Skocz do zawartości

[trening] wzmacnianie mięśni pleców i kolan

Wickendo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy znacie jakieś ćwiczenia na wzmacnianie mięśni pleców (dolnej partii) i kolan, które można wykonywać na codzień? Po przejechaniu mojej pierwszej 100ki na rowerze odczułem te partie najbardziej, a pod koniec czerwca wyjeżdżam do Włoch na rowerze, więc chcę umilić sobie ten czas i zawczasu poćwiczyć te mięśnie, żeby było mi łatwiej. Ktoś coś?

Pozdrawiam

Ale to tak w domu, czy na siłowni?

Poczytaj o martwym ciągu - bardzo trudne technicznie ćwiczenie ale na pewno pomocne.

Skłony "dzień dobry" - mnie po tym przestały bolec plecy.

No i tradycyjne grzbiety.

Jeśli o kolana chodzi, to poleca się wyprosty nóg na maszynie, wolno, z niewielkim ciężarem i przytrzymaniem na górze, no ale do tego potrzebna jest maszyna ;) i ugięcia nóg w leżeniu, tył uda też musi być sprawny żeby kolana dobrze działały ; )

• 2 tygodnie później...

Na wzmocnienie nóg bardzo dobre są wąskie przysiady. Jeżeli będziesz miał problem z utrzymaniem równowagi, to z zacznij od normalnych przysiadów i stopniowo zmniejszaj odległości między stopami. Najważniejsze w tym ćwiczeniu jest to, żeby nie odpadać bezwładnie w dół w pierwszej fazie ćwiczenia, tylko w pełni kontrolować ruch. A co do pleców, to możesz zacząć od grzbietów, a jak poczujesz się pewniej, to bardzo dobrym ćwiczeniem na plecy jest mostek. Do czerwca niewiele czasu, ale myślę, że jeżeli przyłożysz się do ćwiczeń, to osiągniesz cel ;)

jak nie masz żadnych sprzętów ani siłowni to zostają Ci przysiady tak jak wcześniej kolega mówił, wąsko stopy i krzesełko jest też dobre, a na pecy bez siłowni to nie zaszalejesz ale grzebiety i zwykłe skłony też pomogą

• 3 tygodnie później...
Napisano · Ukryte przez durnykot, 22 Maja 2014 - off top
Ukryte przez durnykot, 22 Maja 2014 - off top

Na wzmocnienie nóg bardzo dobre są wąskie przysiady. Jeżeli będziesz miał problem z utrzymaniem równowagi, to z zacznij od normalnych przysiadów i stopniowo zmniejszaj odległości między stopami. Najważniejsze w tym ćwiczeniu jest to, żeby nie odpadać bezwładnie w dół w pierwszej fazie ćwiczenia, tylko w pełni kontrolować ruch. A co do pleców, to możesz zacząć od grzbietów, a jak poczujesz się pewniej, to bardzo dobrym ćwiczeniem na plecy jest mostek. Do czerwca niewiele czasu, ale myślę, że jeżeli przyłożysz się do ćwiczeń, to osiągniesz cel ;)

Absolutnie nie pełne przysiady!! Tylko uszkadzają kolano!! Jeżeli chcesz wiedzieć jak wyglądają bezpieczne przysiady to popatrz na dobrych trenerów w necie. Coś wiem na temat uszkodzonego kolana więc ostrzegam. Lekarz mi przepisał 4Flex na odbudowanie stawu i zajęcia z fizjoterapeutą i mi ulżyło. :) 

Napisano · Ukryte przez durnykot, 22 Maja 2014 - off top
Ukryte przez durnykot, 22 Maja 2014 - off top

Absolutnie nie pełne przysiady!! Tylko uszkadzają kolano!! Jeżeli chcesz wiedzieć jak wyglądają bezpieczne przysiady to popatrz na dobrych trenerów w necie. Coś wiem na temat uszkodzonego kolana więc ostrzegam. Lekarz mi przepisał 4Flex na odbudowanie stawu i zajęcia z fizjoterapeutą i mi ulżyło.

Cześć Paulina albo inny handlowcu z Valeant Pharmaceuticals International   :) Znaczy jak zmasakrowałem kolana kucaniem to tylko nic nie dające suple mi pomogą.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...