyś go używałem (z 6 lat temu) jeszcze na starym rowerze. to nie było takiego opóźnienia.
Piter233 Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 W moim liczniku za 16 zł jest tak że kasujesz wszystko oprócz ogólnego dystansu, trzeba przytrzymać przycisk (bodajże lewy). Co do opóźnienia to wątpię żebyś cokolwiek na to poradził.
freestyle01 Napisano 18 Kwietnia 2014 Autor Napisano 18 Kwietnia 2014 Hmm mam jeszcze taki problem - nie mogę skasować DST i ATM - skoro ODO to dystans całkowity zatem DST jako przebieg dzienny powinien być kasowalny, niestety da się to zrobić tylko przyciskiem z tyłu AC, ale wtedy kasuje się wszystko łącznie z godziną i przebiegiem całkowitym. Ktoś ma jakiś pomysł? Inną dziwną sprawą jest, że po przytrzymaniu lewego przycisku dana opcja zaczyna migać i nic więcej nie można zrobić oprócz przełączania na dalsze pozycje w menu? Czemu miałoby to służyć? Ehh dziwny ten licznik
freestyle01 Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Napisano 29 Kwietnia 2014 Ktoś ma jakiś pomysł mogę skasować DST i ATM?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.