danek69 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jako że jestem tutaj nowy to na początku Witam Wszystkich !!! Zabieram się za wymianę widelca w moim Cannondelu - teraz jest Suntour XCR (ma prostą rurę 1,5 cala) - ważę 100 kg więc nie ma on lekko. Szukam jakiejś RS Reby albo czegoś od FOXa 100 mm skoku. I tu pojawia się moje pytanie. Wszystkie jakie znajduję są tappered albo 1 1/8 cala. A ja potrzebuje prostą rure 1,5 cala. Jest jakiś fork z powyższych czy to moje fanaberie ? Nowa Reba to koszt około 1500 PLN. Reba + wymiana sterów + nowy mostek (w Canonie jest montowany na 1,5 cala) + jakieś śrubki dupki i podkładki i już się robi 2000 + PLN. Za 500 plnów extra to albo wymienie cheble na komplet SLX albo spędzę weekend w bieszczadzkim błotku..... Stąd powyższe pytanie . Pozdrawiam Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Szukaj.. Kiedyś na allegro widziałem tarasami za nieduża kasę z rura 1.5. Ja na twoim miejscu kupił widelec tapered. Zastosował na górze redukcję i zmienił mostek, najpewniej 500 zł nie wydasz na to, tzn jak się upszesz to pewnie wydasz :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danek69 Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 OK - ale jaką redukcję ? Najlepiej poproszę o link o czym mowa. Piszę specjalnie ten temat - bo wygląda na to że każdy użytkownik "normalnego" Cannondale (czytaj nie takiego za $ z wieloma zerami w którego warto ładować LEFTYego) ma problem i został ten teges bez poślizgu...... Główka ramy "wyprzedza" standardy rowerowego świata..... I niestety nie każde stery pasują. Można kupić oryginalne stery Cannondale do redukcji lub jakieś "wynalazki" od FSA - ale podobno te od FSA mają często luzy w "niesamowitej" główce ramy Cannondale..... I jedne i drugie kosztują 300 do 400 PLN z dostawą - dlatego jeśli do tego trzeba doliczyć mostek to jak się w 500 PLN zmieszczę to będzie sukces. I tu pojawia się kolejny temat. Dostępność - jak to możliwe że w tak dużym kraju każdy sprzedający Cannondale robi wielkie oczy jak usłyszy o temacie ? Dzwoniłem w wiele miejsc w Polsce - do nikogo nic personalnego - i każdy się zastanawia czy to już dostępne u dystrybutora w Holandii i ja muszę tłumaczyć co to za stery.... Z mojego doświadczenia amortyzator potrafi się zużyć dość szybko - zwłaszcza pod takim klocem jak ja. Czasami niektórych częśći zamiennych dokupić się nie da. I jak ma wymienić amortyzator każdy kto kupił np. rower z serii TRAIL ? I nie mówię tu o zostawianiu "kozy" na dwa tygodnie w serwisie co by Panowie doszli co i jak zrobić - czemu nie można tego zrobić "od ręki" ? Nigdy tego nie zrozumię. W tym czasie sam je sprowadzę i wymienię - i pewnie tak to się skończy......... Mam 2 rowery Cannondale - i 2 X ten problem. Więc 1000 PLN w "plecy" żeby tylko zmienić widelec. Kolejny interes życia - ale tak to już bywa hehehehhehe. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie miała baba problemu, kupiła sobie Kanona http://www.chainreactioncycles.com/rockshox-recon-gold-tk-solo-air-29-1-5-2012/rp-prod104870 Z tego co pamiętam to Nabiał bardzo pozytywnie sie wypowiadał o pracy tego wynalazka. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi