Skocz do zawartości

[wyprawa] Pytanie

mixx17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pisze nowy temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie w innych postach.

Mam pytanie, czy jeżeli wyjedziemy w jakąś dłuższą trasę chodzi mi o trasy taki rowerowe to widzieliśmy z znajomymi dużo miejsc do rozłożenia namiotów. Więc czy można coś takiego zrobić by nie wracać z powrotem i od nowa zaczynać trasę?

_______________________________________________________________________________________________

P.S jeżeli jesteście za organizacją taką która będzie pomagać ludziom uprawiającym sport, zostawcie Lajka tutaj:

http://facebook.com/sporttomy

Napisano

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie ale jak mniemam chodzi o nocowanie na dziko?

Generalnie cała istota wypraw rowerowych, która odróżnia wyprawę rowerową od pojedynczych wycieczek rowerowych, polega właśnie na tym, że nocujemy w różnych miejscach na trasie a nie wracamy ciągle w to samo miejsce, bo zamiast wyprawy rowerowej mamy wycieczki rowerowe co samo w sobie też nie jest złe ale wówczas nie jest to wyprawa rowerowa z prawdziwego zdarzenia.

Odpowiadając encyklopedycznie wyróżniamy trzy formy noclegów:

- noclegi na dziko - w uproszczeniu się gdzie chcesz

- noclegi na gospodarza - pytasz o zgodę właściciela

- noclegi na kempingach/kwaterach itp. - płacisz i śpisz :)

Opcja pierwsza w niektórych krajach jest dopuszczalna a w innych nie. U nas np. biwakowanie na dziko jest generalnie dozwolone tylko w miejscach do tego wyznaczonych więc teoretycznie nie powinieneś rozbijać się gdzie popadnie ale w praktyce czasami kierujemy się zasadą "można ale nie wolno" czyli jak się dobrze schowasz to nikt Cie nie znajdzie zatem jest to kwestia wyboru odpowiedniego miejsca czyli odpowiednia odległość od głównej drogi, zabudowań itp i druga sprawa zjeżdżając na bazę noclegową pozostać niezauważonym. Jeśli znajdą Cie jakieś "służby mundurowe" to pewnie od ich wyrozumiałości zależy co będzie dalej ale myślę że jak zobaczą rower z sakwami to tragedii nie będzie.

Są kraje, w których nocowanie na dziko jest dozwolone, np. Szwecja czy Norwegia, pod warunkiem zachowania odpowiedniej odległości od zabudowań (bodaj 150m) i pod warunkiem niewchodzenia na teren prywatny. W Danii nocowanie na dziko jest zabronione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...