provid Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Panie i Panowie, chłopaki i dziewczyny Macie jakieś pomysły na wykręcenie / wydobycie śrub z bloków sh*tmanowskich? Gniazdo imbusa mi się wyrobiło i jestem w przysłowiowej "czarnej d**ie" już buty miały za okno lecieć ale żona mi piwo podała i się uspokoiłem Jakies pomysły? propozycje? cokolwiek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Blok do uratowania czy do wyrzucenia? Rozwiercasz śrubę wiertłem. Łeb odpadnie to odczepisz blok i zamontujesz w drugiej parze otworów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Tylko co jeśli ma zintegrowane mocowanie. Można też wbić większy klucz (imbus lub torx) i próbować a jeśli to nie podziała wtedy bawić się w rozwiercanie. Innym dość specjalistycznym sposobem jest wkręcenie śruby z lewym gwintem (właśnie dlatego że potrzebna taka śruba i taki sam gwintownik). Po dokręceniu do końca dalsze "wkręcanie" sprawia że śruba z prawym gwintem się wykręca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Po dokręceniu do końca dalsze "wkręcanie" sprawia że śruba z prawym gwintem się wykręca. Przyznam że nie ogarniam, możesz przybliżyć sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Tylko co jeśli ma zintegrowane mocowanie. Tak czy inaczej powinien mieć dwie pary otworów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Jakoś na blokach/śrubkach mi nie zależy, bo przechodzę na "tajmy". Próbowałem już nabijać torxa ale te śrubki są mega twarde. W grę wchodzi jeszcze rozwiercanie ale to już jutro, bo muszę gdzieś porządne wiertło zakupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Przyznam że nie ogarniam, możesz przybliżyć sposób. To proste. Śruba bloków ma prawy gwint. Jeśli wkręcisz w uszkodzony (i nagwintowany w lewo) łebek śrubę, z lewym gwintem to do dociągnięciu jej masz kontrę dla tej z prawym gwintem. Po takim skontrowaniu dalsza próba jej (śruby z lewym gwintem) wkręcenia powoduje wykręcanie śruby z prawy gwintem. Patent stosowany od dłuższego czasu u mnie w pracy. W grę wchodzi jeszcze rozwiercanie ale to już jutro, bo muszę gdzieś porządne wiertło zakupić. Możesz też zeszlifować pod płaski śrubokręt ale różnie to z tym bywa :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Majzel i młot, ją tak ostatnio odkrecalem Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 @tobo dzięki za poradę, bo wiertarka pomogła Wysłane z iPhone przez Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Jako, że też mam problem ze śrubkami to pozwolicie, że podepnę się pod temat. Czy można gdzieś kupić oryginalne śrubki i podkładki do bloków SPD czy pozostaje odwiedzić sklep metalowy a podkładkę zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Śrubki bez żadnych problemów dokupisz w serwisie rowerowym. Z podkładkami może być gorzej, ale może sie udać dorwać jakieś używane. Pod żadnym pozorem nie zakładaj żadnych śrubek z wypukłym łebkiem - łebek się zetrze i nie będzie jak tego odkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Pod żadnym pozorem nie zakładaj żadnych śrubek z wypukłym łebkiem - łebek się zetrze i nie będzie jak tego odkręcić. Przede wszystkim może być problem z wpinaniem. @@Centek, ja u siebie dorabiałem podkładkę. Nie jest to trudne ale specjalnie kosztowne. Za to śrubki powinieneś znaleźć w sklepie rowerowym ewentualnie metalowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.