Skocz do zawartości

[stery]Jaka kolejność poszczególnych części?

olo21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

montuję teraz stery w swoim rowerze (1" gwint) i nie jestem pewien czy robię to w dobrej kolejności.

stery góra

stery dół

Więc tak: na zdjęciu 1 patrząc od góry mam: nakrętka, pierścień z wypustką, duża nakrętka, łożysko, miska. Dobra kolejność?

Na zdjęciu 2. patrząc od góry: miska, łożysko, i chyba coś co trzeba mocno wbić na widelec żeby po tym jeżdziło łozysko (nie jestem pewien). Czy tak?

Aha jeszcze coś: którą stroną łożysko ma być skierowana w stronę miski: kulkami czy taką blaszką co trzyma kulki?

Góra OK tylko pamiętaj o łożysku. Kulki w stronę miski jak krawczykp napisał.

Dół: bieżnię trzeba wbić. Tylko weź kawałek drewna cobyś nic nie uszkodził i uważaj żeby ci sie młotek nie omsknął (z tego samego powodu). Łożysko jak wyżej.

a czy ta część pod łożyskiem na dole (dolny ster) to jest na swoim miejscu? Bo ze starego widelca nie przkładałem bieżni, a ta co teraz jest na fotce była w nowych sterach i nie wiem czy to jest bieżnia. Dodają wogóle bieżnię do nowych sterów?

Ok, przy użyciu młotka wcisnąłem nową bieżnię na swoje miejsce. Teraz mam dylemat: rura sterowa jest o ok.2cm za długa. Uciąć ją czy dać podkładki dystansowe? Jeśli podkładki to gdzie je trzeba umieścić (mógłby ktoś opisać na przykładzie moich sterów ze zdjęcia)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...