Skocz do zawartości

[korba] Wymiana zębatek w zredukowanym 3x9 > 2x9

ishi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakiś czas temu zredukowałem swój napęd 9rz. z klasycznego 44x32x22 na 32x22. Korba to mix LX/SLX.

Z tyłu siedzi równie klasyczna kaseta 11-32.

abf58652ef4760174c98b3f9b603d7d1.jpg

Trochę pojeździłem na takim zestawieniu w terenie i w 80% zakresu jestem zadowolnięty, ale trochę brakuje max. przełożenia na 32T.

Miło byłoby, gdybym mógł dokręcać na szybkich zjazdach. Z kolei koronka 22T, w minimalnym przełożeniu jest chyba trochę za miękka (praktycznie stoi się w miejscu).

Pomyślałem, że idealnie chyba sprawdziłby się zestaw 24/34 na korbie.

Szukałem takich koronek pod napęd 9rz. i takich nie znalazłem :(

Występują tylko takie pod napęd 10rz. albo pod napęd typu single.

Czy  ktoś się orientuje, czy da się je zastosować w moim zestawie???

• Mod Team
Napisano

Tak zjadą ci twój nowiutki łańcuch, bo tam na ząbkach jak pod mikroskopem popatrzysz są małe koła zębate, które sie zgrywają z takimi samymi w łańcuchach 10s i jak sie pomiesza to łańcuch wytrzymuje 2km ... A napędzane sa poległymi duszami wikingów ... i możliwe że jad skorpiona ... :nuke::voodoo:

Napisano

Ej! bez ironi proszę.

Pytałem się bo nie byłem do końca pewien. Producenci jednoznacznie deklarują przeznaczenie koronek: single, 9s, 10s itd. Rozumiem, że to czysty marketing.

Temat do zamknięcia.

Napisano

Witam

Montując swój nowy rower zrobiłem napęd 2x9. Korbę Deore M590 44-32-22 przerobiłem na 36-22. Działa wszystko bardzo ładnie.

Jest duży problem z kupieniem 9 rz zębatek 36T. Ostatecznie zamontowałem zębatkę Alivio. Kaseta 11-32. Przednia przerzutka to SLX 665.

Napisano

Pełen zakres zębatek pod napęd 9s produkuje francuska firma Specialites, lecz niestety są drogie. Ishi, nie wiem w jakim terenie jeździsz ale zestaw 34 i 24 wydaje mi się zbyt słaby. Może lepiej 38/26, 38/28 lub 40/28. Osobiście używam tego ostatniego w terenie raczej nizinnym. Zajrzyj do sklepu cyklomania.pl chociaż dziś akurat strona jest zhackowana!

Napisano

Jest duży problem z kupieniem 9 rz zębatek 36T. Ostatecznie zamontowałem zębatkę Alivio.

A co smierdzi??? NA takowej zebatce kaseta XT łancuchy C9 2 szt i zrobione 7000 km , koszt blatu 36z to 30 . uzywane z nowymi korbami XT 780 i SLX 2x10 675.

Ogolnie blaty do korby nie maja znaczenia czy sa od 8 9 10 rzedow dzialaja jak nalezy .  Wystraczy zamontowac i jezdzic. a nie panikowyc bo gdzies bylo pisane ze kaseta shimana nie zadziala z lancuchem innej marki typowy marketing.

Jezeli zebatki maja byc do roweru z kolami 26er to w zaleznosci od stylu jazdy (kadencja/siła) 38/24...... 40/26.

Napisano

Pełen zakres zębatek pod napęd 9s produkuje francuska firma Specialites, lecz niestety są drogie. Ishi, nie wiem w jakim terenie jeździsz ale zestaw 34 i 24 wydaje mi się zbyt słaby. Może lepiej 38/26, 38/28 lub 40/28. Osobiście używam tego ostatniego w terenie raczej nizinnym. Zajrzyj do sklepu cyklomania.pl chociaż dziś akurat strona jest zhackowana!

90% to czysty teren, single ale i techniczne podjazdy. Nie wiem jak to opisać, ale np. moje stałe trasy wokół w większości pokryły się z ostatnimi maratonami mazovi (chotomow) i polandbike (legionowo). Na 32 przelatuje oba bez zmiany blatów z przodu... no ale tak jak pisałem trochę krótko jest jeżeli chodzi o długie zjazdy.

Póki co zamówiłem młynek 24T firmy BBB, Blacior będę chciał na razie 34T (może Zee). N 36 chyba jeszcze nie mam takiej łydy ^_^

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dokończyłem dzieła. Oto one:

- 24T BBB RoundAbout4

- 34T Shimano Zee FC-M640

Całość wygląda tak jak poniżej. Waga korby spadła do 865g. Wszystko chodzi jak po maśle! Cicho i płynnie. 

30 km próby terenowej już było, przełożenie wyczuwalnie szybsze na płaskim ale na trudnych podjazdach nadal jest moc.

2x9_chainring1.jpg

2x9_chainring2.jpg

2x9_chainring3.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...